Gafă a procurorilor, după mărirea pensiilor speciale: „Dosar penal pentru un bărbat de sex masculin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MInistrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că era obligat să majoreze veniturile magistraţilor. FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
MInistrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că era obligat să majoreze veniturile magistraţilor. FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Majorarea cu 20% a veniturilor magistraţilor nu vine la pachet cu o creştere a gradului de profesionalism al acestora. Un clujean a constatat că la puţin timp după mărirea salariilor şi a pensiilor speciale ale magistraţilor, pe pagina de Facebook a Ministerului Public apare un comunicat despre un dosar făcut pe numele „unui bărbat de sex masculin”.

Clujeanul Lucian Todoran scrie despre gafa din comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu care a fost postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public: „Tocmai ce li s-au mărit pensiile speciale procurorilor, Ministerul Public vine, într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook, cu vechea glumă poliţienească cu „bărbatul de sex masculin”.”

Todoran constată faptul că în comunicat se alternează folosirea termenului „bărbat de sex masculin” cu „persoană de sex masculin”. „În mod repetat şi alternat când cu „persoana de sex masculin”, când cu substantivul „bărbat” - prea simplu pentru a nu fi înţeles -, instituţia de căpătâi a procurorilor din România descrie întâmplările puse în cârca unor autori încă necunoscuţi publicului larg”, a punctat clujeanul. 


Ironic, Todoran susţine că gafa procurorilor sibieni poate deschide oamenilor de ştiinţă noi orizonturi:

„Ceea ce e interesant e că entitatea „bărbat de sex masculin” intră în interacţiune gnoseologică cu entitatea „persoană de sex masculin”, aflând câte ceva despre slăbiciunile celei dintâi entităţi. Acesta e un aspect important de punctat, căci are potenţialul de a revoluţiona epistemologia, deschizând oamenilor de ştiinţă noi ferestre prin care lumina cunoaşterii poate să pătrundă din realitatea empirică. Mult succes în progres!”.

Luni, până în jurul orei 12.30, comunicatul nu a fost corectat. 

Contactată, procurorul şef de secţie Mihaela Ruginosu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, a explicat, amuzată, pentru „Adevărul” că este vorba despre „o eroare materială” şi a susţinut că va reformula comunicatul. 

Cresc salariile şi pensiile speciale ale magistraţilor

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţinea, în urmă cu 4 zile, că majorarea salariilor magistraţilor, precum şi a pensiilor speciale, are loc pentru a fi evitate cheltuieli de zeci de milioane de lei, pentru procese intentate de magistraţi pentru recuperarea unor drepturi salariale. „Am adoptat un ordin. Mă obliga decizia Curţii Cosntituţionale a României”, a fost explicaţia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu. 

Deţinătorul portofoliului Justiţiei a subliniat că prin această decizie ar urma să fie făcute economii „Ministerul va face economii de zeci de milioane de lei pentru ca vom evita sute de procese. 20% dintre angajaţi deja aveau (n.r - decizii câştigate în instanţă)”, a completat Cătălin Predoiu. 

De altfel, „Adevărul” a scris anterior de creşterea veniturilor cu 20% ale celor din Justiţie, Potrivit informaţiilor obţinute, salariul mediu net al unui judecător va fi de 13.369 de lei, salariul mediu net al unui procuror va fi de 13.473, în timp ce mediul unui grefier va fi de de aproximativ 5.200 de lei.

cluj gafa procurori

Todoran a subliniat folosirea sintagmei „bărbat de sex masculin” în comunicatul Parchetului Sibiu. FOTO: Lucian Todoran

Cine este Lucian Todoran 

Lucian Todoran (33 de ani) este un activist civic care pune de câţiva ani la încercare instituţiile publice din Cluj în ceea ce priveşte Legea 544 privind informaţiile de interes public. 

„Cetăţeanul Todoran”, cum a ajuns să fie „alintat” pe holurile instanţelor clujene, a demarat mai multe procese după ce instituţii precum Direcţia de Sănătate Publică, Primăria Cluj-Napoca, SC Sala Polivalentă, Ministerul Culturii au refuzat să-i furnizeze cele mai elementare informaţii de interes public. 

Todoran a fost cel care a atras atenţia Institutul Naţional al Patrimoniului că festivaluri precum Untold, TIFF sau Electric Castle nu plătesc o taxă de timbru al monumentelor, fapt care a atras începerea unor procese de recuperare a sute de mii de euro. 

Anul trecut, Lucian Todoran a trimis solicitări tuturor instanţelor din România (circa 250) cerând informaţii despre respectarea termenului de 30 de zile pentru redactarea hotărârilor judecătoreşti. 

Lucian nu a terminat o facultate de Drept şi nici nu lucrează în domeniu, dar este pasionat de mecanismele de funcţionare ale legii. Crede că probabil un rol în acest sens l-au jucat anii petrecuţi în Anglia: a studiat la nivel de licenţă Religia la King's College din Londra şi a făcut un masterat în dezvoltare internaţională la Universitatea Cambridge. 

Todoran lucrează în domeniul recrutării de personal, iar în timpul liber pune la încercare transparenţa instituţiilor publice, o activitate care i se pare „foarte interesantă”. 

Vă mai recomandăm: 

 

Cetăţeanul Todoran, clujeanul care îi verifică pe judecători: circa 40% nu-şi fac „temele“ la timp

 

Clujeanul care se judecă de mai bine de un an pentru obţinerea unui număr de înregistrare. A vrut să afle de ce nu a fost amendat festivalul Untold

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite