Gata cu bărcile cu motor! Ministrul Transporturilor: „Vom scoate Tarniţa şi Fântânele de pe lista lacurilor navigabile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Transporturilor, Taian Cuc, a susţinut, astăzi, că se lucrează la proiectul de scoatere a lacurilor Tarniţa şi Fântânele din Hotărârea de Guvern care stabileşte lacurile navigabile ale ţării. Afirmaţia a apărut pe pagina de Facebook a deputatului independent Adrian Dohotaru, care a declarat „război” poluării pe cele două lacuri care sunt surse de apă potabilă ale clujenilor.

Ministrul Transporturilor, Taian Cuc, interpelat de deputatul Adrian Dohotaru, a declarat într-un clip video că Tarniţa şi Fântânele vor fi scoase din Hotărârea de Guvern care stabileşte lacurile navigabile din România: „vom scoate cele două lacuri pentru că sunt sursă de apă potabilă. Oamenii au dreptul să trăiască sănătos şi pentru asta trebuie să luăm măsuri”. 

Adrian Dohotaru a postat filmarea pe pagina sa de Facebook cu următorul mesaj:

„O nouă victorie în campania SOS Tarniţa!

Am cerut Ministerului Transporturilor scoaterea lacului Tarniţa, dar şi a lacului Beliş-Fântânele, de pe lista lacurilor navigabile din România, iar ministrul Cuc a acceptat propunerea.

Ambarcaţiunile motorizate produc daune clujenilor şi biodiversităţii, mai ales că de aici provine apa pe care o bem. HG 665/2008, unde apar cele două lacuri din Cluj pe lista lacurilor navigabile, intră în contradicţie cu reglementări anterioare de mediu care spun că ambarcaţiunile motorizate nu au ce căuta în zone protejate, aşa cum e Tarnita, sau care se suprapun pe arii naturale protejate, aşa cum e Beliş-Fântânele.

HG-ul este modificat acum în regim de urgenţă. De această hotărâre de guvern se foloseau proprietarii de bărci şi pontoane motorizate, plus skijeturi, dar chiar şi hidroavioane, ca să ne polueze lacurile.

Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, calitatea apei lacului Tarniţa a scăzut în ultimul timp.

De aceea, lupta nu s-a încheiat, căci avem construcţii ilegale care blochează activităţile prietenoase cu mediul la apă, avem fose septice ilegale care deversează rahatul în apa din care bem şi rumeguş din exploatări legale şi ilegale în lacuri.

Noi, cei peste 7.500 de clujeni care am semnat petiţia, să spunem autorităţilor că trebuie să avem o apă cât mai bună. Dă vestea mai departe, petiţia rămâne activă până rezolvăm, pe rând, problemele:

Parlamentarul Adrian Dohotaru a susţinut că mai este mult de lucru pentru ca cele două lacuri să nu mai fie poluate, iar un aspect esenţial este convingerea autorităţilor locale să-şi facă datoria. „Zona trebuie să fie dezvoltată ecologic” - a completat el. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite