Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Gest extrem al unchiului clujeanului torturat în închisorile din China: „România trebuie să-şi apere cetăţenii!”

0
16 Jun 2020 14:27:59
Autor: Remus Florescu
Marius Balo a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru 80 de dolari.
Marius Balo a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru 80 de dolari.

Singura rudă în viaţă a clujeanului Marius Balo, încarcerat în China pentru 80 de dolari, va intra în greva foamei de la data de 1 iulie 2020, dacă autorităţile statului nu i-au de urgenţă măsurile necesare în vederea transferării acasă a nepotului său, pentru a executa restul de pedeapsă într-un penitenciar din România.

Marius Balo s-a stabilit în China în 2010, fiind angajat ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing. El a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru o infracţiune de fraudă contractuală. Asta după ce, spune Balo, a primit 80 de dolari din partea unui chinez, fără să ştie că este un infractor. 
 
Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj - Secţia penală şi de minori a recunoscut hotărârea de condamnare pronunţată de instanţa chineză şi a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, autorităţile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia.
 
“Nu este acceptabil ca România să-şi trateze proprii cetăţeni cu atâta indiferenţă şi nepăsare! Autorităţile române trebuie să-şi apere cetăţenii, atâta timp cât sunt cetăţeni ai acestui stat. Este de neconceput ca statul să nu se implice în mod activ în această chestiune, adoptând o poziţie pasivă şi aşteptând ca într-un final Balo Marius să-şi execute întreaga pedeapsă în Republica Populară Chineză. Nu e admisibilă o astfel de manifestare! Motiv pentru care Ioan Felecan, unchiul lui Marius Balo, a decis să intre în greva foamei de la 1 iulie.” afirmă Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.
 
 
 

“Nu este acceptabil ca România să-şi trateze proprii cetăţeni cu atâta indiferenţă şi nepăsare!” 

 
Reamintim, clujeanul Marius Balo, ameninţat iniţial cu pedeapsa cu moartea și apoi întemniţat pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari, spune că în perioada petrecută în detenţie a trecut prin „umilinţe și torturi” de care îl doare și să își amintească. În plus, dacă nu este transferat în România, el riscă să rămână în închisoare mult mai mult decât pedeapsa inițială de 8 ani. Pedeapsa se poate dubla sau chiar tripla dacă un judecător chinez consideră că el nu „s-a reformat”, ceea ce într-o țară comunistă poate însemna inclusiv renunțarea la credința ortodoxă, o cerință imposibilă pentru Marius Balo, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. 
 
“La data de 09.01.2020, ni s-a comunicat faptul că Ministerul Justiţiei al Republicii Populare Chineze şi-a dat acordul la transferarea domnului Balo Marius, fiind îndeplinite toate condiţiile pentru a se trece la etapa următoare, respectiv demersurile de preluare din China de către Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În 15 ianuarie (a.c.), Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol, ca urmare a solicitării societăţii noastre, a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea cetăţeanului român Marius Balo au fost iniţiate, data transferării efective în ţară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.  Din luna ianuarie (a.c.) şi până în luna iunie autorităţile române nu au întreprins niciun demers în vederea aducerii în România a cetăţeanului român Marius Balo.” afirmă Ioana Bonda, avocat Marius Balo.
 
“Din păcate, tuturor demersurilor noastre, ni s-a răspuns cu nepăsare, ignoranţă, indiferenţă. Din luna octombrie 2019 şi până în luna martie 2020 de când s-a declanşat pandemia de coronavirus, autorităţile competente au avut timp suficient pentru transferarea în România a cetăţeanului român Marius Balo.” continuă Av. Eugen Iordăchescu
 
 
 

„De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare”

 
După ce a petrecut doi ani în arest, în condiţii înfiorătoare, românul a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro. Amenda a fost achitat la scurt timp, după ce unchiul lui Marius Balo, Mihai Felecan, a vândut un apartament în Cluj şi a plătit penalitatea.
 
Marius Balo spune că în acelaşi caz a fost implicat, aflându-se într-o situaţie identică, un cetăţean britanic. Acesta a avut însă parte de o judecată dreaptă, mai spune profesorul, iar după o perioadă a fost eliberat. 
 
În tot acest timp, deţinutul a solicitat să fie transferat într-o închisoare din România, motivându-şi cererea prin faptul că drepturile sale au fost încălcate în puşcăriile chineze. Pentru asta, a trimis mai multe memorii pe adresa Ambasadei României la Beijing, dar şi Ministerului Justiţiei şi  Ministerului de Externe, precum şi preşedintelui Klaus Iohannis. A primit un singur răspuns, din partea Ministerului Justiţiei, prin care era înştiinţat că între România şi China nu există tratat în privinţa transferării persoanelor condamnate, astfel că autorităţile române nu pot interveni în acest caz.
 
Mariu Balo spune că se simte abandonat şi spune că trăieşte un adevărat calvar în puşcăriile comuniste. Profesorul susţin că, timp de doi ani, perioadă în care a fost ţinut în arest înainte de a fi condamnat, i-au fost încălcate drepturile. Într-un memoriu, Balo descrie ce a trăit în închisoare:
 
„De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este ca, odată ajuns în faţa judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi”, a scris românul.
 
Ulterior, el a fost transferat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Shanghai. Aici, el ar fi fost obligat să lucreze timp de 12 ore pe zi, în schimbul unei singure mese pe zi, care consta în două linguri de orez. „Statul român ignoră de peste 5 ani suferinţa şi tratamentele inumane îndurate de Marius Balo şi amână demersurile necesare pentru a-l transfera în ţară, în vederea executării pedepsei în România”, au conchis reprezentanţii profesorului.
 
Citeşte şi
 
 
Tânărul abandonat 5 ani de România în infernul puşcăriilor chinezeşti se întoarce acasă. Cum a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru 80 de dolari
 
 
Drama unui profesor universitar român închis în China. „De două ori pe lună eram scos dintr-o cuşcă şi dus în alta, legat fedeleş“
     

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările