„Ghidul“ online al cetăţilor dacice: cum ajungi la ele, unde te poţi caza şi ce poţi face în zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmisegetusa Regia  FOTO: cetati-dacice.ro
Sarmisegetusa Regia  FOTO: cetati-dacice.ro

Datorită portalului www.cetati-dacice.ro, pasionaţii de civilizaţia dacică au acces la informaţiile şi descoperirile ce ţin de siturile arheologice din Munţii Orăştiei, realizate de către cercetătorii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, ai Universităţii Babeş-Bolyai şi ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

„Cercetarea epocilor dacice şi romane se bucură de o lungă tradiţie în cadrul MNIT. De peste şase decenii, oameni pasionaţi, specialişti ai muzeului, efectuază neîntrerupt săpături arheologice în zona capitalei Daciei preromane, Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei.

Ruinele cetăţilor, care se pot vedea şi astăzi, oferă o imagine destul de clară a unei civilizaţii înfloritoare din Epoca Fierului.

Ştim că pasiunea noastră pentru rădăcinile neamului este împărtăşită de mulţi, de aceea ne-am dorit să creăm acest portal, pentru ca oamenii să aibă uşor acces la informaţiile referitoare la civilizaţia dacică şi la rezultatele cercetărilor noastre”, afirmă Carmen Ciongradi, director general al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj.

În 2012, sub coordonarea Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, s-au pus bazele unui proiect mai amplu de cercetare arheologică - Programul Multianual de Cercetări Arheologice din Munţii Orăştiei, finanţat de către Ministerul Culturii din România şi având ca obiectiv investigarea, cercetarea şi valorificarea publică a rezultatelor cercetărilor desfăşurate în această zonă.

Portalul www.cetati-dacice.ro, care are şi un blog, este unul dintre rezultatele acestui proiect.

Cu o interfaţă prietenoasă şi uşor navigabil, site-ul este disponibil în şase limbi de circulaţie internaţională – română, maghiară, engleză, franceză, germană şi spaniolă -, ansamblul dacic va fi accesibil nu doar pentru vorbitorii de română, dar şi pentru străinii curioşi să descopere trecutul celor care au trăit, odinioară, pe aceste meleaguri.

Pe lângă informaţiile care se găsesc, site-ul poate fi privit şi ca un ghid turistic pentru că îşi spune şi cum să ajungi la cetăţile dacice (cu trenul ori maşina), dar şi unde să te cazezi, fie în zonele de camping, fie la hotelurile şi pensiunile din zonă. Pe site se găsesc toate informaţiile, atât adresele unităţilor turistice, cât şi numerele de telefon.
Nu lipsesc nici evenimentele care se organizează în zonă.

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial în 1999, în cadrul celei de-a 23-a sesiuni a World Heritage Committee al UNESCO, desfăşurate la  Marrakech, Maroc. Propunerea a venit din partea statului român.

Cele şase fortificaţii dacice înscrise în patrimoniul UNESCO:

Cetatea dacică de la Grădiştea de Munte - Sarmizegetusa Regia, capitala Regatului Dac - este localizată în satul Grădiştea de Munte, comuna Orăştioara de Sus, judeţul Hunedoara.
Cetatea dacică de la Costeşti – Cetăţuie - localizată în satul Costeşti, comuna Orăştioara de Sus, judeţul Hunedoara.
Cetatea dacică de la Costeşti – Blidaru - localizată în satul Costeşti, comuna Orăştioara de Sus, judeţul Hunedoara.
Cetatea de la Luncani – Piatra Roşie – localizată în apropierea satului Alunu, comuna Boşorod, judeţul Hunedoara.
Cetatea dacică de la Băniţa – Băniţa – localizată în satul Băniţa, comuna Băniţa, judeţul Hunedoara.
Cetatea dacică de la Căpâlna – Căpâlna – satul Căpâlna, comuna Săsciori, judeţul Alba.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite