Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Goţiu explică de ce este gravă uciderea ursului Arthur: „Nu contează că vânătorul a fost un prinţ, ci faptul că există o reţea”

30
5 May 2021 23:04:47
Autor: Remus Florescu
Ursul Arthur, în viaţă. FOTO: Agent Green
Ursul Arthur, în viaţă. FOTO: Agent Green

Fostul parlamentar clujean Mihai Goţiu, care şi-a dedicat activitatea în cadrul Senatului iniţiativelor de protejare a mediului, a postat pe Facebook o analiză despre uciderea ursului Arthur şi reacţiile premierului Cîţu şi a ministrului Mediului, Tanczos Barna.

Redăm în continuare postarea fostului parlamentar:

„Nici n-aş putea cataloga ce e mai revoltător: uciderea ursului Arthur, despre care ecologiştii de la Agent Green şi VGT spun că ar fi cel mai mare exemplar observat în România, ori declaraţiile făcute de membrii Guvernului. 
 
”Se pare că nu e cel mai mare urs” a spus prim-ministrul României, Florin Cîţu, de parcă despre asta e discuţia, şi nu despre faptul că, în mod abuziv, s-a folosit un document semnat de ministrul Mediului, pentru a ”extrage” un urs potenţial periculos (în fapt, o ursoaică), pentru o partidă de vânătoare de trofeu, lucru total ilegal.
 
Tanczos Barna, ministrul Mediului, zice şi el că aşteaptă rapoartele anchetelor oficiale, ale Gărzii de Mediu, respectiv ale Gărzii Forestiere, pentru a se stabili dacă a fost împuşcat ursul pentru care s-a dat derogare şi nu altul. De parcă o banală verificare (s-a dat derogare pentru o ursoaică, dar s-a împuşcat un mascul) nu răspunde cât se poate de clar, înainte de orice procedură birocratică, despre ce fel de ”extragere a fost vorba.
Deloc întâmplător, despre problema urşilor am discutat de mai multe ori cu Tanczos Barna, şi în Senat, şi după ce a fost numit ministru şi de fiecare dată i-am semnalat problema: atâta vreme cât se discută despre ”cote de intervenţie” orice derogare poate duce la o vânătoare ilegală, în care nu urşii aşa-zis periculoşi (asta e o altă discuţie) ajung să fie împuşcaţi, ci masculii cei mai reprezentativi ai speciei, consideraţi a fi trofee. Adică urşii care au cel mai mic grad de pericol pentru oameni şi bunurile lor – pentru că tocmai faptul că sunt masculi alfa le permite să aibă teritorii bine delimitate şi se descurcă să trăiască în sălbăticie fără să fie nevoiţi să se apropie de sursele de hrană din aşezările umane.


 
Aşadar, pot depune mărturie că domnului ministru i-a fost adusă la cunoştinţă situaţia (şi nu, n-am fost eu singurul care l-a informat), dar a continuat să o nege. Iar faptul că un prinţ de prin alte colţuri ale Europei a ajuns să-l ”extragă” pe Arthur are relevanţă nu atât prin calitatea lui de prinţ, ci prin aceea că ne arată că nu e vorba de un fapt izolat, de un accident, ci de o reţea care utilizează ”derogările” pentru a atrage vânători de trofee (şi evident pentru a încasa sume considerabile pentru acest ”privilegiu”. Că nu cred că-şi închipuie cineva că prinţul ”de poveste” a aflat de la rubrica de mică publicitate a Guvernului României şi a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, că într-un oarecare sat din Covasna, cu greu de găsit pe hartă, se organizează o vânătoare.
Din păcate, cam asta e ”expertiza” premierului şi a ministrului Mediului în domeniul protecţiei biodiversităţii. A unei biodiversităţi din care face parte şi omul şi de care depinde calitatea vieţii umane. Dar asupra acestui aspect, voi reveni.”
 
Vă mai recomandăm
 
Primarul comunei în care a fost ucis ursul Arthur: „A fost împuşcat legal. N-a avut ce să mănânce şi a venit la gospodăriile oamenilor”
 
Investigaţie Agent Green: Ursul uriaş Arthur, împuşcat de un prinţ într-o arie naturală protejată

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Dobos Vasilescu
5.05.2021, 23:31:53

Ce analiza? Unde-i autorizatia? Cine a semnat-o? S-a dat spaga!

-10 (24 voturi)
scaevola lucius
5.05.2021, 23:43:50

Nu cine a semnat autorizatia e de vina ci aceia care trebuiau sa identifice ursul ce trebuia impuscat si care, contra unor sume frumusele, au fost de acord cu impuscarea unui mascul valoros. Mai apoi sunt de vina cei care au avizat scoaterea trofeului. Asa ca degeaba aruncam vina pe straini,cand de fapt tot romanasii nostrii ne dau la gioale

+5 (9 voturi)
imsi1 imsi1
5.05.2021, 23:44:26

Economic vorbind exportul de vanat, ursi si alte dihanii, este foarte profitabil deoarece cresc de capul lor nu necesita cheltuieli inafara de citiva saci de porumb sau ceva halci de carne putreda de la abatoare dar in schimb aduc valuta. In cazul lui Arthur a adus in visteria Min Mediului 7000€ care vor fi transformati in 5 vauchere pt programul Rabla. Inchipuiti va ca exportul de intelectuali ii mult mai putin rentabil pt romania. Toti astia care pling de mila lui Arthur isi pun problema cam cit costa statul roman si prin el pe noi toti educarea si pregatirea unui doctor ? Care isi face bagajele si pleaca in Belgia fara sa l impuste nimeni, sau al unui economist, inginer asistenta medicala, sudori, mecanici, constructori si alte jivine cu 2 picioare in care societatea a investit ? Singurul lucru deranjantii faptul ca 7000€ii destul de putin pt trofeul asta.

-10 (18 voturi)
Depeter
6.05.2021, 00:03:29

Blestemul regelui Juan Carlos de la vanatoarea de elefanti!

0 (4 voturi)
Victor Nagy
6.05.2021, 00:10:16

........ Trebuie sa fii cu adevarat babuin ... ca sa nu pricepi ca " printul " a venit expres ca sa recolteze un trofeu . Restul balmajelilor autoritatilor .... sa le creada cine vrea .

-9 (21 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările