Greii grupului BT, achitaţi la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei opt inculpaţi din dosarul „grupul BT”, acuzaţi de manipularea pieţei de capital şi de spălare de bani în formă continuată, au fost achitaţi ieri de Tribunalul Bucureşti. Aceasta este prima hotărâre dată de o instanţă din România pe tema manipulării pieţei de capital. Magistraţii bucureşteni au apreciat ca nefondate acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT Cluj.

Opt persoane, printre care şi preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al BT, Horia Ciorcilă, şi fostul vicepreşedinte al aceluiaşi Consiliu, Claudiu Silaghi, au fost achitate de Tribunalul Bucureşti în dosarul în care au fost acuzate de manipularea pieţei de capital. Decizia luată vineri şi comunicată părţilor, ieri, poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile. Cei opt inculpaţi riscau o pedeapsă între 6 luni şi 5 ani de detenţie pentru manipulărea bursei.

Acuzaţii nefondate

Magistraţii bucureşteni au apreciat ca nefondate acuzaţiile aduse de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţionalităţii de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Cluj. Acuzaţiile se leagă de faptul că fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al BT, Claudiu Silaghi, a comandat achiziţionarea, în mod repetat, pe în perioada mai-decembrie 2009,  de pe Bursa de Valori Bucureşti, prin intermediul şefului SSIF al BT Securities SA, şi el inculpat în dosar, de acţiuni ale grupului BT în numele şi contul soţiei şi al soacrei sale, ambele inculpate în acelaşi dosar, cu intenţia de a le vinde ulterior la preţuri ridicate. Silaghi a fost acuzat că, prin funcţia pe care o deţinea, cunoştea intenţia Bank of Cyprus de a achiziţiona un pachet mare de acţiuni al grupului BT.

Înţelegere cu ciprioţii pentru manipularea bursei

Mai mult, Horia Ciorcilă, aflând datorită calităţii lui de preşedinte al Consiliului de  Administraţie al BT că Bank of Cyprus intenţiona să cumpere acţiuni la BT, a vândut prin intermediul unui off-shore (companie înfiinţată într-o zonă de paradis fiscal, unde taxarea pe profit nu se realizează – n.r.) pe care îl deţinea acţiuni ale grupului financiar BT către banca din Cipru. În 2009, Bank of Cyprus a devenit, într-adevăr, acţionar la BT.
În dosar mai apar şi numele a doi oficiali ai Bank of Cyprus, sucursala România, despre care procurorii au conchis că ar fi realizat înţelegeri cu Ciorcilă şi Silaghi pentru cumpărarea pachetelor de acţiuni pe care aceştia le-ar fi deţinut. În total, profitul realizat de cei doi membri ai CA al BT prin achiziţionarea şi vânzarea ulterioară a acţiunilor către ciprioţi se învârtea în jurul valorii de 200.000 de lei.
Reprezentanţii DIICOT Cluj au atras atenţia încă de la începutul acţiunii din instanţă asupra faptului că vânzările şi achiziţionările de pachete de acţiuni au fost realizate în numele propriu ale inculpaţilor, fără implicarea entităţilor financiare la care aceştia deţineau poziţii cheie.

“Hotărârea va face istorie”

Avocatul familiei Silaghi şi totodată apărător al preşedintelui CA al BT, Horia Ciorcilă, avocatul Diana Ionescu, a catalogat decizia instanţei ca o premieră în justiţia din România. “Este prima hotărâre în materia codului de piaţă de capital, un domeniu deosebit de important. Sunt convinsă că hotărârea va face istorie”, a concluzionat avocatul.
„Am demonstrat în instanţă că acuzaţiile formulate au fost pure speculaţii, eu nefiind autorul – şi, implicit, nici beneficiarul – tranzacţiilor de care am fost învinuit, tranzacţii, de altfel, absolut uzuale pe piaţa de capital”, a declarat la scurt timp de la pronunţarea deciziei şi Horia Ciorcilă, preşedintele CA BT.

Claudiu Silaghi a murit în timpul procesului

Fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al BT, Claudiu Silaghi, a suferit un accident vascular cerebral la finele anului trecut. După ce a fost internat iniţial la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, familia a decis mutarea la Clinica AKH din Viena, unde ulterior pacientul a încetat din viaţă. Silaghi a fost unul dintre membri fondatori ai Băncii Transilvania, familia şi aproapiaţii acuzând la scurtă vreme de la deces procurorii de tensiunea şi stresul care ar fi cauzat accidentul cerebral.

Părerea specialistului

„Mă bucură faptul că astfel de cazuri au început să fie judecate în instanţe din România, însă modul în care au fost analizate datele de la Cluj nu a fost unul temeinic, astfel că au fost aduse prejudicii persoanelor şi instituţiilor amintite", a declarat Anton Ionescu, preşedinte al SSIF Broker Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite