Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Gyula, capitala românilor din Ungaria. Locul unde se află bustul consulului român care a negociat cumpărarea regiunii Alaska

4
19 Dec 2012 12:07:34
Autor: Florina Pop
Cetatea Gyula  FOTO: cluj.travel
Cetatea Gyula  FOTO: cluj.travel

Revista clujeană online de călătorii cluj.travel prezintă frumuseţile turistice ale oraşului Gyula, centrul comunităţii româneşti din Ungaria şi unul dintre cele mai frumoase oraşe din ţara vecină.

Unul dintre cele mai frumoase oraşe din Ungaria se află la doi paşi de noi, aproape lipit de graniţă, în dreptul localităţii Vărşand. Poate fi o destinaţie turistică interesantă datorită unor obiective deosebite, mai ales pentru români, şi a unei moderne baze de tratament balnear ce se află în mijlocul unui parc dendrologic elegant, se arată pe cluj.travel.

Complexul de băi termale – Várfürdő – este unul de patru stele, clasificare maximă în Ungaria. Cele 20 de bazine cu apă de diferite temperaturi, situarea acestuia în Parcul Almássy şi infrastructura de bună calitate îl fac, pe bună dreptate, să fie considerat cel mai frumos din Ungaria.
Nu departe de băi se află cetatea gotică din cărămidă, datând din secolul al XV-lea, fiind considerată cea mai bine conservată din zona de câmpie, din Europa Centrală.

Cum se ajunge?
Dinspre Oradea, cel mai scurt drum spre Gyula trece prin Sarkad, după ce în Salonta se face la dreapta părăsind drumul E671. Locuri bune şi ieftine de cazare pot fi găsite la Liceul „Nicolae Bălcescu”, care pune la dispoziţia turiştilor camere duble cu baie proprie. În apropiere, la Sarkad, se află o minigrădină zoologică şi tot aproape de Gyula, la Szanazug, se află punctul de confluenţă al râurilor Crişul Alb şi Crişul Negru, explică cluj.travel.

Frumuseţile capitalei românilor din Ungaria
Gyula dispune de câteva monumente de arhitectură remarcabile, cum ar fi Monumentul Revoluţionarilor de la 1848 ridicat în memoria celor 9 martiri din lotul de 13 revoluţionari de la Arad, predaţi autorităţilor habsburgice.
Centrul oraşului este dominat de Piaţa Kossuth unde se află un ansamblu de fântâni deosebit de spectaculoase. De aici, îndreptându-te spre piaţa Herruckern, traversezi canalul ce trece prin oraş, peste un pod de piatră ornat cu flori, de un romantism aparte.

5.000 de români în Gyula
Pentru români, Gyula (Jula) este un oraş deosebit. Aici se găseşte centrul comunităţii româneşti din Ungaria. Comunitatea românească numără aproximativ 5000 de persoane şi este concentrată în două mari zone: Oraşul Mare Românesc şi Oraşul Mic Românesc.
Catedrala Ortodoxă Sfântul Nicolae, datează din 1802, anul în care s-a pus piatra de temelie.
Este un adevărat templu al spiritualităţii româneşti şi nu trebuie să fii surprins dacă la slujbele importante vezi români din oraş sau din satele din apropiere, îmbrăcaţi în frumoase costume populare. Elevii români, dar nu numai, învaţă la Liceul Nicolae Bălcescu având în curriculumul şcolar materii ca istorie şi spiritualitate românească.
La Gyula apare şi săptămânalul românilor din Ungaria „Foaia românească” şi tot aici funcţionează şi un consulat al României.

Consulul român care a negociat cumpărarea regiunii Alaska
În oraş se află busturile unor mari personalităţi româneşti: Moise Nicoară, Liviu Rebreanu sau Nicolae Bălcescu dar şi statuia lui George Pomuţ, căpitan în timpul revoluţiei de la 1848 şi general de brigadă în armata Nordului din timpul Războiului de Secesiune din SUA, cel care în calitate de consul general al SUA la St. Petersburg a negociat cumpărarea de către guvernul Statelor Unite a regiunii Alaska.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Calin Calin
19.12.2012, 23:19:06

Dacă ati fi români cu adevărat, ati scrie/spune JULA, asa cum traduc si ungurii in limba lor denumirile din română, a oraselor românesti. Adevărul e că 90 % din populatia JULEI 9si a estului Ungariei) este de origine românească, dar majoritatea sunt ungurizati, sau le este frică să recunoască că sunt români. V-o spune un român care a avut rude în Ungaria.

+2 (4 voturi)
szkytavar
20.12.2012, 00:03:10

@Calin Calin.. adica tu esti un roman adevarat , - repetent la istorie dar mare amator de filme ieftine cu iz comunist de spalat creiere .... cu aer ingamfat si mandru roman. Multi.... da prosti. Stii cine spunea,candva??

-3 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
20.12.2012, 01:46:38

Comentariu considerat abuziv.

Jupânu'
23.12.2012, 16:56:36

nu uita amice ca Budapesta a pierdut Transivania din cauza arogantei si a politicii prostesti dusa fata de romani. Sa-i faci pe romani prosti, dovedeste, inca odata, cat de ingusta e educatia unei natiuni care se socoteste " by default" europeana. Continuati tot asa si veti pierde si ceea ce v-a mai ramas. Apropo de romani maghiarizati: am nume maghiar si documentele eliberate de autoritatile austriece, arata ca traducerea numelui s-a facut in 1798, luna Mai. Majoritatea satelor romanesti de pe granite au trecut prin asta. Documentele sunt scrise de austrieci pt ca romanii nu aveau voie sa mearga la scoala. Erau prea prosti si murdari. Nu? Faptul ca majoritatea maghiarimii din Transivania se bucura de respect din partea romanilor nu inseamna in mod automat ca romanii sunt niste fraieri. Judeca de doua ori inainte sa-i faci pe toti romanii, la gramada tampitzi. Procentul de tampitzi la romani si la unguri e cam acelasi, atat doar ca ai nostri asculta manele si au o problema cu Tokes ( nu stiu exact care-i problema) si ai vostri poarta mustata groasa si injura romanii oricand si oriunde.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările