Impresiile unei tinere din Franţa care studiază la Cluj. „România capătă notorietate, e extraordinară în toate sensurile cuvântului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marion s-a îndrăgostit de România şi a ales să studieze Medicina Veterinară la Cluj. FOTO Le petit journal
Marion s-a îndrăgostit de România şi a ales să studieze Medicina Veterinară la Cluj. FOTO Le petit journal

Marion Breuil, o tânără din Franţa, vrea să devină medic veterinar şi a ales să-şi facă studiile la Cluj, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinare (USAMV). Ea se declară mulţumită de ceea ce a găsit în România şi spune că îi place foarte mult Clujul.

Marion este doar una dintre miile de studenţi din Franţa şi din alte ţări francofone care au ales să vină să studieze la Cluj. Tânăra studiază medicina veterinară şi de declară încântată de tot ce a găsit aici. Într-un interviu pentru Le petit journal, Marion, care a ajuns între timp în anul 3 de facultate, îşi povesteşte impresiile şi laudă Clujul şi România. 

„Am vrut mereu să devin medic veterinar, încă de mică voiam să ajut animalele. Mi-am dorit dintotdeauna să lucrez cu animalele, din copilărie le-am iubit foarte tare. Am crescut într-o familie care a avut mereu animale şi am trăit la ţară, cu vaci şi cai. Pe măsură ce am crescut, m-am îndoit puţin că voi deveni veterinar din cauza greutăţii cu care se intră la facultăţile din Franţa”, a spus Marion, conform sursei citate.

Tânăra a aflat că facultăţile din România sunt mai abordabile, iar străinii sunt admişi mai uşor. Aşa a avut de ales între facultăţi de profil din Cluj, Bucureşti şi Iaşi, dar a ales Clujul după ce l-a vizitat pe când era încă în liceu. A făcut alegerea pentru că i-a plăcut mai mult oraşul şi pentru că în Cluj există deja o importantă comunitate francofonă, cu mii de francezi.

Şcoli veterinare ieftine pentru francezi şi de calitate

„Şcolile veterinare din România au fost printre cele mai ieftine din Europa, ceea ce iniţial mi-a influenţat foarte mult preferinţele. Aşa am contactat studenţi pentru a le pune întrebări despre studiile lor, nivelul de limbă al profesorilor, dificultatea studiilor, dotarea facultăţii, precum şi modul de trai - dacă viaţa studenţească e plină, care era atmosfera generală a oraşului etc. Aşa am ajuns la concluzia că oraşul Cluj-Napoca, alături de USAMV, erau cele mai potrivite pentru mine. Iată de ce în vacanţele de Paşte, înainte de trecerea mea de Bac, am venit să vizitez facultatea, să o cunosc pe Antonia Cucu  - persoana care se ocupă de studenţii secţiei de franceză şi engleză - şi care face o treabă incredibilă. Ei am putut să-i pun o mulţime de întrebări şi am putut să cunosc studenţi, dar şi să vizitez oraşul.

România este o ţară foarte frumoasă, în toate sensurile cuvântului. Pentru iubitorii de natură, există toate tipurile de peisaje, drumeţii din belşug, urşi mulţi, toate tipurile de floră şi faună. Pentru cei care preferă oraşul şi facilităţile sale, România are şi oraşe foarte mari şi oraşe mici cu farmecul lor tipic românesc. În plus, calitatea cursurilor este importantă! Profesorii sunt mereu la dispoziţia noastră să răspundă la întrebări. De asemenea, trebuie amintit că profesorii predau într-o limbă care nu este a lor şi că este complicat pentru ei”, a povestit Marion.

Ea îi îndeamnă şi pe alţi tineri francezi să aleagă România şi Clujul şi spune că s-a acomodat şi a început să înveţe şi limba română. De altfel, ea le recomandă celor care vor veni aici să înveţe limba, chiar dacă mulţi români vorbesc limbi de circulaţie precum franceza ei natală şi engleza. 

„Vizitaţi facultăţile care vă interesează şi oraşul. Încă o dată, vei locui acolo timp de 6 ani, important este să te simţi bine ca acasă! Ştiu că este un bonus, dar dacă ai putea învăţa limba română ar fi o oportunitate grozavă pentru tine. Nu este esenţial şi, oricum, o parte din ea va fi învăţată în studiile tale. Dar fiţi conştienţi de faptul că, dacă doriţi să vizitaţi România, veţi întâlni localnici care nu vorbesc neapărat engleza sau franceza, deşi mulţi români înţeleg foarte bine franceza chiar dacă au dificultăţi în a o vorbi. Majoritatea au învăţat-o la şcoală, a fost chiar obligatorie sub regimul Ceauşescu. În aceste situaţii, româna va veni la îndemână şi în viaţa de zi cu zi este mai uşor să o vorbeşti”, sunt câteva din sfaturile lui Marion.

Vă mai recomandăm:

Oraşele României unde un loc de parcare e mai scump decât la Roma sau Madrid. Preţurile care îi înnebunesc pe şoferi

A dat lovitura în SUA cu suplimente pentru slăbit. Cum a inspirat-o pe Luiza Petre supa de pui a bunicii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite