Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Impresiile unui maghiar ajuns la Cluj şi Timişoara: „Nu ştiu a cui e Transilvania, dar ştiu că m-am înşelat în privinţa românilor”

66
30 Sep 2021 04:00:58
Autor: Ştefan Lică
Cluj-Napoca FOTO Unsplash
Cluj-Napoca FOTO Unsplash

Un tânăr maghiar din Budapesta a vizitat România şi a petrecut mai multe zile la Cluj şi la Timişoara. Aşa a descoperit ce le place şi ce nu românilor şi ce au în comun cu maghiarii.

Nagy Zsolt a rămas plăcut surprins de România şi de cele două oraşe în care a petrecut câteva zile. Recunoaşte că înainte de a veni în România i s-a recomandat de către mai multe cunoştinţe „să se gândească de două ori înainte” şi i s-a spus că va fi înjurat şi tratat urât pentru simplul fapt că e maghiar. În realitate, spune el, lucrurile nu au stat nici pe departe aşa. Din contră, Nagy spune că s-a simţit foarte bine în România şi că şi-a făcut prieteni. 

„Am intrat în ţară undeva aproape de Timişoara şi am petrecut câteva zile la Deszo şi la Janos, doi prieteni maghiari care locuiesc acolo. Când m-am întors din Cluj am trecut din nou pre acolo şi am prins două zile din Zilele maghiare din Timişoara. Acolo venit foarte multă lume şi nu numai maghiari, ci şi români. A fost o atmosferă plăcută, total diferită de ce mi s-a spus că mă aşteaptă”, spune el.

În Timişoara i-a cunoscut şi pe George şi Laura, doi tineri români cu care s-a împrietenit. „Timişoara e un oraş frumos, are arhitectură foarte asemănătoare cu oraşele de la noi din Ungaria. Şi oamenii seamănă, iar în Timişoara sunt foarte mulţi maghiari. Dar aş vorbi în primul rând despre românii pe care i-am cunoscut. Oameni serioşi, simpatici şi foarte de treabă. Prin Ungaria se mai vorbeşte de Transilvania mare care include şi Timişoara şi care ar fi fost maghiară, dar înţeleg că şi în România se discută acest subiect. Ei bine, habar nu am a cui a fost Transilvania, dar ştiu că m-am înşelat în privinţa românilor. Majoritatea sunt oameni de treabă”, a scris el pe Facebook.

Din Timişoara, tânărul s-a dus la Cluj. Şi aici a fost impresionat de oraş şi de oameni şi a cunoscut câţiva români cu care s-a împrietenit. „În Cluj am fost la Andreea, o tânără maghiară care locuieşte într-un cartier sus pe un deal, într-o zonă superbă a oraşului. De fapt, oraşul Cluj e superb, e înconjurat de dealuri şi de munţi, iar clădirile din zona centrală te duc cu gândul la Budapesta şi Viena. Aici i-am cunoscut pe Mihai şi Cristian, doi români simpatici. Cristian e soţul Andreei şi am putut să văd cu ochii mei că ungurii şi românii pot să aibă familii frumoase şi să se înţeleagă exemplar”, a mai scris el.

Din Cluj, Nagy Zsolt ar fi vrut să ajungă şi la Bucureşti, dar până la urmă a decis să amâne şi să viziteze capitala României anul viitor. S-a întors în schimb la Timişoara, unde a luat parte la evenimentul Zielel maghiare din Timişoara. „La vară vreau să merg pe litoralul românesc şi să mă opresc câteva zile şi la Bucureşti. Am văzut nişte imagini pe Youtube cu Bucureştiul şi mi-au placut mult”, a adăugat el.

Vă mai recomandăm şi:

Nemulţumirile lui chef Adi Hădean la final de sezon pe litoralul românesc: „Ăştia-s oamenii pe care nu vreau să-i am oaspeţi şi nici să fiu oaspetele lor”
 
Deznodământ neaşteptat la Cluj în cazul licitaţiei pentru autobuze fără şofer. Au concurat două companii de top franceze

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

66 Comentarii

Omul UnOm
30.09.2021, 04:49:45

Tare sunt curios daca respectivul, la anul dupa ce va merge pe litoralul nostru, isi va pastra impresiile bune de anul asta.

-13 (27 voturi)
Adrian Foangǎ
30.09.2021, 07:33:44

Ca turist, iti place cam oriunde te duci pentru cateva zile. De mentionat insa ca pe domnul ungur il interesau mai multe chestii de genul: "Prin Ungaria se mai vorbeşte de Transilvania mare care include şi Timişoara şi care ar fi fost maghiară" si "a cui e transilvania". Altfel, oriunde te duci, ca TURIST, in lumea asta vei gasi oameni gata sa te ajute si sa faca imagine frumoasa tarii lor. Dar daca ar incerca domnul ungur sa traiasca in cimisoara sau cluuj, in cateva luni ar incepe si el sa injure Fritzul sau Bocul.

-45 (57 voturi)
Utilizator Adevărul
30.09.2021, 07:37:06

Comentariu considerat abuziv.

Cristian saileanu
30.09.2021, 07:02:50

Hai, ca iti spun eu a cui e transilvania e romaneasca

-23 (57 voturi)
Adrian Foangǎ
30.09.2021, 07:34:34

In Ungaria nu se stie, inca se dezbate.

-30 (46 voturi)

Vezi toate comentariile (66)

Modifică Setările