Prima eliberare din dosarul „Mafia cărnii“: inspectorul veterinar clujean Mircea Olimpiu Lucaciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins luni, 14 aprilie, propunerea de prelungire a arestului preventiv în cazul inspectorului veterinar clujean Mircea Olimpiu Lucaciu, şeful Serviciului Inspecţii din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj. El a fost eliberat.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, magistraţii au dispus luni, 14 aprilie, ca şeful Serviciului Inspecţii din cadrul DSV Cluj, Mircea Olimpiu Lucaciu, să fie pus în libertate. Acesta a fost arestat preventiv în dosarul „Mafiei cărnii“ în urmă cu aproape o lună. Lucaciu a fost eliberatşi nu se află sub control judiciar, afirmă cei de la Biroul de Presă al ÎCCJ.

Ceilalţi inculpaţi vor mai sta în arestul preventiv încă o lună deoarece ÎCCJ a respins solicitările formulate de Andrei Sileanu, Nicolae Marius Onica, comisarul şef de la Poliţia de Frontieră Arad, Sorin Seleşiu, patronul firmei Michelangelo, Cezar Lincă, Radu Bogdan Curticiu, administratorul firmei Michelangelo, medicul veterinar Ionel Călin Ghiţ.

Inspectorul DSV Cluj Mircea Olimpiu Lucaciu a fost arestat în 20 martie de către judecătorii bucureşteni în dosarul “Mafiei cărnii alterate”. În aceeaşi zi, alţi clujeni, Bogdan Radu Curticiu, patron şi administrator al firmei Michelangelo din Cluj, contabila firmei, Nora Păcurariu şi medicul veterinar Ionel Ghîţ, au primit fiecare mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. Cu câteva zile înainte, mai fuseseră arestaţi în acelaşi dosar Andrei Sileanu şi clujeanul Sorin Seleşiu, iar mai apoi Marius Onica şi Cezar Linca.

Filmul evenimentelor

Michelangelo, firmă care distribuie carne în tot Ardealul

Michelangelo SRL este cea mai mare firmă din judetul Cluj în domeniul comerţului cărnii şi produselor din carne, potrivit listafirme.ro. Compania  are o fabrică de mezeluri şi de prelucrare a cărnii, ale căror produse sunt distribuite în magazine şi supermarketuri din tot Ardealul. În plus, desfacerea se face şi prin intermediul propriei reţele de magazine, cre în 2009, era format din 15 magazine Michelangelo în oraşele Cluj-Napoca, Bistriţa, Oradea, Alba Iulia, Turda şi Dej. În Cluj-Napoca, Michelangelo are şi o firma de catering, care livrează produse preparate cu carne şi mezeluri de la fabrica proprie. SC Michelangelo SRL a fost înfiinţată în 2002. Cinci ani mai târziu, societatea a scos pe piaţă şi produse din lapte. Conform înregistrărilor făcute la Ministerul de Finanţe în 2012, compania are 74 de angajaţi şi a înregistrat o pierdere de 257.000 de lei.

Zece persoane arestate

Zece persoane au fost arestate în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse din carne alterată, după ce au fost reţinute de procurorii DIICOT. Şase dintre aceste persoane au primit mandate de arestare emise de Tribunalul Bucureşti, iar celelalte patru, de la Curtea de Apel Bucureşti. În acest dosar, procurorii DIICOT - Structura Centrală au făcut 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă, a informat DIICOT.
Prejudiciul produs de membrii celor două grupări a fost estimat la peste 15 milioane de euro.

Acuzaţiile

Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, conform prevederilor legale, operaţiunile reale fiind evidenţiate în actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea TVA. De asemenea, susţin procurorii, există suspiciunea că reţeaua achiziţiona marfă, fără plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania, direct prin firme "fantomă" ale reţelei şi apoi o vinde pe piaţa internă, "la negru", la un preţ apropiat de valoarea cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, "fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate însă fără încălcarea prevederilor legale".

O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea, de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către societăţi comerciale din Bulgaria şi Ungaria, de unde marsa se întorcea în România, prin societăţi de tip "paravan", care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile, potrivit DIICOT. DIICOT susţine că activităţile infracţionale au fost sprijinite şi de angajaţi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi de lucrători din cadrul Poliţiei de Frontieră.
 

Mai puteţi citi:

Şeful Protecţiei Consumatorilor pe Nord-Vest despre „Mafia cărnii“: „Nu am sprijinit în nicio formă gruparea faţă de care se efectuează cercetări“

Patronul firmei Michelangelo, implicat în dosarul „Mafia cărnii II”: „Preţul pot să-l şterg, eu pot să fac cu din-ăla, cu corectoru'”

Clujeanul Sorin Seleşiu, unul dintre cei 10 oameni arestaţi preventiv de procurorii DIICOT  în dosarul „Mafia Cărnii“

Un şef de serviciu din cadrul DSV Cluj, Mircea Lucaciu, e acuzat de favorizarea făptuitorului. I-a anunţat pe evazionişti

UPDATE Un inspector OPC Cluj, suspectat în dosarul „mafiei“ cărnii pentru trafic de influenţă. Purtătorul de cuvânt al instituţiei: „Nu ştiu cine e“

Zeci de tone de carne şi produse din carne au fost retrase din depozitele clujene

Percheziţii DIICOT în toată ţara pentru evaziune de 15 milioane de euro. Mascaţii au descins la o firmă ce are magazine în toată Transilvania

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite