„Inteligenţa artificială va fi noua electricitate”. Cum va arăta Institutul de cercetare IA de la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa va arăta Institutul de cercetări în Inteligenţă Artificială al UTCN. FOTO: UTCN
Aşa va arăta Institutul de cercetări în Inteligenţă Artificială al UTCN. FOTO: UTCN

Afirmaţia potrivit căreia inteligenţa artificială va fi „noua electricitate” aparţine prorectorului Universităţii Tehnice din Cluj (UTCN), Daniela Popescu, care spune că acesta este unul din motivele pentru care UTCN va realiza un Institut de cercetare a IA, estimat la 16 milioane de euro, cofinanţat din fonduri europene.

„Dezvoltarea Inteligenţei Artificiale (IA) se face pe orizontală. Inteligenţa artificială va fi noua electricitate deoarece o vom găsi peste tot”, a declarat pentru „Adevărul” prorectorul responsabil cu Managementul Universitar şi Relaţia cu mediul socio-economic în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj (UTCN), Daniela Popescu. Acesta este unul dintre motivele pentru care UTCN va construi un Institut de Cercetare a Inteligenţei Artificiale la Cluj-Napoca. O parte din finanţare va fi asigurată din creditul de 21 de milioane de euro accesat, în toamna anului trecut, de la Banca Europeană de Investiţii, iar restul va proveni din fonduri europene. Anul acesta vor fi actualizate studiile de fezabilitate şi vor fi obţinute avizele necesare construirii noii clădiri moderne, iar în circa 3 ani Institutul ar putea să-şi deschidă laboratoarele pentru circa 250 de cercetători.

UTCN a accesat de curând un credit de 21 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii. Ce se va întâmpla cu aceste sume?
 

Noi vrem să modernizăm şi să îmbunătăţim infrastructura Universităţii în trei zone: infrastructura educaţională, infrastructura de cercetare şi, de asemenea, infrastructura care vine cu oferte spre zona socială, în principal spre studenţi. Împrumutul este de 21 de milioane de euro, contractul este semnat, dar devine activ în momentul în care va fi virată prima tranşă de fonduri. Scopul principal pentru care a fost accesat creditul a fost de cofinanţare a unor proiecte europene în valoare de circa 44 de milioane de euro. Avem pe masă mai multe proiecte europene care trebuie cofinanţate din fonduri proprii. Unul dintre cele mai importante este Institutul de cercetări în Inteligenţa Artificială, care va fi un proiect de circa 80 milioane de lei (cca 16 milioane de euro). Deocamdată, suma de 80 de milioane de lei este o estimare privind costurile clădirii plus costurile echipamentelor necesare pentru dotarea laboratoarelor.

Proiect de 16 milioane de euro 


Spuneţi-ne cele mai importante informaţii despre acest Institut?

Va fi o clădire cu 6 etaje care va găzdui 20 de tipuri de laboratoare împărţite pe domenii precum inteligenţa artificială, machine learning, deep learning, modelare, simulare, zona de robotică. Pe lângă clădire, intenţionăm să şi achiziţionăm echipamente de ultimă oră pentru aceste laboratoare. Estimăm că în acest institut vor activa 250 de cercetători, masteranzi, doctoranzi, postdoctoranzi. Clădirea va fi amplasată în cartierul Zorilor, în zona „Observator”, lângă sediul pe care îl are universitatea acolo.
 

Cum a evoluat în timp acest proiect?

Noi avem acest proiect de multă vreme în vedere, am realizat încă din 2016 studiul de fezabilitate. Anul acesta va fi dedicat elaborării documentaţiei tehnice pentru construirea efectivă a clădirii, urmând ca după aceea să reuşim să accesăm un program pe fonduri europene pentru a putea finaliza execuţia, iar apoi pentru a achiziţiona echipamente.


Există o estimare a orizontului de timp în care proiectul va fi gata dacă totul merge aşa cum plănuiţi?

Anul acesta va fi dedicat finalizării documentaţiei tehnice şi să sperăm că între timp se vor deschide call-urile de proiecte pe Programul Operaţional Regional sau pe Programul Operaţional de Creştere Inteligentă şi Instrumente financiare. Noi am depus o fişă de proiect şi la Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Practic alege sursa de finanţare care vine mai repede. Probabil, trei ani ar dura implementarea proiectului, de obicei aşa sunt organizate în timp proiectele, pe 36 de luni. Noi avem în implementare trei proiecte pe Programul Operaţional Regional, deci avem experienţă în acest domeniu.

cluj daniela popescu

Prorectorul responsabil cu Managementul Universitar şi Relaţia cu mediul socio-economic în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj (UTCN), Daniela Popescu. FOTO: Arhivă personală

Inteligenţa Artificială va fi noua electricitate 


Cum va influenţa acest Institut activitatea Universităţii Tehnice?

Eu cred că efectele se vor vedea nu numai în universitate, ci şi în toată zona. Sperăm ca mulţi dintre tinerii de valoare să nu mai simtă nevoia să plece în străinătate pentru a face cercetare şi să rămână în Cluj, în Transilvania, în România. Acest Institut va crea condiţiile desfăşurării unor cercetări de avangardă.  În cadrul acestui Institut se integrează de fapt toate aceste preocupări ale UTCN. Inteligenţa artificială se dezvoltă pe orizontală în mai multe zone. L-aş cita pe colegul nostru, domnul profesor Sergiu Nedevschi, care susţine că Inteligenţa Artificială va fi noua electricitate pentru că o regăsim peste tot. Practic, începând de la cercetări fundamentale pe zona asta şi terminând cu aplicaţii în industrie sau chiar în firme non-industriale, în zona de sănătate, în zonele adiacente, activitatea acestui Institut va coagula sinergic toate aceste forţe care lucrează în domeniul inteligenţei artificiale. 

Cum va influenţa acest Institut colaborarea cu diferitele companii din zonă?

Când acest Institut va exista şi partea de colaborare cu firmele va deveni mult mai intensă, prin activităţi de cercetare industrială şi transfer tehnologic. Vom putea deschide porţile acestui Institut pentru proiecte realizate împreună cu firmele interesate. Chiar anul trecut, când noi am lucrat la scrierea proiectului pentru Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest mai multe companii şi-au manifestat dorinţa şi interesul de a lucra cu noi în momentul în care Institutul va fi funcţional.

Structura Institutului de cercetare a Inteligenţei Artificiale 


Institutul de Cercetare în Inteligenţă Artificială (ICIA) va desfăşura activităţi de cercetare industrială şi dezvoltare experimentală în inteligenţă artificială (IA) şi aplicaţiile ei pentru mediul socio-economic şi va avea în componenţă 6 departamente de CDI  şi un departament suport. 


1. Departamentul de Tehnologii Software pentru IA va fi format dintr-un grup de 8 laboratoare acoperind subdomeniile relevante ale inteligenţei artificiale. Aceste laboratoare cercetează şi oferă soluţii pentru problemele multiple care trebuie rezolvate în dezvoltarea unor aplicaţii de inteligenţă artificială sau a unor sisteme inteligente: tehnici de învăţare, de raţionare, de inginerie a volumelor mari de date şi cunoştinţe, de percepţie a mediului prin sunet, imagine, informaţie semantică, de procesare eficientă a datelor.


2.Departamentul de Tehnologii Software pentru IA contribuie la cercetarea, dezvoltarea, inovarea tehnologiilor software de IA pentru toţi pilonii şi domeniile de specializare inteligentă. Cunoştinţele şi competenţele dezvoltate în acest departament vor contribui şi la sprijinirea activităţii de cercetare şi dezvoltare în vederea inovării în special în următoarele domenii: telecomunicaţii, software engineering, matematică, inteligenţă artificială, ştiinţa calculatoarelor.


3. Departamentul de Tehnologii Hardware pentru IA cuprinde 6 laboratoare. Rolul acestor laboratoare este de a oferi soluţii inovative pentru comunicaţii, reţele de senzori, precum şi suportul de circuite şi module analogice şi numerice specializate necesare.


4. Departamentul de Tehnologii Hardware pentru IA contribuie la cercetarea dezvoltarea inovarea tehnologiilor şi componentelor hardware necesare pentru dezvoltarea sistemelor inteligente pentru toţi pilonii şi domeniile de specializare inteligentă.


5. Departamentul pentru Sisteme Inteligente şi Autonome este format din 8 laboratoare:. Departamentul este orientat spre cercetarea, proiectarea şi implementarea de componente şi sisteme sau aplicaţii inteligente, cu capabilităţi de autonomie. Se vor dezvolta soluţii de sisteme autonome specializate în diferite domenii economice sau sociale, sisteme cyber-fizice, sisteme de producţie autonome, roboţi autonomi pentru producţie şi cerinţele societale


6. Departament suport

Vă recomandăm să mai citiţi:

Google deschide un hub digital la o universitate din Cluj

VIDEO Maşină autonomă produsă de Volkswagen, în colaborare cu IBM şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite