Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

„Jocuri” imobiliare la instituţiile din Cluj: milioane de euro pentru sedii de bănci şi hoteluri în centru

3
4 Jul 2022 06:13:36
Autor: Remus Florescu
Clădirea băncii a fost ridicată pe un teren concesionat de la Primărie FOTO: Arhiva Adevărul
Clădirea băncii a fost ridicată pe un teren concesionat de la Primărie FOTO: Arhiva Adevărul

Primăria Cluj-Napoca intenţionează să cumpere sediul BCR din centrul oraşului, pentru care s-a cerut suma de 6,5 milioane de euro. Este doar ultima dintr-un şir de tranzacţii prin care instituţii de stat din oraş cumpără sedii de băncii sau hoteluri de 4 şi de 5 stele.

Primăria Cluj-Napoca intenţionează să cumpere sediul BCR din centrul oraşului, pentru care s-a cerut suma de 6,5 milioane de euro. 

Anul trecut, Universitatea Babeş-Bolyai achiziţiona hotelul de 5 stele Opera Plaza cu 9 milioane de euro şi se află în fază avansată de negociere pentru cumpărarea hotelului Onix, ambele în centrul oraşului. Universitatea Tehnică a cumpărat, anii trecuţi, tot în centrul Clujului, fostul sediu al Băncii Transilvania, cu circa 5 milioane de euro, şi fosta clădire a Casei de Modă.  

Consiliul local Cluj-Napoca a fost convocat, luni, într-o şedinţă de urgenţă pentru a vota exercitarea dreptului de preempţiune în ceea ce priveşte vânzarea sediului BCR din centrul oraşului. Primăria are prioritate la cumpărarea clădirii deoarece este considerată monument istoric, deşi este, de fapt, o clădire modernă construită în 1994. În schimb, clădirea se află într-o zonă de protecţie istorică, astfel că înainte de a fi vândută, proprietarii trebuie să trimită oferte Ministerului Culturii, care nu s-a arătat interesat de tranzacţie, şi, apoi, Primăriei Cluj-Napoca şi Consiliului Judeţean.  
 
În referatul Direcţiei Tehnice a Primăriei se suţine achiziţionarea sediului BCR, având în vedere lipsa spaţiilor de desfăşurare a activităţii cu publicul. Astfel, Centrul pentru Informare a Cetăţenilor de pe Calea Moţilor va fi demolat pentru se lăsa aici loc interstaţiei de metrou Sportului-Piaţa Unirii-Universitate. De asemenea, Primăria veche din Piaţa Unirii va suferi lucrări masive de renovare, astfel că pentru 28 de luni activitatea va trebui mutată în alte spaţii. În cele două clădiri îşi desfăşoară activitatea 504 angajaţi distribuiţi în încăperi care au în total aproape 3.000 de metri pătraţi.
 
Universitatea Babeş-Bolyai a cumpărat, anul trecut, clădirea care găzduia hotelul de 5 stele Opera PLaza. FOTO: Opera Plaza


6,5 milioane de euro pentru un sediu de bancă

Clădirea BCR de pe strada Bariţiu a fost scoasă la vânzare de cel puţin un an de zile, cu circa 7 milioane de euro. În adresa pe care BCR a trimis-o Primăriei Cluj-Napoca, se menţionează că oferta de vânzare este de 6,5 milioane de euro pentru clădirea cu nouă niveluri, care are o suprafaţă utilă de 6.382 mp. 

Terenul pe care este construită banca - aproximativ 1.700 de metri pătraţi - aparţine tot Primăriei Cluj-Napoca, însă a fost concesionat către BCR. Contractul prevede că în 2093, terenul şi toate construcţiile de pe acesta ar reveni Primăriei.  

Municipalitatea ar obţine suma necesară achiziţiei dintr-un credit de angajament. Teoretic, preţul final va fi negociat de către BCR cu o comisie din Primărie. 
 
Vă mai recomandăm:
 
Universitate din Cluj cumpără un hotel de 5 stele cu 9 milioane de euro 
 
Rectoratul Universităţii Tehnice din Cluj se mută în vechiul sediu al Băncii Dacia Felix

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ludwig
4.07.2022, 07:00:15

Sa nu fie in final luate de clanuri de rromi ca tot centrul timisoarei luat cu ajutorul mafiei din primaria lui ciuhandru si robu...

+2 (2 voturi)
Augustin Man
4.07.2022, 10:11:36

@Dlui Ludwig: Pericolul semnalat de dvs. este real si major, dar nu prea cred ca cei amintiti s-o faca prin UBB sau Universitatea Tehnica. Inafara de asta, "succesul" festivalului de manele de la Camaras (Cluj) imi da sperante in acest sens.

+1 (1 vot)
Geoana Mircea
4.07.2022, 16:19:07

Mafia privata in cardasie cu mafia publica. Sau poate ca este aceeasi.

Modifică Setările