EXCLUSIV ADEVĂRUL Jurnalist român din Ucraina, despre viaţa în vreme de război şi despre cum îi „ţinteşte” pe români propaganda rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Vasile Bâcu susţine că miercuri seara nimeni nu se aştepta la război. FOTO: Arhivă personală
Jurnalistul Vasile Bâcu susţine că miercuri seara nimeni nu se aştepta la război. FOTO: Arhivă personală

Jurnalist român din Cernăuţi, Vasile Bâcu a moderat în seara de 23 februarie o emisiune despre „cum supravieţuieşti în caz de război”. Atunci, spune acesta, ucrainenii nu credeau că ar putea să înceapă războiul. Cum este acum viaţa în Cernăuţi şi cum au fost vizaţi românii din Ucraina de propaganda rusă.

„La Cernăuţi e linişte. Doar la vama Porubne-Siret e mare aglomerare”, a explicat pentru „Adevărul”, în această dimineaţă, Vasile Bâcu, redactor-şef la „Gazeta de Herţa”, un ziar tipărit în limba română la Cernauţi. 

În prima zi a războiului în Ucraina, oamenii şi-au păstrat calmul, spune jurnalistul. Magazinele au fost supraaglomerate, cernăuţenii încercând să-şi facă provizii, iar la benzinării s-au format cozi. De asemenea, războiul dintre Rusia şi Ucraina i-a determinat pe foarte mulţi ucraineni să se îndrepte spre vama Siret.  

Ultima emisiune pe care a realizat-o jurnalistul, miercuri seara, a abordat şi un subiect delicat - „cum să supravieţuieşti în caz de război”. În emisiune, Serghei Hakman, politolog şi istoric, a prezentat cartea „Cum să supravieţuieşti în situaţii de urgenţă şi de război”. Acesta a explicat pe scurt ce trebuie să facem în astfel de situaţii extreme:
 

„Trebuie foarte calm să vorbim cu membri familiei despre ce primjedii pot fi aşteptate, de la cele mai mici, la cele mai mari. În caz de părăsire a casei, trebuie să avem o gentuţă cu toate documentele la îndemână, banii şi aşa mai departe, ce aveţi mai preţios. Ar trebuie de asemenea să pregătim să luăm cu noi chiar şi mâncare pentru trei zile, mai mult nu are rost. 

În caz de atac aerian, eu nu cred că va fi cazul, dar trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău. Gândiţi-vă la cel mai puţin periculos loc din casă, majoritatea dintre noi avem beciuri. Să vâ gândiţi să faceţi puţină rânduială, să faceţi un loc unde puteţi sta câteva ore. Să aveţi ceea ce este necesar.

Cel mai primejdios este să intraţi în panică, trebuie să rămâneţi calmi. Dacă oamenii intră în panică se pot ucide unii pe alţii necontrolat. 
 

E important să aveţi două locuri de rezervă unde vă puteţi reântâlni cu familia (dacă vă separaţi temporat de membrii familiei-nr). Trebuie să vă gândiţi că în anumite situaţii poate să nu funcţioneze telefoanele mobile, electricitatea. Trebuie să învăţaţi să supravieţuiţi cu chibrituri, cu lemne, cum trăiau strămoşii noştri.” 


La câteva ore după ce s-a închieiat emisiunea, Rusia invada Ucraina. Ziaristul a mărturisit că nu se aştepta că aceste sfaturi vor deveni utile şi se va ajunge la război. El spune ucrainenii au fost luaţi prin suprindere. Într-o emisiune la TV, miercuri seara, mai mulţi strategi militari ucraineni spuneau că nu va fi război. 

 

La minutul 17 încep sfaturile de supravieţuire.

Război la graniţa României

Redăm în continuare interviul cu Vasile Bâcu luat în prima zi a invaziei.

Adevărul: Care este acum atmosfera în Cernăuţi?

Vasile Bâcu: La noi e relativ calm, deşi lumea cumpără produse rezervă, benzinăriile sunt supraaglomerate. Spre vama Siret e iarăşi aglomeraţie mare.

Cum credeţi că văd românii din Ucraina această invazie? Putin spunea, într-un discurs făcut în urmă cu câteva zile, că Ucraina a fost întemeiată şi pe teritorii ale mai multor ţări vecine, România, Polonia, Ungaria? Credeţi că a reuşit Putin să-şi facă susţinători în rândul românilor din Ucraina?

Nu cred. Putin speculează cu teritoriile ca să-şi facă adepţi.

Am văzut ultima dumneavoastră emisiune, din 23 februarie, La final, invitatul dumneavoastră a prezentat o carte despre supravieţuirea pe timp de război. Vreau să vă întreb dacă va imaginaţi atunci că într-adevăr va începe invazia? Au fost indicii care sa fi semnalat că într-adevăr va fi o invazie? V-aţi imaginat vreodată că veţi ajunge să faceţi o emisiune despre supravieţuirea pe timp de război?

Nu. Nu credeam că va fi război. În ajun a fost o emisiune la un post TV din Kiev. Nici un expert nu a prognozat atacul de peste câteva ore. 

Experţii din Ucraina pe care i-aţi urmărit prognozează că Ucraina va rezista în faţa invaziei sau că va fi un atac rapid şi ţara va capitula?

Toţi vorbesc de rezistenţă. 

Există o mare diferenţă între armata ucraineană din 2014, când a fost anexata Crimeea, si cea de acum? Vorbesc despre dotare, pregătirea militarilor.

Bineînţeles. Şi starea morală e cu totul alta. 

Exista şi în Cernăuţi o mişcare masivă de plecare a oamenilor din oraş (nu neapărat pentru a părăsi ţara), de frica unor atacuri aeriene?

Da. Dimineaţa a fost foarte aglomerat. Acum e liber

S-au facut exerciţii de evacuare de urgenţă în cazul unor atacuri aeriene? Oamenii au pregatite buncărele subterane?

S-au făcut. Dar nu ştiu în ce măsură

Am citit în presă că zilele acestea s-au derulat mai multe atacuri cibernetice asupra instituţiilor importante din Ucraine, inclusiv bănci. Aţi avut ceva probleme la Cernăuţi?

N-am auzit.

Care credeţi că este cel mai optimist scenariu care se poate întâmpla după această escaladare? Ucraina unde credeţi că este dispusă să cedeze şi unde nu acceptă compromisuri?

Nu-mi închipui. Poate în urma sancţiunilor ruşii să se retragă...

Care este provocarea cea mai mare la care sunt supuşi acum românii/ucrainenii din Cernăuţi?

Nimeni nu s-a aşteptat la război. 

Preşedintele Putin şi media pro-Kremlin au susţinut, de mai multe ori, că s-ar derula un genocid în Estul Ucrainei. Ce credeţi despre aceste afirmaţii?

Război informativ. 

Apropo de aceasta, mass media pro Kremlin a lucrat intens în ultimele luni într-o campanie de dezinformare intensă. Au fost anumite mesaje transmise direct populaţiei române din Ucraina? 

Direct - nu. Dar s-a declarat că România îşi poate recupera teritoriile. Speculaţii.

Vă mai recomandăm:

Român din Cernăuţi: „Mă tem pentru familie. Se aud avioane de luptă deasupra oraşului”

Familii întregi de ucraineni fug de război în România, cu copiii în cărucior sau de mână: „Ne îngrijorăm, dar ce-a fi, a fi” FOTO VIDEO

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite