La ce mai sunt bune ziarele. Un artizan transformă literele în podoabe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercei făcuţi de Carmen Orăşanu   FOTO: The Mistique Moth, Carmen Orăşanu
Cercei făcuţi de Carmen Orăşanu   FOTO: The Mistique Moth, Carmen Orăşanu

Carmen Orăşanu transformă ziarele, pliantele şi afişele în podoabe şi le vinde, alături de lucrările altor 50 de artizani din tara într-un loc numit Oranjerie, unde ambianţa, stilul vintage, culorile şi portocalii desenaţi pe pereţi te duc cu gândul la copilărie.

”E facinant ce poate ieşi din hârtie”, spune Carmen Orăşanu, artistă handmade din Cluj. Pentru ea, ziarele, pliantele, afişele şi partiturile muzicale sunt materia primă pentru podoabele care ies din mâinile ei. ”Cine mai citeşte în ziua de azi ziarele?”, se întreabă ea, savurându-şi cafeaua într-un local din Cluj cu copaci pictaţi pe pereţi.

Carmen are 35 de ani, s-a mutat la Cluj în urmă cu opt ani, a lucrat ca fotograf amator şi librar, iar de trei ani, chiar pe 1 decembrie, şi-a văzut visul cu ochii: şi-a deschis un loc unde artiştii şi meşterii handmade din Romania îşi fac ştiute publicului creaţiile lor, ce au în spate strădania muncii de zile bune si a studiului indelungat.

Povestea ei nu e o poveste de o viaţă, subliniază Carmen, ci e încă un exemplu al unui om care şi-a depăşit temerile şi a găsit cum să-si transforme visul în realitate. La început făcea din bumbac brăţări ale prieteniei, îi plăceau combinaţiile de culori, apoi a trecut la brăţări din mărgele din nisip, mici, din sticlă, colorate. Abia in 2010, pe când se pregătea să meargă la Revelion, Carmen a găsit pe internet tehnica de realizare de bijuterii din hârtie reciclată şi a fost total vrăjită: "Am fost fascinată! M-am apucat să tai hârtii, să răsucesc, să lipesc, aşa că... până la urmă, mi-am petrecut Revelionul acasă, cu lipici pe degete".

image

Interior din Oranjerie FOTO: Florina Pop

Podoabele din hârtie, din Africa pe marile podiumuri de modă

În urma căutărilor pe internet, a aflat ca acea tehnică a fost inventată de femeile din Africa, care, neavând multe resurse la îndemână, şi-au făcut bijuterii din hârtie. O englezoaică, designer vestimentar de profesie, a vizitat Africa şi a văzut podoabele.

”I s-a părut o idee fenomenală şi le-a promovat în Occident, în show-uri de modă. Le-a ridicat mult nivelul. Iar acum, podoabele sunt un venit considerabil pentru acele femei din Africa. Mărgeluţele sunt colorate, ca vestimentaţia lor. Mă minunez când mă uit la ele. Sunt atât de multe şi diverse. Ele le trimit în nişte pungi, pe culori, pe sortimente, pe mărimi, iar asamblatul lor se face în Europa”, povesteşte Carmen Orăşanu.
image

FOTO: The Mistique Moth, Carmen Orăşanu

”Nu banul a fost motorul din spate, ci acei oameni care apreciază ce fac”

Cea mai simplă şi cunoscută formă de mărgeluţa din hârtie e cea fusiformă, adaugă aceasta. Cele rotunde sunt putin mai dificil de realizat pentru ca e nevoie de o fâşie de hârtie mai lungă, poate fi de 3-5 metri sau chiar mai lunga, si trebuie altfel tăiată şi asamblată. ”Fiecare formă are anumite tehnici de tăiere. După ce le fac le dau cu lac ca să reziste mai mult si să capete luciu. Uneori am folosit un lac mat, depinde şi de tipul de hârtie pe care-l folosesc”, explică ea.

Ştia că munca ei va atrage privirile doar celor care gustă neconvenţionalul.

”Le-am făcut mai mult pentru că mi-a plăcut să le fac, să le port sau să le dăruiesc. Am primit nişte feedback-uri extraordinare şi am prins curaj. Am intrat şi eu în grupul celor care merg la târguri, am fost la Bonţida, la Sfântu Gheorghe şi, desigur, în târgurile din Cluj. Nu neapărat banul a fost motorul din spate, ci pasiunea, acei oameni care apreciază ce fac”, mărturiseşte artista. Şi, treptat, a ajuns să colaboreze cu o galerie din Croaţia, să vândă bijuterii din hârtie reciclată în Italia sau Suedia.

Şi mai ştie că hârtia nu e un material pentru bijuterie cu care oamenii să fie obişnuiţi. Majoritatea sunt reticenţi, deşi în afară acest gen de podoabe se bucură de apreciere.

”Şi mie mi-e greu să le zic bijuterii. Sunt mai mult o podoabă. Unii sunt foarte stricţii. Pentru ei, bijuterii sunt doar acelea care conţin aur, argint şi pietre preţioase sau semipreţioase, restul sunt podoabe”, zice Carmen.
image

Carmen Orăşanu şi bijuteriile ei din hârtie FOTO: Florina Pop

De la hârtie la portocale

Nevoia unui loc unde să le vândă pe timpul iernii a dus la Orangerie, un mic spaţiu din Piaţa Muzeului unde ajungi urmând pietrele vopsite în portocaliu şi unde se găsesc piese de ceramică, jucării, bijuterii handmade, păpuşi cât un deget îmbrăcate în staie tradiţionale şi multe altele, toate creaţiile a circa 50 de artizani din Romania.

"Oranjeriile erau sere de portocali şi plante exotice pe la 1800, când transporturile nu erau foarte bine dezvoltate. Era ceva foarte elitist. Erau clădiri foarte impunătoare, luminoase, cu o arhitectură impozanta. Erau punctul foarte al fiecărui palat sau casă nobiliară. După ce s-au dezvoltat transporturile s-au transformat in spaţii de artă, galerii, muzee”, explică artista.

Cum magazinul este situat perete în perete cu Casa Matei, unde se ţin cursurile Universităţii de Artă şi Design, s-a gândit că” s-ar cuveni să existe şi o oranjerie lângă cea mai nobilă casă din Cluj. În plus, toata lumea iubeste portocalele, iar culoarea portocalie este culoarea creativităţii... deci, totul s-a potrivit la perfecţie”, adaugă Carmen.

Numele ei pe Facebook e The Mistique Moth (sursa foto a imaginii de mai jos), ”Molia mistică”, de la o povestioară inventată de ea unde eroi principali sunt o molie şi un licurici. Molia se metamorfozează complet de patru ori, aproape la fel ca şi bijuteriile ei: de la copac-hârtie-mărgeluţă-bijuterie.

Podoabele ei din reviste, ziare şi pliante sunt colorate, şi prea puţin îşi găsesc locul albul şi negrul. La Carmen, albul nu e niciodată alb, e gălbui, e nuanţat, ca-n viaţă, unde niciodată lucrurile nu sunt fixe.

image

Mai puteţi citi:

O englezoaică promovează Transilvania: de la Dracula la handmade

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite