Legătura dintre fericire şi gândurile despre viitor. Studiu: cei mai fericiţi sunt cei care cred că viaţa lor va rămâne la fel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii au studiat timp de 10 ani circa 5.000 de persoane. FOTO 123RTF
Cercetătorii au studiat timp de 10 ani circa 5.000 de persoane. FOTO 123RTF

Când se gândesc la viitor, unii oameni cred că se vor schimba, iar alţii se aşteaptă să rămână la fel. Cercetătorii americani au descoperit că cei mai fericiţi în viitor vor fi cei care acum anticipează că viaţa lor va rămâne, în general, la fel cu cea de acum.

Când se gândesc la viitor, unii oameni cred că se vor schimba, iar alţii se aşteaptă să rămână la fel. Dar, cum se corelează aceste predicţii cu fericirea pe care o vor percepe mai târziu în viaţa lor? Potrivit noilor cercetări de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), aşteptarea conform căreia în următorii zece ani viaţa noastră va fi la fel cum este în prezent este strâns legată de faptul că vom fi mai fericiţi în anii care urmează. Cercetarea este publicată în revista Social Psychological and Personality Science, citată de Science Daily.

Cercetătorii au constatat în mod constant că persoanele care sunt conectate la viitorul lor vor economisi bani pentru viitor, vor avea grijă de sănătatea lor mai mult sau vor întârzia satisfacerea unor plăceri, în comparaţie cu persoanele care se simt mai puţin legate de percepţia lor în viitor. 
 

Trăind cu amânarea plăcerii pentru viitor

Deci, se presupune că, dacă oamenii vor face predicţii optimiste despre viitor, cum ar fi „gândirea că vor avea mai multă compasiune şi vor fi mai inteligenţi în viitor”, după cum sugerează cercetătorul Joseph Reiff de la UCLA, „ei vor ajunge să devină mai fericiţi în anii care urmează .” Ceea ce Reiff şi colegii lui au descoperit i-a luat prin surprindere.

„Cu cât au anticipat că vor rămâne aceiaşi - fie că au prevăzut un declin mai mic, fie o îmbunătăţire mai mică într-o serie de elemente esenţiale de viaţă - cu atât mai mult au fost mai mulţumiţi de viaţa lor cu zece ani mai târziu", spune Reiff.

Rezultatele studiului 

Cercetătorii Jospeh Reiff, Hal Hershfield şi Jordi Quoidbach au analizat un set de date longitudinale pe zece ani de zile pentru a estima în ce măsură gândurile despre sine în viitor influenţează satisfacţia vieţii percepută de participanţii la studiu peste un deceniu. Studiul s-a făcut pe circa 5.000 de persoane.

Ei au descoperit că oamenii care se aşteptau să fie mai bine peste zece ani şi cei care se aşteptau să fie mai rău au raportat mai puţină satisfacţie în viaţă după un deceniu. Cu toate acestea, persoanele care se aşteptau să rămână la fel au fost cele mai satisfăcute zece ani mai târziu.

De ce unii oameni cred că vor rămâne la fel şi de ce alţii cred că se vor schimba?  

Cercetarea lor se bazează pe un număr crescut de studii psihologice care sugerează că perceperea unui viitor similar cu prezentul, este, în general, benefică pentru deciziile şi rezultatele pe termen lung.

Când vine vorba despre studiile viitoare, Hershfield susţine „Acum suntem interesaţi să inţelegem de ce unii oameni cred că vor rămâne la fel şi de ce alţii cred că se vor schimba. Ce evenimente de viaţă, de exemplu, îi determină pe oameni să schimbe modul în care se gândesc la viitor?".

Citeşte şi


Te poate face zâmbetul mai fericit? Ce spun psihologii după 50 de ani de studii

Fericirea „se uzează“ de fiecare dată când facem lucrul care ne provoacă plăcere. Activitatea „imună“ la acest fenomen

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite