VIDEO Legendele care au şocat capitala Ardealului. Monştrii marini din Tarniţa şi poveştile despre Pădurea Hoia, una dintre cele mai bântuite păduri din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj-Napoca FOTO: I love Cluj
Cluj-Napoca FOTO: I love Cluj

Cele mai cunoscute legendele ale Clujului spun că Avram Iancu a fost implicat într-un scandal în centrul oraşului, la un chef, iar regele Matia a fost biciuit alături de alţi localnici, atunci când a intrat incognito în Cluj pentru a vedea cum trăiesc oamenii.

Rămâne de văzut ce este real, o poveste, sau va rămâne în continuare un mister“, scriau reporterii „Adevărului de Seară Cluj“ îmbiindu-i pe cititori la poveşti despre frumosul lor burg, la o călătorie în timp bazată pe poveştile oamenilor sau pe scrieri reale, prezentate în două cărţi realizate de istoricii Tudor Sălăgean, Vasile Lechinţan, Irina Petraş şi Ovidiu Pecican.

Legiuitorul Matia

Manuscrisele spun că Matia Corvin, născut la Cluj în 1443, care a devenit unul din cei mai mari regi ai Ungariei, a intrat incognito în oraş pe când era conducător, să vadă cum sunt trataţi oamenii. A fost şi el unul din cei biciuiţi pe nedrept.

„Aflat în trecere prin Transilvania, Matia s-a deghizat în student călător, a intrat incognito în oraşul său natal. În piaţa centrală a oraşului, Matia a asistat la o scenă în care plebeii oraşului erau obligaţi de oamenii judelui, sub ameninţarea biciuirii, să care cu braţele buşteni pentru gospodăria sa. Protestând împotriva acestei nedreptăţi, regele deghizat în student a fost biciuit şi obligat să se alăture sărmanilor oraşului în munca grea. (…)

Legenda spune că Matia ar fi avut inspiraţia de a scrie pe trei lemne din curtea judelui <<Aici a fost regele Matia. Unde este dreptatea?>>. Eliberat odată cu lăsarea serii, regele s-a întors în tabăra sa de lângă oraş. A doua zi, acesta a revenit, în fruntea suitei sale strălucitoare, fiind întâmpinat cu mare fast de judele oraşului“, povesteşte istoricul Tudor Sălăgean, în cartea „Legendele Clujului“.

Judele l-a asigurat pe rege că legile sunt respectate, însă Matia a căutat lemnele însemnate de el şi, odată ce le-a găsit, l-a pedepsit pe jude şi a luat măsuri pentru a asigura stricta respectare a drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor oraşului.

Avram Iancu, studentul bătăuş

Avram Iancu era student la Colegiul Piariştilor din Cluj (1841 - 1846), alături de maghiari, secui, saşi şi armeni şi stătea în chirie pe strada care-i poartă în prezent numele. Era mare colegialitatea între tineri, fiind buni colegi şi solidari, mai ales în „tovărăşii aventuroase“, după cum  spune istoricul Vasile Lechinţan.
Una din acestea e descrisă în documentele scrise în 1842, potrivit cărora, în timpul unei sărbători, Avram Iancu s-a numărat printre studenţii implicaţi într-un mic scandal.
Într-o sâmbătă după-amiază, Iancu, alături de colegii săi, se aflau la un festival în centrul oraşului, în aceeaşi cârciumă cu mai multe calfe (tineri lucrători la atelierele din oraş), care „au început să se prostească, iar apoi să facă glume fără stil, împingându-se şi înghiontindu-se“, spune povestirea.
Unul dintre colegii lui Iancu a fost jignit, iar de aici a pornit tot conflictul. Au început să se încaiere şi s-au luat la bătaie.

„A doua zi, studenţii, adunaţi în cimitir, s-au sfătuit să nege faptul că ar fi fost amestecaţi în bătaie. Dar unii s-au mai lăudat prin piaţă, alţii au povestit despre eveniment şi s-a aflat cam cine au fost actorii principali în bătaie. A fost audiat şi Avram Iancu. El declara următoarele: <<Şi eu am fost prezent la sărbătoare până la ora 21.00>> însă, a adăugat el, a plecat după de acolo“, notează istoricul.

Istoricul şi scriitorul Ovidiu Pecican consideră că e posibil ca Avram Iancu să fi fost implicat, într-adevăr, într-un scandal. „Cine n-a dat sau încasat 2-3 pumni în timpul şcolii? De aici şi până la a face din viitorul lider revoluţionar un bătăuş e o cale lungă. Puşlamalele nu studiau, pe vremea aceea, dreptul“, a declarat Pecican.

Arătări incredibile: monştrii din Tarniţa

Se spune că în lacul Tarniţa, aflat la vest de municipiul Cluj-Napoca, există lostriţe care au peste trei metri lungime. În general, ele stau pitite pe fundul apei. Uneori, însă, când apar intruşi care tulbură liniştea undelor, câte una se ridică înspre suprafaţă, atacând înotătorii şi chiar bărcile. Lumea crede că multe dintre cazurile de înec în care corpurile victimelor nu s-au mai găsit se datorează acestor peşti crescuţi fără măsură, povesteşte istoricul Ovidiu Pecican.

„În urmă cu un deceniu şi jumătate, după ce un camion s-a răsturnat în lac, a fost adusă o echipă de scafandri pentru a recupera utilajul şi trupul inert al şoferului. Când au ieşit la mal, după prima scufundare, unii dintre ei erau albi ca varul şi au refuzat să mai coboare fără cuşti metalice de protecţie. Ei susţineau că pe fundul lacului ar fi văzut monştri incredibili“, continuă Pecican, în cartea „Clujul în legende“.

Mai mult decât atât, povesteşte istoricul, un cercetător german a sosit la Cluj, în urmă cu trei ani, expert în piscicultură, care s-a scufundat de câteva ori în Tarniţa pentru a efectua cercetări care să completeze cunoştinţele agoniste în Marea Britanie, la Loch Ness, în vederea publicării unui raport ştiinţific.

Alte legende urbane despre Cluj-Napoca puteţi găsi AICI.

Pădurea Hoia, în top 5 cele mai bântuite locuri din lume

Pădurea Hoia de lângă oraşul Cluj-Napoca a fost inclusă în Top 5 cele mai bântuite păduri din lume, alături de pădurea Wychwood (Anglia), Insula Păpuşilor (Mexic), Pădurea Neagră (Germania) şi Pădurea Aokigahara (Japonia).

„Pădurea Hoia-Baciu din Transilvania a atras o atenţie nedorită de peste o jumătate de secol. Localnicii oraşelor din apropiere susţin că pădurea - care are o poiană circulară în centru - este un portal, iar cei care trec prin el s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată”, notează jurnaliştii de la BBC.

Ei mai că persoanele care au fost prin pădure au acuzat stări de anxietate şi greaţă cât timp se aflau acolo, iar copacii nu mai sunt drepţi, ci „răsuciţi“.

De curând, pădurea din apropiere de Cluj-Napoca a fost inclusă într-un top făcut de revista americană Travel+Leisure, care, de asemenea, o plasa printre cele mai înfricoşătoare păduri din lume.
Desele apariţii ale unor fenomene stranii în Pădurea Baciu, din apropierea Clujului, din ultimele decenii, au stârnit interesul unor echipe de cercetători români ale fenomenelor paranormale. Un scriitor, Daniel Roxin, a făcut un documentar pe tema aceasta. Ca invitat, l-a avut pe preşedintele Societăţii Române de Parapsihologie, prof. univ. dr. Adrian Pătruţ, din Cluj-Napoca.

Pădurea Hoia-Baciu rămâne un teritoriu insuficient elucidat, care va putea fi studiat inclusiv de generaţiile viitoare", concluzionează Pătruţ.
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite