Liderii elevilor din 11 judeţe „ceartă“ Consiliul Naţional al Elevilor că nu a luat atitudine legat de lipsa manualelor şi că s-a lăsat influenţat politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lideri ai elevilor din mai multe judeţe, inclusiv din cele care condamnă lipsa de reacţie a CNE, la o întâlnire în iulie 2014 cu ministrul Educaţiei   FOTO:CNE
Lideri ai elevilor din mai multe judeţe, inclusiv din cele care condamnă lipsa de reacţie a CNE, la o întâlnire în iulie 2014 cu ministrul Educaţiei   FOTO:CNE

Elevii din 11 judeţe condamnă public atitudinea structurii care îi reprezintă în relaţia cu Ministerul Educaţiei, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE). Cei 11 lideri vorbesc de „indiferenţa“ CNE în cazul manualelor pentru clasele I şi II, a problemei diplomei de BAC, dar şi a protocolului semnat de minister cu BOR, protocol în care elevii nu au fost consultaţi. CNE-ului îi mai reproşează şi s-ar fi lăsat influenţat de mediul politic.

În a doua zi de şcoală, elevii din 11 structuri locale ale Consiliului Naţional al Elevilor trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte anumite derapaje ale colegilor pe care i-au ales să-i conducă şi să-i reprezinte la nivel naţional. Liceenii din Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Caraş Severin, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Satu Mare, Timiş condamnă indiferenţa Consiliul Naţional al Elevilor privind deciziile Ministerului Educaţiei Naţionale. Ei spun că sunt nemulţumiţi de „starea de fapt“ şi „turnura negativă“ pe care au luat-o lucrurile.

„Reprezentanţii elevilor din 11 judeţe din România se dezic de acţiunile Consiliul Naţional al Elevilor (C.N.E.) . din cauza lipsei de reacţie a singurei structuri reprezentative a elevilor la nivel naţional, odată cu acceptarea influenţelor politice externe.
Luând în considerare încercările repetate de a atrage atenţia conducerii organizaţiei privind măsurile eronate pe care C.N.E. le-a asumat, încercări sortite eşecului , ne simţim obligaţi să informăm public poziţia pe care organizaţiile semnatare o adopta. Semnatarii acestei poziţii se consideră nesatisfăcuţi de starea de fapt şi de turnura negativă spre care se îndreaptă organizaţia şi impută următoarele:
Consiliul Naţional al Elevilor nu a emis vreo poziţie privind deciziile luate de către Ministerul Educaţiei Naţionale, prin ministru dr. Remus Pricopie, fapt ce ne conduce la constatarea indiferenţei conducerii Consiliului Naţional al Elevilor şi inerent nerespectarea atribuţiilor de momentan singură organizaţie reprezentantă a elevilor din România“, aşa îşi încep ei comunicatul.

Cele cinci „păcate“ ale CNE

Reprezentanţii elevilor din cele 11judeţe consider că CNE ar fi terbuit să reacţioneze în legătură cu Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar, anume privind interzicerea dreptului elevului de a protesta, dar şi cu eliminarea dreptului de vot a elevului în Consiliul de Administraţie al şcolii.

CNE nu a reacţionat în legătură cu problema diplomelor de Bacalaureat, nici pentru rezolvarea problemei manualelor destinate claselor I şi a II-a, „măsură care va avea implicaţii grave asupra actului educativ pentru tinerii elevi“, scriu ei.
Un alt apect pe care elevii din cele 11 judeţe îl condamnă este lipsa de reactie a CNE privind protocolul de colaborare între Biserica Ortodoxă Română şi Ministerul Educaţiei Naţionale, protocol care s-a semnat fără să-i întrebe pe elevi ce părere au, dacă vor să studieze religie la şcoală sau nu - „parteneriat realizat fără vreo consultare prealabilă cu CNE, for consultativ reglementat de lege“.

Conducerea CNE a trimis ministrului Educaţiei un statut al elevilor care nu a fost aprobat în interiorul CNE.

„Consiliul Naţional al Elevilor prin conducerea sa a ratat aderarea la OBESSU, for consultativ european al elevilor, până în momentul de faţă. CNE a permis influenţe externe din mediul politic de la guvernare în interiorul structurii, influenţă relevată până şi în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Consiliului Naţional al Elevilor, forul decizional suprem şi astfel a încălcat unul dintre principiile fundamentale pe care se bazează structura, anume caracterul independent, echidistant faţă de orice organizaţie cu caracter politic.
CNE a încălcat acte normative, precum Legea 24/2000, a dispus înaintarea către ministru a unui proiect de revizuire neconstituţional a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a C.N.E., având în vedere încălcarea principiului subsidiarităţii, principiului simetriei juridice care prevede printre altele că executivul nu poate constrânge legislativul să dispună de anumite măsuri, permiterea abuzului de putere, limitarea autonomiei Consiliilor Judetene ale Elevilor“, mai susţin liderii elevilor din cele 11 judeţe.

Consiliile Judeţene ale Elevilor din Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Caraş Severin, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Satu Mare, Timiş anunţă că dacă CNE nu îşi va schimba atitudinea şi nu se va orienta „în beneficiul elevului din România”, ele se „dezic de către orice decizie sau opinie formulată de către Consiliul Naţional al Elevilor.
Cei 11 mai spun că au în veder formarea unei federaţii a elevilor care să reprezinte în mod real elevii din România.

Mai puteţi citi:

„Vocea“ elevilor din România, Iulia Miron: „E timpul ca şcoala să producă lideri!“

Ce zice preşedintele elevilor despre BAC 2013: „Rata de promovare nu reflectă o creştere a calităţii actului didactic“

Grevă japoneză, mâine, în şcoli, în semn de solidaritate cu studenţii. Liderul elevilor, clujeanca Iulia Miron: „Educaţia reprezintă o investiţie, nu un cost“

FOTO VIDEO Preşedintele statului, premierul, Emil Boc şi foşti miniştri ai Educaţiei, transformaţi în gogoşi de studenţii clujeni la „6% pentru educaţie“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite