Locuri bântuite din Cluj. Poveşti cu fantome de odinioară: contesa de la BCU şi vechea temniţă a oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BCU Cluj  FOTO: clujtoday.ro
BCU Cluj  FOTO: clujtoday.ro

Pe lângă pădurea Hoia-Baciu, cunoscută în lume drept un loc bântuit, în Cluj-Napoca sunt clădiri care ascund poveşti cu fantome şi ciudăţenii inexplicabile. Două dintre acestea sunt Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” şi Muzeul de Speologie ”Emil Racoviţă”, temniţă în Evul Mediu.

Legendele despre pădurea Hoia-Baciu, Castelul Banffy de la Bonţida, contesa care trânteşte uşile în anumite locuri din BCU Cluj şi stafiile din bătrâna temniţă a oraşului aduc fiori pe şira spinării celor care le ascultă. Adevărate sau nu, aceste locuri atrag vizitatorii lor, însetaţi de necunoscut şi inexplicabil.

Două dintre aceste locuri sunt clădirea Muzeului de Speologie din Cluj, momentan închis, şi Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga”, potrivit revistei online de călătorii cluj.travel.

Imobilul care azi este muzeu de speologie, fie şi închis, în Evul Mediu era temniţă. Legenda că închisoarea ar fi bântuită a apărut în urmă cu vreo 10 ani, când s-au făcut săpături arheologice. „S-a spus atunci că cercetările ar fi deranjat somnul de veci al celor îngropaţi în curtea închisorii, însă trebuie făcută precizarea că acolo nu au fost descoperite oseminte umane, şi nu există nicio dovadă ca acolo ar fi fost îngropat vreodată cineva. Închisorile ieşite din uz sunt însă în mod frecvent asociate cu acest tip de credinţe”, susţine istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului de Etnografie al Transilvaniei, citat de revista amintită mai sus.

Clădirea găzduieşte singurul muzeu de speologie din ţară, amenajat în urmă cu câţiva ani şi închis din cauza unor probleme de natură legală. 

Pe holurile BCU Cluj ar păşi, noaptea, fantoma unei tinere contese. Legenda spune că Anna, fiica Saroltei Wesselényi, căsătorită Bethlen, ar fi murit când avea 20 de ani de o boală incurabilă în timp ce era studentă la Cluj. „O bătrână portăreasă mi-a povestit că zgomotul de uşi este provocat de duhul unei tinere contese care, din când în când, pluteşte noaptea pe culoarele bibliotecii, în căutarea tinereţii pierdute”, spunea, mai demult, pentur evz.ro, directorul BCU, Doru Radosav.

Însă, cea care atrage cei mai mulţi curioşi este Pădurea Hoia Baciu din Cluj-Napoca, aflată pe primele locuri în topurile internaţionale despre cele mai bântuite locuri din lume, fiind numită „Triungiul Bermudelor al României”.

Mai puteţi citi:

Cum a ajuns cea mai băntuită pădure din lume, Hoia Baciu, acasă la Nicolas Cage

Dragoste şi război. Poveste despre fantomele de la „Versailles“-ul Transilvaniei

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite