Lucrări la muzeu blocate de un proces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei riscă să piardă banii pentru reparaţia acoperişului, din cauza unui litigiu pentru clădire. Procesul cu Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) ţine închis muzeul cu 400.000 de exponate.

Conducerea celui mai mare muzeu din Transilvania semnalează că ar putea pierde finanţarea lucrărilor de reparaţie a acoperişului construcţiei din cauza prelungirii procesului  cu UBB. Magistraţii vor hotărî în toamnă cine este administratorul de drept al imobilului de pe strada Constantin Daicoviciu.

Oficial, închis din cauza „lucrărilor de renovare“, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei nu mai organizează expoziţii şi nici nu poate fi vizitat, iar cele peste 400.000 de obiecte de patrimoniu sunt împachetate în cutii şi gata spre a fi evacuate, în caz de necesitate.

Potrivit lui Ioan Piso, directorul instituţiei, situaţia se datorează fostei conduceri care a „supărat“ Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB), cu reprezentanţii căreia muzeul se află în proces. Judecătorii urmează să stabilească viitorul administrator oficial al imobilului. „Fosta conducere a somat UBB să părăsească clădirea care le-a aparţinut, iar drept răsplată, universitatea a deschis proces. Ne e frică să nu pierdem finanţarea pentru executarea lucrărilor de reparaţie a acoperişului, din cauza prelungirii procesului“, a spus Piso.

Profesorul a mai arătat că finanţarea lucrărilor pentru acoperiş reprezintă 460.000 de lei, bani proveniţi de la Ministerul Culturii şi care ar urma să sosească în tranşe, iar lucrările de faţadizare, demarate anul trecut, sunt finalizate în proporţie de 60%. „Nu se ajungea la situaţia în care să nu putem organiza expoziţii la cel mai mare muzeu din Transilvania, dacă nu exista acest proces. Aşteptăm să se încheie acţiunea în instanţă pentru a şti ce vom face în continuare. Totuşi, se poate ca până la încheierea litigiului să treacă mult timp“, a spus Piso.

Directorul a ţinut să-şi arate dezamăgirea şi pentru faptul că în 2007, nu s-a reuşit cumpărarea hotelului „Melody“, locaţie în care urma să se mute muzeul. „Acest proiect a fost abandonat de aceeaşi fostă conducere. Locaţia se află în „buricul“ târgului, loc în care, normal, ar trebui să se afle un muzeu de istorie. Ministerul Culturii era dispus să plătească pentru acel imobil“, a mai arătat profesorul care de curând a fost repus în funcţia de director al muzeului.

„Melody“, la 5 milioane de euro

Viorica Crişan, fostul director al instituţiei, a menţionat pentru „Adevărul de Seară“ că hotelul „Melody“ se putea cumpăra cu cinci milioane de euro, însă s-a renunţat la proiect din cauza unei adrese venite din partea Ministerului Culturii. „Am fost înştiinţaţi să renunţăm la aceste discuţii, deoarece hotelul era revendicat. Acţiunea cu UBB  a venit tot din partea Ministerului Culturii, care ne-a cerut să clarificăm situaţia clădirii muzeului pentru a putea primi finaţările. Atunci i-am cerut universităţii întocmirea unui contract de închiriere, măsură refuzată“, a spus Crişan.

Următorul termen în cauza dintre Universitatea Babeş-Bolyai şi Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei este programat pentru 5 octombrie. Clădirea în care funcţionează muzeul din 1913 a fost deţinută de UBB până în anul 1964.

CIFRĂ

400.000 de obiecte de muzeu sunt deţinute de Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite