Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Luxul de odinioară al Clujului. Bogaţii din Ardeal îşi comandau maşini de peste Ocean şi îşi cumpărau haine de la Viena

0
3 Mar 2015 19:26:12
Autor: Florina Pop
Model de maşină într-un catalog interbelic din Cluj. Lumea bună îşi comanda astfel de maşini din SUA şi Anglia   FOTO: arhiva Ucu Bodiceanu
Model de maşină într-un catalog interbelic din Cluj. Lumea bună îşi comanda astfel de maşini din SUA şi Anglia   FOTO: arhiva Ucu Bodiceanu

Ucu Bodiceanu, clujeanul care readuce parfumul de odinioară al Clujului prin expoziţiile pe care le organizează, spune că prin lux în oraşul de pe Someş trebuie înţeles, mai întâi, modul de viaţă, şi apoi eleganţa în ţinută şi atitudine.

Ucu Bodiceanu, coordonator de programe la Casa Municipală de Cultură şi unul dintre cei care, prin expoziţiile pe care le organizează, readuc frânturi din atmosfera de odinioară a Clujului, spune că, în urmă cu 100 de ani, în Cluj, prin lux se înţelegea mod de viaţă, şi abia apoi eleganţă în ţinută şi atitudine.

„Erau croitori de lux. În vremurile acelea, croitor era o meserie aproape intelectuală pentru că presupunea şi cunoştinţe de designer“, explică Bodiceanu.

Potrivit acestuia, bogaţii Clujului în urmă cu 100 de ani erau urmaşii vechilor familii nobiliare maghiare (Banffy, spre exemplu) şi obişnuiau să-şi cumpere haine de la Viena şi Paris, dar şi să-şi comande maşini luxoase din Anglia şi SUA - din cataloagele de maşini rămase din epoca interbelică (cum sunt cele din imaginile de mai jos, credit foto: arhiva Ucu Bodiceanu).

Înstăriţii se plimbau prin Parcul Central pe aleea de lângă lacul Chios, lac folosit iarna şi pentru concursuri sportive. Urmând modelul Vienei, lumea bună din Cluj dansa pe gheaţa din Parcul Central pe muzică. Pentru aceasta o orchestră cânta de câteva ori pe săptămână. Lacul găzduia chiar şi baluri mascate, ţinute la la lumina lumânărilor pentru că abia din 1906 Clujul a fost electrificat.

Lily Kronberger, primul sportiv din lume care a făcut patinaj artistic pe muzică. Ea promova mişcarea pe lacul din Parcul Central al Clujului FOTO: arhiva Ucu Bodiceanu


„Avem o fotografie cu o patinatoare celebră în acea vreme Lily Kronberger, campioană mondială, primul sportiv din lume care a făcut patinaj artistic pe muzică. Sportiva a venit din Viena la Cluj-Napoca pentru a promova patinajul. Se făceau atunci astfel de acţiuni de promovare a sportului. Fotografia a fost făcut pe lacul din Parcul Central, care în timpul iernii era tranformat în patinoar. Ţin mine că şi eu când eram copil am patinat acolo”, explica Ucu Bodiceanu, în ianuarie 2015.

Mai puteţi citi:

VIDEO Poveştile fascinante ale Clujului vechi: trenul care trecea prin centrul oraşului şi autobuzul decapotat care ducea străinii la băi
 
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările