Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

MAE dezaprobă mesajul discriminator apărut într-un magazin din Londra la adresa românilor

10
23 Nov 2020 16:40:32
Autor: Ştefan Lică
Afişul jignitor la adresa românilor a fost postat în raionul de băuturi al Tesco.
Afişul jignitor la adresa românilor a fost postat în raionul de băuturi al Tesco.

Ministerul Român al Afacerilor Externe reacţionează dur la mesajul afişat în incinta unei filiale a unui cunoscut lanţ de magazine alimentare din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi cere „înlăturarea imediată a materialelor cu caracter discriminatoriu”.

Într-un răspuns al MAE la solicitarea „Adevărul”, ministerul menţionează că Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord s-a autosesizat şi a făcut demersuri urgenţe atât pe lângă conducerea companiei, cât şi pe lângă autorităţile centrale şi locale, inclusiv la nivelul Ministerului de Externe britanic, pentru a exprima `surprinderea şi dezacordul părţii române faţă de apariţia mesajului respectiv, ce are un puternic caracter discriminatoriu”.
 
„MAE dezaprobă acest tip de mesaje discriminatorii care nu reflectă imaginea reală a comunităţii române din Marea Britanie, bine integrată şi care aduce o contribuţie reală la dezvoltarea societăţii şi economiei britanice. Totodată, MAE informează că, în scrisoarea adresată conducerii companiei şi poliţiei locale, reprezentanţii ambasadei au solicitat înlăturarea imediată a materialelor cu caracter discriminatoriu, precum şi clarificarea circumstanţelor şi a motivelor care au stat la baza utilizării acestora”, se menţionează în răspunsul MAE.
 
Potrivit documentului citat, Ambasada României la Londra urmăreşte cu deosebită atenţie acest subiect şi va întreprinde toate demersurile legale pentru a asigura cetăţenilor români din Marea Britanie garantarea drepturilor în calitate de cetăţeni UE şi aplicarea unui tratament non-discriminatoriu.
 

Ce s-a întâmplat

 
Cunoscutul lanţ de hypermarketuri Tesco a afişat la unul din standuri un mesaj revoltător la adresa românilor, în limba română.
 
„Avertisment pentru hoţii din magazine. Hoţii din magazine prinşi vor fi urmăriţi penal. Ofiţeri de poliţie îmbrăcaţi în civil acţionează în această zonă”, este afişul care i-a revoltat pe românii cinstiţi din Londra. Mesajul a fost semnalat în weekend, chiar în capitala Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi a stârnit nemulţimirea românilor. Unii dintre ei au protestat pe reţele de socializare. 
 
Printre ei se numără şi Iolanda Costide, un arhitect român cunoscut în Londra,  care până în 1995 a condus Asociaţia Culturală a Românilor din Anglia. Românca a reacţionat dur la vederea afişului şi a trimis o scrisoare de protest conducerii magazinului. Scrisoarea i-a fost adresată lui Ken Murphy, noul CEO de la Tesco, după ce l-a înlocuit la începutul lunii octombrie în această funcţie pe Dave Lewis.
Românca îi atrage atenţia acestuia asupra pericolului pe care îl reprezintă generalizările care pot induce în mentalitatea britanicului de rând ideea că toţi românii sunt hoţi. Totodată, Iolanda Costide l-a rugat pe Murphy să îndepărteze plăcuţa cu mesajul neinspirat.
 
„Nu este demn ca un lanţ care se prezintă ca progresist, în serviciul oamenilor, cum ar fi Tesco, să permită profilarea etnică în magazinele sale. Imaginea prezintă un avertisment, în limba română, împotriva hoţului.
 
Trebuie să credem că toţi românii sunt hoţi, sau poate doar aceia care nu stăpânesc limba bardului şi au nevoie ca acest mesaj scandalos să fie explicat în limba română? Vă rog cu amabilitate să îndepărtaţi astfel de afişe din magazinele dvs., în caz contrar, vom atrage atenţia Comisiei pentru egalitate şi drepturile omului asupra practicilor dvs”, este mesajul postat inclusiv pe Facebook în limba engleză de Iolanda Costide.
 
 
Vă mai recomandăm:
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Toru Okada
23.11.2020, 16:56:24

in sfarsit a inteles si MAE roman jocul discriminarii. trebuie sa profitam la maxim de el. sa ne dam loviti la discriminare de cate ori avem ocazia.

+1 (1 vot)
Andrei Adrian
23.11.2020, 17:20:10

n-au priceput, e joc instinctiv, sunt prea incompetenti sa puna la punct o politica coerenta pe termen mediu macar. Apreciez comentariul tau, demonstrezi ca intelegi mult peste medie!

+10 (10 voturi)
Andrei Adrian
23.11.2020, 17:18:16

Ministerul de Externe s-a gasit sa "dezaprobe" afisul din Anglia. Asemenea afise sunt peste tot in Romania, cine le "dezaproba"? Ministerul de Interne?! Toata povestea asta pare rupta din conceptul "Mircea, fa-te ca lucrezi!". O activista toarna gaz pe foc ca sa-si stimuleze obiectul muncii si sa ia sponsorizari, un minister "dezaproba" ca sa nu zica omul ca freaca duda (pe bani multi, ochi frumosi si pensii speciale) si sa nu intrebe de metehne mai vechi... Stiu despre ce vorbesc, am fost printre ei, si la Externe si la ONG-isti, vara la seminarii in Tenerife iarna la Chamonix... S-au implinit 12 ani de cand niste copii (cel mai varstnic avea 14 ani) s-au apucat sa faca o "gluma" pe net: Au pregatit un set de "dovezi", cu poze cu tot, despre "pisicile bonsai" - pui de pisica crescuti de japonezi in sticle si borcane... Multe milioane de internauti au facut spume si au "dezaprobat"... La MAE e o jungla, ce altceva ati astepta de la ei ca sa se faca ca lucreaza?! Stai sa vezi belea: Vine repede din urma si "organul" care se ocupa cu descremenarea... sa vei acolo ce spume or sa faca in timp ce se prefac ca lucreaza...

+4 (4 voturi)
Toru Okada
23.11.2020, 17:20:58

(ani)discriminarea este afacere profitabila in lumea civilizata. nu vad de ce de ea pot sa profite tot felul de minoritati nationale, religioase sau sexuale, iar romani nu ar putea. trebuie jucata cartea asta la maximum. avem toate atuurile.

+1 (3 voturi)
Toru Okada
23.11.2020, 17:22:38

romanii cu doi de i

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările