Magicienii cubului Rubik: mâinile li se mişcă mai repede decât poate percepe ochiul (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 45 de împătimiţi ai rezovării cubului lui Rubik s-au întrecut la Polus într-o competiţie de viteză şi îndemânare.Mâinile competitorilor, veniţi din toată ţara dar şi din Ungaria ;i Moldova, se mişcă atât de repede, încât aproape nu mai percepi culorile de pe feţele cubului.

Sunt împătimiţii cubului lui Rubik,  un joc problemă de tip puzzle inventat în 1974 de către sculptorul şi profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik. „Acum doi ani am început să strângem o comunitate de jucători, pe care i-am adunat cu ajutorul site-ului speedcubing.ro. Până acum, am mai făcut două astfel de întâlniri, una la Bucureşti, alta la Braşov”, spune Radu Faciu, „sufletul” competiţiei. Pe site-ul speedcubbing.ro doritorii pot găsi metode de rezolvare sau clipuri de la întâlnirile făcute până acum.
 „Am ales Clujul pentru că le era mai uşor participanţilor din Ungaria să vină până aici”, a precizat Radu. Din cei 45 de participanţi, 15 sunt din Ungaria, unul din Franţa, unul din Moldova, iar restul din România.

PUTEŢI VEDEA VITEZA PE CARE O POATE ATINGE UN CONCURENT AICI
Record personal: 13 secunde

Torok Agoston din Ungaria are 18 ani şi s-a apucat de rezolvat cuburi Rubik acum doi ani. Acum are o viteză şi o îndemânare demne de invidiat. Recordul său personal este rezolvarea cubului în 13 secunde. Cel mai tânăr participant la competiţie este Ferencz Daniel, de 10 ani, din Târgu Mureş. „Am învăţat cum se face de pe internet, dar şi de la fratele meu, care tot de pe internet ştie”, spune Daniel. „Recordul naţional este, acum, de 18 secunde, dar până la sfârşitul competiţie acesta este posibil să se schimbe”, spune organizatorul Radu Faciu.

Rezolvări cu ochii închişi

Printre cele mai spectaculoase probe se află rezolvărea cubului cu o singură mână, dar şi cu ochii închişi. „Un minut-două se pot uita la cub, ca să memoreze poziţia culorilor, apoi sunt legaţi la ochi”, explică Radu Faciu. „Oricine poate să înveţe cum se face. Cu un pic de răbdare şi voinţă. Nu trebuie să ştii matematică, ci doar un pic de logică. Oricum, după ce ai învăţat cum se face, e o chestiune de exerciţiu, combinat cu un pic de talent ”, mai spune organzatorul, care participă şi el la competiţie. Aceasta va dura până astăzi, la ora 18.

Ce este Cubul Rubik

Numit iniţial „Cubul Magic” de către inventatorul său, Ernő Rubik, a fost redenumit „Cubul lui Rubik” de compania Ideal Toys în 1980. Atunci a câştigat premiul special pentru Cel mai bun joc problemă la Jocul Anului în Germania.
Este considerată a fi cea mai bine vândută jucărie din lume, cu peste 300 de milioane de cuburi vândute în lume până în 2005. Într-un cub Rubik clasic, fiecare din cele şase feţe este acoperită cu 9 etichete, colorate în una din şase culori, în mod tradiţional alb, galben, portocaliu, roşu, albastru şi verde. Un mecanism de pivoţi permite rotirea independentă a fiecărei feţe, şi astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului, fiecare faţă trebuie să aibă o singură culoare. Jucătorii împătimiţi care doresc atingerea unor viteze şi a unor timpi record tratează cubul cu silicon, pentru ca mobilitatea feţelor să fie maximă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite