Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Mai bine distribuie pubele, cu normă redusă, în Germania decât să fie dascăli în România: „Câştigăm cât într-un an”

34
2 Oct 2020 20:24:20
Autor: Ştefan Lică
Numeroşi români îşi câştigă un trai decent în Germania din distribuţia pubelelor. FOTO Nordkurier
Numeroşi români îşi câştigă un trai decent în Germania din distribuţia pubelelor. FOTO Nordkurier

Zeci de români, unii dintre ei profesori sau poliţişti, lucrează la o companie din Germania, unde distribuie pubele. Şefii nemţi spun că angajaţii români sunt mai serioşi decât germanii şi că se bazează pe serviciile lor.

Managerul de operaţiuni al companiei germane care-i angajează pe români, Markus Sprenzel, spune că mai nou lucrează numai cu angajaţi aduşi din România. „Lucrăm doar cu români. În Germania nu găseşti deloc oameni. Dacă ai nevoie de 14 persoane, dar doar zece sunt acolo dimineaţa, pentru că restul nu au chef, nu mai funcţionează afacerea. Românii o abordează foarte diferit”, a explicat Sprenzel, chestionat de reporterii publicaţiei germane Nordkurier.
 
Neamţul a schiţat şi portretul angajatului român. Om serios, dispus să muncească din greu pentru a-şi câştiga un trai decent, de multe ori cu studii superioare. De altfel, printre angajaţii săi se numără chiar şi profesori şi poliţişti veniţi din România. 

„Mulţi îşi iau patru luni libere pe an, vin în Germania şi câştigă la fel de mult aici ca în România într-un an. Sunt oameni complet normali, profesori, ofiţeri de poliţie”, a adăugat Sprenzel.
 

Şi-au lăsat joburile din ţară ca să facă bani afară

Jurnaliştii germani dau exemplul soţilor Ginovel şi Violeta Croitoru. Cuplul formează una dintre cele şapte echipe care au distribuit de marţi, 29 septembrie, un total de 70.000 de pubele galbene în districtul Mecklenburg. Violeta are 30 de ani, iar soţul ei 34 şi gestionează în jur de 220 de pubele pe zi. Sunt printre cei mai buni dintre lucrătorii temporari care distribuie pubele în numele companiei de logistică C-Trace S & L GmbH, cu sediul în Bielefeld.
 
La fel stau lucrurile şi în cazul lui Andrei şi a Ramonei, doi tineri din Cluj. El este profesor, ea învăţătoare, dar au renunţat la meseria practicată. În ţară, amândoi erau nevoiţi să facă naveta şi de cele mai multe ori se vedeau doar seara, pe fugă. Cei doi vor să se căsătorească anul viitor, aşa că banii câştigaţi în Germania, cu un efort mai mic decât în ţară, le vin exact la momentul potrivit.
 
Timizi, cei doi preferă să nu dea prea multe detalii personale, iar de fotografii nici nu poate fi vorba. „În România, am fi luaţi la mişto de toată lumea. Un prieten a făcut o glumă nesărată şi mi-a spus că suntem gunoieri”, spune Andrei. Încearcă să se detaşeze de răutăţi şi de ironii şi explică motivul care a stat la baza deciziei sale şi a partenerei sale de a merge în Germania.
 

„Banii ne mergeau pe navetă şi pe cheltuieli”

„Mare parte din salariile mici mergeau pe navetă şi cheltuielile rezultate de aici, iar timpul ni-l petreceam pe drumuri. Şi tot nu ne ajungeau banii de nimic. Acum, măcar ştim un lucru, muncim, facem un mic efort, dar apoi ne permitem cam tot ce vrem şi putem sta şi împreună”, susţine Andrei. Îl completează chiar prietena sa. „De multe ori ajungeam acasă, după navetă, făceam un duş şi mă băgam direct la somn, naveta era epuizantă. Poate nu o să vă vină să credeţi, dar era mai greu decât ceea ce facem acum. Aici muncim între 7.00 şi 16.00, apoi suntem liberi să ne relaxăm, să facem ce vrem noi”, explică ea.
 
Cei doi vor mai rămâne câteva luni în Germania, dar iau în calcul să se întoarcă şi anul viitor: „Nu suntem programatori, nu avem nici părinţi bogaţi, deci ne bazăm exclusiv pe munca noastră. E o muncă cinstită, nu ne e ruşine de ea, dormim liniştiţi, fără să avem pe conştiinţă ştiu eu ce şi avem un trai decent. Aici suntem respectaţi, salariile sunt bune, condiţiile de asemenea”.
 

Vă mai recomandăm:

 
O româncă de 18 ani, acuzată în Anglia de uciderea unui campion de dans. A folosit „Respiraţia Diavolului” pentru a-l jefui

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

imsi imsi
2.10.2020, 20:53:38

Pai ii inteleg pe profesori da ce sa le faci. Au preferat sa fie Cool si sa njure PSD ul ca sa aiba dreptul orban sa le amane majorarea de salarii pe motiv ca n are bani sa dea la banci si start up rile prietenilor.

-13 (21 voturi)
pandia theodor
2.10.2020, 20:54:01

las-o mai incet cä nu-i chiar asa.INgermania un profesor lucreazä 8 ore pe zi ,5ore predare si 3 ore activitäti in scoalä. Un gunoier lucreazä 40 de ore pe säptäminä si dacä e cazul si simbäta.Sä fie clar "bani nemunciti nu se pot cistiga in germania" asa cä pupati-l in fund pe CUOLACU cä ai lui va-u fäcut lenesi.

+11 (15 voturi)
Lamuritorul
2.10.2020, 20:54:50

Bravo, lor! Munca cinstita si competenta, in orice domeniu ar fi, e doar de apreciat.

-5 (27 voturi)
Popa Basca.
2.10.2020, 21:04:30

Oameni buni,cat munciti cinstit si sunteti platiti cinstit,nicio munca nu este rusinoasa!Lenea este rusinoasa,furtul,cersetoria,talhariile,proxenetismul si multe altele.Munca,NU!Daca poti gasi un mod de a munci mai mult si de a castiga mai mult pentru a-ti indeplini visurile,atunci nicio munca nu este rusinoasa!Rusinos este doar modul in care sunt tratati oamenii care aleg sa munceasca!Asta chiar este o problema,fiindca singurul plus adus cu adevarat in societate,este adus de ei!

-6 (24 voturi)
Sybil
2.10.2020, 21:18:07

castiga mai bine, insa tot le e rusine de statutul lor, daca nu vor sa fie vazuti si sa stie cunoscutii lor cu ce se ocupa. Asta nu-i viata. Insa daca asa au ales ...

-1 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările