Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Mai are rost să dezinfectăm, de frica COVID, alimentele şi alte obiecte sau suprafeţe pe care le atingem? Răspunsul prof. Cherecheş

27
5 Apr 2021 20:57:45
Autor: Remus Florescu
Profesorul Răzvan Cherecheş.FOTO: Arhivă personală
Profesorul Răzvan Cherecheş.FOTO: Arhivă personală

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, a explicat în ce măsură trebuie să dezinfectăm produsele şi alte obiecte cu care venim în contact pentru a ne proteja de COVID-19.

În urmă cu un an, se dezinfecta totul din cauza noului coronavirus, de la suprafeţe, la străzi, clanţe şi inclusiv produse alimentare. Mai are sens să facem asta? Este întrebarea legitimă pe care o pun mulţi oameni şi la care specialiştii încearcă să dea un răspuns.

„Pentru cei care nu lucrează sau vizitează des spitalele ori alte instituţii de sănătate răspunsul este cel mai probabil că nu, dar spălaţi-vă pe mâini”, a concluzionat profesorul de sănătate publică de la UBB, Răzvan Cherecheş, într-un clip pe Facebook.

Şansele să ne infectăm cu SARS-CoV-2 în urma atingerii unor suprafeţe sunt foarte mici, susţine specialistul:

„La începutul epidemiei, când s-au luat probe de pe suprafeţe, paturi, mese, clanţe din spitale şi din alte zone s-a găsit ARN de virus. Problema este următoarea: ARN-ul de virus supravieţuieşte în mediu exterior, dar are viabilitatea foarte scăzută. A putut fi ţinut în viaţă în condiţii de laborator. Probabilitatea de infecţie cu COVID-19 de pe suprafeţe este extrem de scăzută: ar trebui să lingă clanţa o persoană infectată, iar tu să atingi imediat cu mâna clanţa şi s-o bagi apoi în gură ca să te infectezi. Chiar dacă probabilitatea luării virusului de pe suprafeţe este foarte redusă, spălarea pe mâini previne 100% probabilitatea de infecţie de pe suprafeţe”. 

VIDEO

 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Răzvan Cherecheş, despre imunitatea după vaccinarea împotriva COVID-19: „Durează mai mult de 8 luni”

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş: „Vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu niciodată“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Corina
5.04.2021, 21:05:38

Sunt oameni care dezinfectează în continuare cu spirt ambalajele alimentelor și spală sub jet fierbinte fructe și alte alimente. Eu cred că e prea mult, dar mai bine să fie liniștit fiecare.

+4 (18 voturi)
gigione delaDJ
5.04.2021, 21:12:22

Sfinția ta, păi nu vorbirăm? Razi și matale bărboiul ăla infect? Soția ce zice? Îi place de bărboi sau de banii ”lu matale”? Pune-ți o poză cu mască Părințele și zîmbește larg!

-17 (25 voturi)
ovidiu preda
5.04.2021, 21:10:25

Nene intai barbiereste-te, spala-te ca pute si online, arata a om ingrijit si curat si apoi vorbeste de sanatate publica

-15 (25 voturi)
Schnauzer Berger
5.04.2021, 21:17:49

Inca nu am scapat de angoasa cacastoarei din fundul curtii! Si apropos de spalat: citi romani au bideu in casa si mai stiu si cum se tonloseste! Bine ca au disparut in mare parte ziarele pe hartie, literele erau pe curul majoritatii! Odata cu formatul on-line a renascut la tara parii si ciocălăii de porumb, saracii câini nu mai pot face fata!

-8 (12 voturi)
Schnauzer Berger
5.04.2021, 21:12:05

Nu-si da seama de perseverenta romaneasca: ling ei cu miile niste oase lucioase, o clanta este jucarie!

-4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările