FOTO VIDEO Lecţie de istorie la muzeu: Numele unor sate din Dobrogea se datorează oierilor din Mărginimea Sibiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine expusă la Muzeul Etnografic din Cluj FOTO: Florina Pop
Imagine expusă la Muzeul Etnografic din Cluj FOTO: Florina Pop

Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduieşte, până pe 22 septembrie, o expoziţie de fotografii despre pitoreasca zonă a Mărginimii Sibiului. Expoziţia e una itinerantă şi va ajunge şi în Elveţia. La vernisaj a participat şi Laurent Chrzanovski, un elveţian de origine poloneză care, împreună cu soţia sa, au creat site-ul marginimeasibiului.com, care se doreşte să devină o adevărată arhivă online de fotografii şi documente.

200 de fotografii inedite cu obiceiurile şi tradiţiile din Mărginimea Sibiului pot fi admirate, până pe 22 septembrie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Pe lângă acestea, curioşii pot vedea şi o colecţie de icoane pictate pe sticlă aparţinând Muzeului Etnografic clujean.

Vernisajul expoziţiei a avut loc recent şi la acesta a participat Laurent Chrzanovski, un elveţian de origine poloneză care, împreună cu soţia sa, au creat Asociaţia Swiss WebAcademy şi portalul web marginimeasibiului.com şi proiectul care a dat naştere acestei expoziţii itinerante.

Site-ul este proiectat să devină o adevărată arhivă online de fotografii şi documente istorice.

„Ne-am uitat un pic să vedem ce putem face, soţia mea, ca specialist IT, şi cu mine, ca arheolog şi istoric. Şi am văzut că în judeţul Sibiu este o mare discrepanţă între oraşele cu biserici fortificate şi zona Mărginimii, zonă extraordinar de bine studiată la nivel istoric şi etnografic. Este şi o zonă turistică, dar nu e destul de bine promovată, sunt anumite tensiuni între primării.
Ne-am gândit să luăm exemplu de la basci care au făcut cel mai bun portal online, cel mai bun bun Europa şi din lume. Ei au reuşit, în 20 de ani, să adune 37 de milioane de documente: poze, articole, înregistrări de muzică, tot despre Ţara Bascilor
“, povesteşte Laurent Chrzanovski, la vernisajul de la Cluj.

expozitie marginimea sibiului cluj

Despre proiect, elveţianul spune că se află abia la început şi că „au de lucru“ timp de 10 ani cu digitalizarea fotografiilor şi cărţilor descoperite în zonă.

„E un proiect embrion, ce vedeţi aici (n.r. la expoziţie), cele 200 de imagini sunt inedite şi constituie o mică parte din cele 7.000 care se găsesc pe site din cele un milion şi care există. Rolul nostru în acest este să digitalizăm şi să punem la dispoziţia unui public cât mai larg tot ce există. Am creat un site, marginimeasibiului.com, care are o faţadă atrăgătoare. Este pentru un turist de o zi sau de mai multe zile care vrea să se ducîă la Mărginime.
Vrea să creăm o bază modernă unde cel interesat să afle cât mai multe despre Mărginime, despre portul tradiţional, despre o anumită reţetă locală“, adaugă elveţianul.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Naţional Brukenthal, Complexul

image
image

Foto

expozitie marginimea sibiului cluj

Naţional Muzeal ASTRA, ASTRA Film, Muzeul Naţional al Ţăranului Român (Bucureşti), Muzeul Etnografic din Geneva (Elveţia), Asociaţia „Reuniunea Mărginenilor”, Biserica Evanghelică din Cisnădioara, Centrul de dialog şi cultură „Friedrich Teutsch” al Bisericii Evanghelice C.A., Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, Primăria Oraşului Sălişte şi alţi colaboratori locali şi naţionali.

Mai puteţi citi:

Expoziţia care aduce tradiţiile Sibiului la Cluj. Fotografii şi icoane rare din Mărginimea Sibiului la muzeu

VIDEO Primul Festival al Poveştilor din România pune Clujul pe harta storytelling-ului

VIDEO Cel mai mare povestitor al Angliei: „Poveştile sunt un mesaj despre cum oamenii ar trebui să trăiască“

FOTO VIDEO PREMIERĂ Festivalul Poveştilor din Transilvania. O istorisire britanică despre Napoleon, usturoi şi vampiri

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite