Mărturiile prelatului papal care a trăit 102 ani şi i-a fost secretar primului cardinal al românilor: „Credinţa a fost mâncarea cea de toate zilele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plecat dintre noi în urmă cu aproape o lună, la 102 ani, Alexandru Nicula a fost prelat papal şi, câţiva ani, secretarul lui Iuliu Hossu, primul cardinal al românilor. Într-un interviu luat în urmă cu doi ani, chiar în septembrie, Nicula povesteşte cum ţăranii din Târlişua şi mama sa i-au fost modele de credinţă, dar şi cum l-a impresionat calmul cardinalului Hossu.

Născut la poalele Ţibleşului, în satul bistriţean Târlişua, Alexandru Nicula povestea, în septembrie 2013, într-un interviu acordat preotului Coriolan Mureşan de la Acţiunea Catolică din România, despre rolul pe care l-a avut credinţa în viaţa sa, despre frumuseţea satului natal, sat unde a văzut lumina ochilor şi scriitorul Liviu Rebreanu, sat cu oameni harnici şi foarte credincioşi. 

”Ăştia mâncau credinţă. N-aveau ce mânca destul şi trăiau cu credinţă şi din credinţă. Un sat de oameni foarte credincioşi. Credinţa, pentru noi, a fost mâncarea cea de toate zilele”, afirma Alexandru Nicula.

Primul său model, dar şi cel mai mare, a fost mama. ”Şi ţăranii din Târlişua”, mai spunea preotul în interviu. Alexandru Nicula s-a născut la 14 februarie 1913, a fost hirotonit diacon la 18 noiembrie 1940, în Cluj-Napoca, de către Iuliu Hossu, al cărui secretar a fost timp de 4 ani. Preot a fost hirotonit pe 21 noiembrie 1940, în Cluj-Napoca, de acelaşi Hossu.

Despre acesta din urmă, Nicula are doar cuvinte de laudă şi crede că figura sa poate fi un model şi în ziua de azi. Omul din spatele cardinalului l-a impresionat peste măsură. ”Episcopul Hossu a fost un om deosebit. Şi fizic era arătos, dar avea şi o judecată şi un bun simţ deosebit. (...) Deţinea un dar aparte de a vorbi cu oamenii când veneau mânioşi, agitaţi. Îi îmblânzea imediat. Se vedea că vorbeşte în numele lui Dumnezeu. Era un om superior. (...) Fiecare cuvânt de-al lui îţi inspira credinţă. A fost aşa de cinstit şi vorbea aşa de deschis cu oamenii”, mărturiseşte preotul Nicula.

Îşi aminteşte că, împreună cu colegii de an, după ce absolvise facultatea, a mers la episcopul Hossu să-şi ia la revedere, iar Hossu i-a spus lui să mai rămână. Vroia să-l facă secretarul său. ”Să fii secretar acolo era foarte greu. Era mult de lucru. Avea 50 de parohii, poştă zilnic...”, povestea Nicula. A ţinut minte că Hossu nu i s-a adresat niciodată cu ”tu”, ci mereu cu ”frate” sau ”frăţia ta” şi-l trimitea des cu treabă la Bucureşti, atunci când el nu reuşea să meargă.

image

Preotul Alexandru Nicula la împlinirea vârstei de 100 de ani FOTO. Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla

Vizitele lui Goga se prelungeau şi cu 6 ore

”Tătărescu, când a fost premier, venea în audienţă la Hossu. La fel şi Goga, după ce a ajuns prim-ministru. Venea tot timpul pe la 8 seara şi pleca pe la 2-3 noaptea. Şi bietul secretar stătea acolo în birou...”, povestea prelatul papal Alexandru Nicula.

L-a cunoscut şi pe Alexandru Borza, cel care a dat numele său Grădinii Botanice din Cluj, dar şi pe scriitorul şi preotul ortodox Gala Galaction. Despre acesta din urmă, Nicula îşi aminteşte că, invitat fiind să ţină conferinţe tinerilor greco-catolici din Cluj, stătea câte o săptămână la Hossu. ”Şi Gala Galaction se întreba de ce Iuliu Hossu nu a scris nimic mai ales că avea un dar deosebit de a vorbi”, spune Nicula. În opinia sa, ”unui om normal nu îi este permis să mintă”. 

Cine a fost Alexandru Nicula. CV: studii la Paris, trimis la Canal, prelat papal 

Potrivit Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Alexandru Nicula a fost numit după absolvirea Teologiei, în 1935, secretarul episcopului Iuliu Hossu. Şi-a continuat studiile teologice la Strasbourg şi Paris, în iunie 1940 obţinând licenţa cu specializările drept canonic şi filologie. Reîntors în ţară, s-a căsătorit cu Livia Veina, iar la 21 noiembrie 1940 a fost hirotonit preot în Cluj-Napoca, de către Episcopul Iuliu Hossu. În Transilvania aflată sub ocupaţie horthystă i s-a refuzat confirmarea şi salarizarea, astfel, timp de patru ani a lucrat la Episcopie, alături de viitorul Cardinal Iuliu Hossu, care l-a plătit din banii săi proprii, aşa cum o va face şi în 1947, când încep persecuţiile împotriva Bisericii Greco-Catolice.

A fost protopop al Clujului, funcţie pe care a deţinut-o până în 1948, când Biserica Greco-Catolică a fost desfiinţată de comunişti. Refuzând să-şi nege credinţa, a fost arestat pe 22 iunie 1948. Ulterior a fost eliberat, dar scos din casă şi obligat să plece din Cluj. S-a stabilit la Dej. În 1951 a fost arestat din nou şi fără niciun fel de proces a fost trimis la Canal, unde a rămas timp de un an şi jumătate, alături de foşti parlamentari, prefecţi, miniştri şi intelectuali de marcă.

image

Preotul Alexandru Nicula la împlinirea vârstei de 100 de ani FOTO: Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla

”După Canal, a lucrat la mai multe întreprinderi dejene ca economist. S-a pensionat în martie 1973, dar a continuat o activitate de apostolat, scriind, dând ore de franceză şi oferind îndrumare spirituală, oficiind botezuri şi căsătorii în clandestinitate.

După ieşirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice din 1989, monseniorul Alexandru şi-a reluat activitatea de preot, fiind încardinat în Eparhia de Cluj-Gherla ca şi protopop onorar şi ajutând la reactivarea parohiilor greco-catolice din Protopopiatul Dej. În anul 1995 a fost ctitor al bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Dej.

Ca erudit teolog şi filolog, a desfăşurat o intensă activitate intelectuală, publicând numeroase traduceri ale unor opere teologice şi, în anul 2003, un volum de publicistică - „Cristos răstignit a doua oară?”, cuprinzând articole şi editoriale publicate în perioada martie 1990 - decembrie 2002, în revista dejeană „Deşteptarea credinţei”, pe care a condus-o mai bine de un deceniu. 

Pentru meritele vieţii de credinţă, Sfântul Părinte Ioan-Paul al II-lea i-a conferit, în 9 iunie 2003, titlul de Prelat Papal.
Pentru activitatea sa a primit din partea reprezentanţilor autorităţilor titlurile de cetăţean de onoare al Dejului şi cetăţean de onoare al comunei Târlişua. În semn de apreciere pentru tot ceea ce a însemnat viaţa monseniorului Alexandru Nicula pentru Biserica Greco-Catolică trecută prin persecuţii, Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla i-a înmânat, în 17 februarie 2013 - data la care preotul Alexandru era aniversat la împlinirea a 100 de ani – Diploma Sfântul Iosif şi cea mai înaltă distincţie a Eparhiei de Cluj-Gherla, Crucea Sfântul Iosif”, explică Viorica Sabo de la biroul de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Alexandru Nicula s-a stins din viaţă pe 20 august, anul acesta.

Ultimul său interviu, mai jos:

Mai puteţi citi:

Cum s-a schimbat la faţă catedrala celor trei rituri din Cluj-Napoca, unde au slujit Iuliu Hossu, primul cardinal al românilor, şi scriitorul Ion Agârbiceanu

FOTO Povestea mănăstirii care veghează Clujul de aproape o mie de ani

Poveşti pe ziduri de biserică. Cum au ajuns un leu, un cocoş şi o scroafă pe zidurile unor lăcaşe de cult din Ardeal

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite