Măşti chirurgicale sau cu filtru? Studiul care a determinat care sunt cele mai eficiente măşti împotriva gripei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măştile chirurgicale sunt cele mai răspândite în mediul medical. FOTO: Shutterstock
Măştile chirurgicale sunt cele mai răspândite în mediul medical. FOTO: Shutterstock

Nu există o diferenţă semnificativă în eficacitatea măştilor chirurgicale faţă de măştile de protecţie respiratorie (de tip N95) pentru prevenirea gripei sau a altor boli respiratorii virale, este rezultatul celui mai mare studiu realizat vreodată pe această temă de cercetătorii americani.

Cercetătorii pot avea în sfârşit un răspuns la controversa de lungă durată, dacă masca chirurgicală obişnuită este la fel de eficientă ca măştile de protecţie respiratorie cu filtru, care sunt mai scumpe, în ceea ce priveşte protejarea lucrătorilor din domeniul sănătăţii împotriva gripei şi a altor virusuri respiratorii.

Un studiu publicat, în 2019, într-o revistă de specialitate a comparat masca chirurgicală (sau medicală) omniprezentă în sistemul medical, care costă aproximativ 1 cent, cu o mască de respiraţie cu filtru mai puţin utilizată numit N95, care costă în jur de 1 dolar. Studiul a raportat că „nicio diferenţă semnificativă în eficacitatea” între aceste două tipuri de măşti în ceea ce priveşte prevenirea gripei sau a altor boli respiratorii virale.

„Acest studiu a arătat că nu există nicio diferenţă în incidenţa transmisiei respiratorii virale în rândul lucrătorilor din domeniul sănătăţii care poartă cele două tipuri de protecţie", a declarat dr. Trish Perl, şeful Diviziei de Boli Infecţioase a centrului medical UT Southwestern (SUA) şi autorul principal al raportului. 

30% din personalul medical, infectat 

Personalul medical - în special asistenţii, medicii şi alţii care au contact direct cu pacientul - este expus riscului în momentul în care tratează pacienţii cu boli contagioase, cum ar fi gripa. Un studiu amplu realizat într-un sistem spitalicesc din New York după izbucnirea în 2009 a H1N1 (gripa porcină), a descoperit că aproape 30 la sută dintre lucrătorii de asistenţă medicală din secţiile de urgenţă au contractat boala, a spus dr. Perl.

În timpul acelei pandemii, Centrele din SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) au recomandat utilizarea măştile respiratoriii N95, concepute să se muleze mai bine peste nas şi gură şi să filtreze cel puţin 95 la sută din particulele aeriene, mai degrabă decât folosirea simplelor măşti chirurgicale, care erau purtate în mod obişnuit de lucrătorii din domeniul sănătăţii. Însă unele spitale au avut probleme cu aprovizionarea cu măştile respiratorii N95- pe măsură ce se foloseau consumabilele.

În plus, au apărut probleme cu privire la faptul că personalul medical ar putea fi mai puţin vigilent cu privire la purtarea măştilor respiratorii N95, deoarece mulţi consideră că sunt mai puţin confortabile decât măştile chirurgicale şi, de asemenea, îngreunează respiraţiei şi încălzesc mai tare faţa purtătorului.

Studiile clinice anterioare care au comparat cele două tipuri de măştile au dat rezultate contradictorii, a spus dr. Perl.

Rezultatele celui mai mare studiu făcut vreodată pe această temă

Noul studiu a fost realizat în mai multe spitale din şapte oraşe ale ţării, inclusiv Houston, Denver, Washington şi New York, de către cercetători de la Universitatea Texas, CDC, Universitatea Johns Hopkins, Universitatea din Colorado, Spitalul de Copii din Colorado , Universitatea din Massachusetts, Universitatea din Florida şi mai multe spitale din Departamentul Spitalelor Veteranilor. Cercetătorii au colectat date pe parcursul a patru sezoane de gripă între 2011 şi 2015, care au examinat incidenţa gripei şi a bolilor respiratorii acute la cei aproape 2.400 de angajaţi care au participat la studiu.

„A fost un studiu uriaş şi foarte important - cel mai mare făcut vreodată pe această temă în America de Nord”, a spus dr. Perl.


În final, 207 infecţii gripale confirmate de laborator au apărut în grupurile angajaţilor medicali care au purtat măşti de tip N95 faţă de 193 în rândul purtătorilor de măşti chirurgicale simple, potrivit raportului. În plus, au existat 2.734 de cazuri de îmbolnăviri cu simptome asemănătoare gripei şi boli respiratorii acute sau confirmate de laborator (în cazul în care lucrătorul nu s-a simţit rău) în grupurile N95, comparativ cu 3.039 de astfel de evenimente în cadrul purtătorilor de măşti chirurgicale. 

„Concluzia este faptul că acest studiu arată că un tip de echipament de protecţie nu este superior celuilalt”, a spus cercetoarea. „Spitalele au mai multe opţiuni pentru a oferi protecţie personalului medical în timpul sezonului gripal. Studiul nostru susţine ca în ambulatoriu nu a existat nicio diferenţă între cele două tipuri de măşti testate.”

Dr. Perl a spus că vor apărea mai multe studii din datele colectate în acest raport; acum intenţionează să investigheze dinamica transmisiei virusului pentru a înţelege mai bine modul în care virusurile respiratorii sunt răspândite.

Citeşte şi

Precauţii împotriva coronavirusului. Reguli de purtare a măştilor  chirurgicale în public

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite