Măsurişul oilor, obicei tradiţional din nord-vestul Transilvaniei, reconstituit la Muzeul Satului din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oi   FOTO: Vasile Turculeţ
Oi   FOTO: Vasile Turculeţ

Muzeul Satului din Cluj găzduieşte sâmbătă, 5 mai, de la ora 10.30, un obicei tradiţional din Ardeal: măsuratul oilor. Organizatorii evenimentului sunt Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei în parteneriat cu GAL Napoca Porolissum şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.

Parcul Etnografic Romulus Vuia din Cluj găzduieşte sâmbătă, 5 mai, de la ora 10.30, manifestarea numită „Împreunişul-Măsurişul Oilor în Transilvania tradiţională“. Organizatorii îşi propun o reconstituire fidelă a obiceiului de măsuriş, în forma practicată în satele de deal şi de podiş din nord-vestul Transilvaniei.

Evenimentul va avea loc la gospodăria din Bran din cadrul Muzeului Satului din Cluj, situat pe strada Tăietura Turcului, între orele 10.30 şi 16.00, şi va însuma toate etapele acestui obicei, inclusiv o petrecere cu muzică şi dans.

Intrarea este liberă.

Programul pe ore:

* ora 10.30 - Pregătirea interactivă a gospodăriei şi a staulului măsurişului: prezentarea interactivă a unui inventar original de stână montană; prezentarea interactivă a echipamentului caracteristic unui păcurar de munte; prezentarea interactivă a instalaţiei de obţinere a focului viu
* ora 12.00 - Intrarea turmei de oi în staulul măsurişului, în frunte cu vlojoii îmbrăcaţi în frunze: udarea vlojoilor cu apă; începerea mulsului, descrierea inventarului pentru muls şi a tehnicilor de muls
* ora 12.30 - Până la încheierea mulsului – consumarea balmoşului şi dans tradiţional în curtea gospodăriei
* ora 14.00 - Încheierea mulsului, explicarea modului de obţinere a focului viu, plecarea turmei
* ora 14.30 - Măsurarea laptelui cu carâmbul, discutarea diverselor tehnici transilvănene de măsurare şi de repartiţie a laptelui; închegarea laptelui, discutarea tehnicilor de prelucrare a laptelui de oaie; explicarea modului de repartiţie a laptelui cu cumpăna; dans tradiţional.

Despre obicei

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Etnografic al Transilvaniei, măsurişul este un „obicei caracteristic unei populaţii cu profil agro-pastoral, constituie chintesenţa unui comportament asociativ pozitiv, atât de rar întâlnit în lumea noastră rurală tradiţională“.

Pe pagina de Facebook dedicată evenimentului se explică rostul acestui obicei: 

„În această realitate economică străveche - a numărului redus de oi deţinut de familia românească - îşi are originea practica pastorală tradiţională numită în unele sate măsuriş, în altele împreuniş, în altele sâmbră. Deoarece capacitatea nativă de lactaţie este redusă în cazul oilor, doar exploatarea laptelui unui număr mare de animale, reunite într-o turmă de 300-350 de capete, devine rentabilă (economie de timp, de inventar, de personal pastoral).  În consecinţă, asocierea mai multor mici proprietari de oi era obligatorie încă din cele mai vechi timpuri, motiv pentru care gruparea pastorală astfel rezultată a reprezentat cea mai veche asociaţie cu caracter economic din satul românesc. Nevoiţi să se asocieze pentru a exploata avantajos laptele puţinelor oi proprii predate în turma comună, ţăranii au căutat o metodă de repartiţie proporţională a laptelui muls de trei ori pe zi de la întreaga turmă de 300-350 de capete.  Această metodă consta în măsurarea laptelui furnizat de oile fiecărui proprietar (măsuriş) în momentul formării turmei mari (împreuniş), fără miei, la Sîngeorz (23 aprilie), urmând ca repartizarea între asociaţi a laptelui turmei în întreg sezonul pastoral (până toamna) să se facă proporţional cu cantitatea de lapte obţinută la măsuriş de către fiecare asociat de la oile sale“.

Mai puteţi citi:

Înstruţatul boului, obicei străbun, reînviat pentru a doua oară la Muzeul Satului din Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite