Matematiciana care le explică copiilor despre sarcină, dizabilităţi şi adopţie: „Vreau ca totul să exprime bucuria vieţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veronica Iani scrie cărţi pentru cei mici  FOTO arhivă personală
Veronica Iani scrie cărţi pentru cei mici  FOTO arhivă personală

Veronica Iani (45 de ani) scrie şi ilustrează cărţi pentru copii despre subiecte puţin pomenite în societatea românească: sindromul Down, adopţie, dizabilităţi fizice. Vocaţia şi-a descoperit-o din întâmplare şi după ce a trecut de prima tinereţe.

Veronica Iani e o constănţeancă de 45 de ani care pune pe hârtie povestioare despre acei oameni care rar ajung personaje de carte şi pe care societatea românească îi ţine încă la distanţă: cei cu sindromul Down şi cu dizabilităţi fizice.

„Mă simt ca un copil pus pe şotii. Uneori râd singură de ceea ce scriu“, ne povestea ea, la câteva zile după ce şi-a lansat, la Cluj, cea mai recentă carte, „Ioana. O poveste despre sindromul Down“.

„Nu poţi iubi un copil cu sindrom Down dacă nu îl cunoşti şi nu poţi înţelege ce mare dar este adopţia pentru un copil fără familie, până nu ştii ce se ascunde în sufletul celui adoptat“, spune ea.

carti veronica iani foto florina pop

Coperta cărţii despre sindromul Down  FOTO Florina Pop

„Vorbesc prin cărţile mele despre valorile acestei vieţi: despre prietenie, onestitate, curaj, familie, asumare, sacrificiu, credinţă. Sunt valori fundamentale şi copiii au nevoie de ele pentru a se forma armonios. Iar toate aceste lucruri le îmbrac cu cât mai mult umor. Da, la el nu am renunţat, chiar dacă este vorba despre o poveste despre sindromul Down. Chiar şi culorile pe care le folosesc la ilustraţii sunt ca o explozie. Am încercat să desenez în pasteluri, dar nu am reuşit. Vreau ca totul să exprime bucuria vieţii“, mărturiseşte ea.

Îndemnul care i-a schimbat viaţa

O întâmplare simpatică petrecută cu trei-patru ani în urmă i-a demonstrat că scrisul nu e o corvoadă, cum i se părea la şcoală, când avea de făcut compuneri, şi că înseamnă mult mai mult decât mailuri trimise prietenilor. Acum, lucrurile s-au schimbat total: „Nu aş putea spune exact de ce anume scriu. Scriu şi desenez pentru că nu mai pot altfel“.

Povestea scrisului, începe, aşadar, cam aşa: în urmă cu patru ani, un preot a rugat-o pe Veronica Iani să scrie o poveste pentru copii despre un sfânt de care habar n-avea, Sfântul Antipa de la Calopodeşti. „Nu că aş fi ştiut prea multe pe vremea aceea despre sfinţi sau biserică“, mărturiseşte ea. Deşi iniţial a zis că nu ştie să scrie, s-a apucat şi la final şi-a dat seama că experienţa a meritat. „Acesta a fost momentul care mi-a schimbat viaţa. Uneori, mă gândesc cu teamă la cum ar fi fost dacă nu aş fi ascultat de acel îndemn“, povesteşte Veronica. Pe vremea aceea avea un job în vânzări, iar înainte de el, a lucrat doar în lumea cifrelor.

carti veronica iani foto florina pop

La un eveniment dedicat sindromului Down la Cluj  FOTO Florina Pop

După ce a terminat Matematica la Universitatea Ovidius din Constanţa, a fost profesoară cam trei ani. Veronica spune că primul an de dăscălie a fost o provocare, deoarece preda la clase ce aveau foarte mulţi copii de la un orfelinat din apropiere.

„Era tare greu. Copiii sufereau din cauza lipsei de iubire şi, de aceea, comportamentul lor era destul de violent. De fapt, uitându-mă în urmă, fiecare etapă a vieţii mele a fost o pregătire pentru ceea ce fac astăzi. E ca şi cum aş privi în urmă şi aş vedea cum Dumnezeu a trasat nişte drumuri care m-au adus aici. Şi nu au fost cele mai uşoare drumuri“, mărturiseşte scriitoarea.

Un băiat şi-a dorit să aibă şi el sindrom Down

Temele pe care le abordează Veronica Iani în cărţile ei pentru copii sunt o noutate în România.

„Am pornit pe un drum ceva mai greu: acela de a scrie despre lucruri mai puţin pomenite în cărţile de pe piaţă. Chiar cu riscul de a nu fi cumpărate. Am zis că, dacă se schimbă măcar ceva în sufletul unei persoane care citeşte, eu mă declar absolut mulţumită. Şi chiar am avut o mare bucurie în acest sens. Mama unui băieţel de 9 ani care a fost la lansarea cărţii «Ioana. O poveste despre sindrom Down» mi-a spus că băieţelul ei i-a mărturisit că ar dori să aibă şi el sindromul Down, după ce a ascultat povestea. Am rămas cu gura căscată. Obiectivul meu a fost atins“, povesteşte emoţionată scriitoarea, mamă la rândul ei.

„Ioana. O poveste despre sindromul Down“ şi „Bebe. O poveste din burtică“ fac parte din colecţia „Fiecare viaţă este un dar“, pe care autoarea a gândit-o ca pe o sărbătorire a vieţii. În prima este descrisă venirea pe lume a unei fetiţe cu sindrom Down, iar în cea de-a doua, Veronica Iani le explică micuţilor cum stă treaba cu sarcina, pe înţelesul lor.

coperti carti veronica iani foto Editura Life Learning Education

Pagină din cartea despre sarcină  FOTO Editura Life Learning Education

În luna iunie, autoarea şi-a lansat cea de-a treia povestioară, dedicată copiilor adoptaţi, numită „Tudor. O poveste despre adopţie“. Va urma şi cartea a patra – „Copilăria. O poveste despre bucurie“. „În ea voi vorbi despre bucuria acestei vârste. Mi-am propus să nu mă opresc aici, ci să continui cu poveşti despre copiii cu dizabilităţi fizice, despre cei cu autism, cu boala oaselor de sticlă“, explică scriitoarea. 

coperti carti veronica iani foto Editura Life Learning Education

Pagină din cartea despre sarcină  FOTO Editura Life Learning Education

Unde pot fi găsite cărţile

La cartea despre sarcină, şi la cea despre sindromul Down, Veronica Iani a lucrat timp de două luni, cam zece ore pe zi. Atunci a realizat că scrisul e ceea ce doreşte să facă, deşi se „războieşte“ destul de mult cu cuvintele şi „parcă cifrele erau mai ascultătoare“, spune ea.

Cărţile Veronicăi Iani pot fi procurate de pe site-ul veronicastories.com şi din librăria „Mihail Sadoveanu“ din Bucureşti, însă în curând se vor găsi în mai multe reţele de distribuţie.

„Am doi copii – un băiat de 15 ani şi o fată de 12 –, am sădit şi vreo doi copaci, dar dacă Dumnezeu mi-a dat acest dar, vreau să îl folosesc cât mai bine. Să sădesc şi câteva lucruri frumoase în sufletul altor copii“, mărturiseşte scriitoarea.
 

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Dragoste fără margini din partea unor copii speciali. „Oamenii se vor purta cumva ciudat, nu din răutate, ci pentru că nu ştiu“

Zeci de copii cu sindromul Down din toată ţara au împărţit zâmbete şi îmbrăţişări pe străzile din centrul Clujului, unde au mărşăluit ca să arate lumii că azi e ziua lor, Ziua Mondială a Sindromului Down. Printre musafirii veniţi la Cluj s-a numărat Veronica Iani, o fostă profesoară din Constanţa ce scrie poveşti pentru copii. Cea mai recentă istorisire e „Ioana, o poveste despre sindromul Down“.

Când fiecare zi e o luptă. „Pentru mine, sindromul Down nu e nimic comparabil cu să-ţi moară copilul în braţe şi să ştii că nu mai poţi face nimic“

Antoaneta Vanea e o clujeancă ce se apropie de 50 de ani şi se zbate în fiecare zi pentru copii cu sindromul Down din Asociaţia Aga Down al cărei preşedinte este. Se luptă cu ideile preconcepute ale societăţii, cu fantomele din mintea mamelor ce au copii cu acest sindrom, cu toţi care se uită urât la copilul ei pe stradă şi se gândesc la felurite adjective ca să-l descrie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite