Medic din Cluj inclus în elita ştiinţifică mondială. Anca Grosu a devenit membru al reputatei Academii Naţionale de Ştiinţe „Leopoldina” din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanca Anca-Ligia Grosu, profesor, medic şi director al Clinicii de Radioterapie a Spitalului Universitar Freiburg, a fost primită în rândul Academiei Naţionale de Ştiinţă „Leopoldina” din Germania. Aceasta se alătură, în celebra Academie, altor două ilustre personalităţi din România: Stefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, şi Petre Vancea, medic, profesor şi cercetător.

Născută în România, în Cluj-Napoca, Anca-Ligia Grosu a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din oraşul natal şi s-a specializat în Radiologie şi Radio-Oncologie la Clinica Rechts der Isar a Universităţii Tehnice din München.

A lucrat, apoi, în Statele Unite, la Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School din Boston. În 2007 a revenit în Europa, devenind directoarea Clinicii de Radioterapie a Spitalului Universitar din Freiburg, unul dintre cele mai mari spitale din Germania, alături de cele din Berlin şi Heidelberg, scrie ziarul Făclia de Cluj. Activitatea sa ştiinţifică vizează radiochirurgia, radioterapia stereotactică şi introducerea imaginilor biologice în planificarea radioterapiei, lucrările sale ştiinţifice constituind un pionierat, prin realizarea unei radioterapii personalizate şi individualizate de mare precizie.  

Anca-Ligia Grosu este începând din iulie 2019 membru al Academiiei Naţionale de Ştiinţe „Leopoldina“, din Germania.

„Festivitatea a avut loc în sediul central al Academiei din Halle, într-un castel construit în secolul al XVII-lea de ducele August de Saxonia (Sachsen). Ceremonia a fost condusă de preşedintele Academiei, prof. univ. dr. Jörg Hinrich Hacker. La festivitate au participat membri ai Academiei, oameni politici, oameni de ştiinţă, de artă… M-am bucurat foarte mult să văd în rândurile celor prezenţi şi doi membri ai Ambasadei Române din Berlin. Festivitatea a durat două zile”, a povestit reputatul medic.

Titlul conferinţei sale a fost: „Die Kraft der Bilder in der RadioOnkologie”, adică „Puterea imagisticii în radio-oncologie”. Potrivit spuselor sale, mesajul esenţial al prezentării fost: în radio-oncologia de viitor, noile metode de imagistică – care vizualizează nu numai morfologia, ci şi caracteristicile biologice ale ţesutului – vor oferi baza pentru o radioterapie precisă, personalizată şi individualizată – cele trei mari ţeluri ale tratamentului modern în cancer.

Anca Ligia Grosy a explicat şi motovele pentru care nu a rămas în Statele Unite şi a preferat să-şi construiască o carieră în Europa: „Soţul meu şi cu mine suntem, prin definiţie, europeni şi de aceea, deşi amândoi am lucrat o perioadă în Statele Unite, am hotărât să revenim în Europa. Dar cred că, dacă ar fi fost să fi plecat direct în Statele Unite, cariera mea nu ar fi fost foarte diferită de cea de astăzi. Cred că aş fi rămas şi acolo într-un cadru universitar, aş fi lucrat şi acolo, probabil, în acelaşi domeniu, pentru că domeniul acesta mi se pare extraordinar şi nu pot să-mi imaginez să fi făcut altceva! Nu se ştie niciodată pe ce drum trebuie să o apuci în viaţă, dar cred că şi-n America aş fi fost medic într-o clinică universitară, aş fi lucrat cu pacienţii, aş fi făcut cercetare şi aş fi lucrat cu studenţii.”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite