Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Medic condamnat pentru că le-a cerut subalternilor să se ocupe de cazurile grave din spital înainte de a face analizele şoferilor băuţi

5
7 Dec 2019 11:10:50
Autor: Ştefan Lică
Adela Golea este director medical la Unitatea de Primiri Urgenţe din Cluj. FOTO: Adevărul
Adela Golea este director medical la Unitatea de Primiri Urgenţe din Cluj. FOTO: Adevărul

Şefa Unităţii de Primiri Urgenţe din Cluj, Adela Golea, a fost condamnată de Curtea de Apel Cluj , vineri, 6 decembrie, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Golea a fost acuzată de abuz în serviciu în formă continuată, pentru că le-ar fi cerut angajaţilor să dea prioritate pacienţilor aflaţi în stare gravă în faţa şoferilor băuţi aduşi la spital de poliţişti pentru a le fi recoltate probe biologice.

Decizia Curţii de Apel vine la mai bine de o jumătate de an după ce Judecătoria Cluj o condamnase pe Adela Golea la un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare. Atunci, ea a fost acuzată şi condamnată, pentru două fapte penale, instigare la favorizarea făptuitorului şi instigare la abuz în serviciu în formă continuată.

Procesul s-a mutat între timp la Curtea de Apel, ai cărei magistraţi au menţinut doar instigare la abuz în serviciu în formă continuată. În plus, Adela Golea va fi obligată, conform deciziei, să presteze 60 de zile muncă în folosul comunităţii

 

Ce s-a întâmplat

 
 
Faptele pentru care a fost condamnată Adela Golea s-au petrecut în urmă cu trei ani. Ca medic-şef la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Cluj (UPU), Golea le-ar fi cerut angajaţilor să preia cu prioritate pacienţii veniţi în stare gravă, intrând astfel în conflict cu poliţiştii care aduceau la Urgenţe şoferi depistaţi cu alcoolemie, cărora trebuia să li se recolteze probele biologice tot aici.
 
Nemuţumiţi, ofiţerii au seziat conducerea Poliţiei Cluj-Napoca, iar de aici cazul a ajuns la procurori, fără să se ţină cont de faptul că doctorul a luat această decizie controversată din cauza aglomeraţiei de la UPU şi a lipsei de personal. Astfel, în 2018, Adela Golea a fost trimisă în judecată, iar decizia în primă instanţă a venit joi, 20 iunie. 
 
„În temeiul art. 39 alin. (1) lit. b) din C.p., Aplică inculpatei Golea Adela pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare la care adaugă sporul de o treime din cealaltă pedeapsă (anume 3 luni închisoare), rezultând pedeapsa finală de 1 (unu) an şi 9 (nouă) luni închisoare”, se arăta atunci în decizia instanţei. Ulterior, procesul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care a redus pedeapsa medicului de la un an şi nouă luni la un an şi jumătate. Decizia acestei instanţe este definitivă.
 
Citeşte şi
 
Mesaj emoţionat al colegilor medicului condamnat la închisoare din Cluj: „doamna doctor să rămână în mijlocul nostru pentru a ajuta pacienţii ”
 
Cât te costă să enervezi un comisar-şef şi un procuror la Cluj: 1,9 ani de închisoare cu suspendare. Cazul directorului medical de la Spitalul de Urgenţe
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Adrian Adrian
7.12.2019, 13:12:17

pt ca a dat prioritate pacientilor grav bolnavi in fata soferilor bauti si de-aia merge la inchisoare WTF !!!

+1 (1 vot)
Sorin Ionascu
7.12.2019, 15:04:58

Nu merge, cae cu suspendare. Dar tot WTF!!!!!!!!!! Sa le uram acelor judecatori sa aiba parte exact de tratamentul pe care doctorita incerca sa-l evite: sa vina in stare grava, ei sau cineva apropiat, si sa stea la coada dupa betivii adusi la recoltare. Sa afle pe pielea lor cum e. Idem pentru poolitzijdii care s-au "iritat" de deciziile doctoritei. Ei uita ca boala si moartea nu iarta pe nimeni si nu tin cont de meserii, functii sau pozitie sociala.

+1 (1 vot)
mitrut
7.12.2019, 16:12:15

Judecatorii aia sunt nebuni. Sau sun neam cu Dana Garbovan!

+1 (1 vot)
Mihai Popescu
7.12.2019, 16:22:27

Nu cred ca asta este cauza adevarata. In Bucuresti chiar este afista care este ierarhia in preluarea cazurilor de urgenta. Vezi spitalul Elias. Dar cred ca si in alte spitale. Alta a fost cauza pt. care a fost condamnata.

+1 (1 vot)
Stoica Avram
7.12.2019, 16:30:32

Dacă nu este vorba de o răzbunare prostească (idiosincrasie), atunci poate fi luat în considerare o interpretare tâmpă a unor „judecăcători” făcuți-numiți la apelul de seară!

+1 (1 vot)