Medic indignat de acordul între MAI şi Patriarhie cu privire la „lumina sfântă“:„Virusului nu-i pasă nici de icoană, nici de Dumnezeu, nici de nimic!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu, autorul mai multor cărţi de educaţie medicală pentru publicul larg, este indignat de acordul dintre Ministerul Afacerilor Interne şi Patriarhie din cauza potenţialului risc de răspândire a COVID-19. „Dar oamenii asta cred şi nu te pui cu crezul lor. Tot ei zic că pupatul icoanei nu are cum să ducă la boli, nici împărtăşania, nici statul unul lângă altul în biserică”, spune medicul.

„Oamenii au nevoie de lumină, din lumânare în lumânare. Lumină sfântă, apărută prin miracol. Nu avem voie să căutăm cum apare ea. Crede şi nu cerceta. O fi o fraudă acolo? Nu, e lucrarea lui dumnezeu, totul e miracol. Şi oamenii trebuie să ia direct din lumina asta, ieşind puţin la portiţă, unde va veni cineva să le-o aducă.

Să nu carecumva să pervertim religia. Să nu aprindem singuri o lumânare sau o candelă, în casă, în linişte, în siguranţă, gândindu-ne cum să stăm în lumină cea mai mare parte din viaţa noastră, făcând fapte bune, fiind empatici, smeriţi, iubindu-i pe ceilalţi. Nu, luăm lumină sfântă, e fix ceea ce contează. O lumină care, potrivit ştiinţei care chiar ne apără acum de virus, nu apare singură prin manevră divină, că nu prea are cum. Dar oamenii asta cred şi nu te pui cu crezul lor.

Tot ei zic că pupatul icoanei nu are cum să ducă la boli, nici împărtăşania, nici statul unul lângă altul în biserică. Chit că virusologia ne zice cu totul altceva şi virusului nu-i pasă nici de icoană, nici de dumnezeu, nici de nimic.

Totul va fi bine.”, a scris pe Facebook medicul Vasi Rădulescu. 

Ce prevede acordul dintre MAI şi Patriarhie

Distribuirea Sfintei lumini adusă de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seară începând cu ora 20.00.

Angajaţii parohiei şi voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanţei sociale pe perioada distribuitrii paştilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braţ.

În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie Sf. Lumina în casele credincioşilor, cât şi a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecţie.

Ce trebuie să respecte credincioşii:

Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afară curţii sau a imobilului în care locuiesc, dar cu evitarea aglomeraţiei, păstrând restricţia de maximum 3 persoane. În acest sens, 2 sau 3 locatari dintr-o scară de bloc pot oferi lumina primită de la voluntari tuturor vecinilor.

În declaraţia pe propria raspundere, la locul deplasarii, credinciosul va face precizarea "pentru ridicarea Sfintelor Paşti" şi va trece numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă a persoanei respective.

Cine este doctorul Vasi Rădulescu

Vasi Rădulescu este un medic cardiolog care a scris mai multe cărţi de educaţie medicală pentru publicul larg care au ajuns pe peste 50.000 de cititori. 

„Sunt dr. Vasi Rădulescu şi de cinci ani fac educaţie medicală pe paginile de Facebook, pe proiectul Leapşa de Sănătate, precum şi în cele şase cărţi scrise. Am fost ales Cel mai bun medic comunicator în anul 2018 de către asociaţia COPAC. Am fost inclus în 100 de oameni pentru România de mâine de către publicaţia Decât o Revistă. Fac parte din selecţia de personalităţi incluse în albumul 30 de ani de sănătate în România, proiect aranjat de IQvia. Dincolo de aceste titluri, mai important este faptul că scriu pe înţelesul tuturor, explicând lucrurile din medicină, bătând moneda pe importanţa prevenţiei, promovând conceptul de educaţie medicală de care avem atât de mare nevoie cu toţii.

De ce avem nevoie de educaţie medicală? Pentru că România este pe primul loc în Europa la numărul de cazuri de cancer de col uterin, precum şi la mortalitatea prin acest tip de cancer. Pentru că suntem pe ultimul loc la screeningul pentru cancerul de sân. Pe ultimul loc la calitatea sertviciilor în sistemul de sănătate. Printre primele locuri la consumul iraţional de antibiotice. Printre primele locuri la mortalitatea de cauză cardiovasculară. Lista poate continua…

Cred că trebuie să schimbăm lucrurile, să punem preţ de informaţiile de calitate, să ne documentăm din cele mai bune surse, să investim în noi, să ne păstrăm sănătatea, să nu credem orice mit, fake news, procedură aiuritoare citită pe internet, tratament luat după ureche. Cred că fiecare ar trebui să investească în acest capitol.

Sănătatea nu e un bun garantat. Nu ţine la veşnicie. Este dezirabil să o păstrăm, să evităm bolile principale, să recunoaştem din timp nişte simptome, să ştim ce să facem în caz de urgenţă. Pentru toate acestea, vă propun un pachet special cu toate cărţile mele, şase la număr. Toate sunt cumva despre sănătate, empatie, implicare, prevenţie, grijă. Din toate veţi învăţa multe”, scrie medicul pe pagina sa de Facebook. 

Citeşte şi

Avertismentul medicului Vasi Rădulescu legat de coronavirus: „Văd carenţe care mă înspăimântă. Nu, nu suntem pregătiţi, cine zice că suntem habar nu are”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite