Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Medic israelian cu rădăcini româneşti: „Dacă recurgi la lockdown, omori procesul de vaccinare“

4
18 Oct 2021 04:10:32
Autor: Ştefan Lică
Nir Hodorov a studiat în România şi în Polonia. FOTO: Arhivă personală
Nir Hodorov a studiat în România şi în Polonia. FOTO: Arhivă personală

Medicul israelian Nir Hodorov crede că România ar putea urma exemplul Israelului, ţară care a depăşit cu succes al patrulea va de COVID. În opinia sa, în Israel diferenţa a fost făcută de faptul că s-a trecut rapid la administrarea celei de-a treia doze de vaccin.

Nir Hodorov este unul dintre medicii din Israel aflaţi în prima linie a luptei cu pandemia de Covid-19. Hodorov are un părinte originar din România şi a studiat la Cluj şi Katowice (Polonia), iar acum este medic internist la Kfar Saba, oraş aflat la 15 kilometri de Tel Aviv. În ţara sa, peste 60% dintre cei 9 milioane de israelieni au fost vaccinaţi cu două doze de vaccin şi peste o treime s-au imunizat şi cu doza a treia.
 
Nir Hodorov crede că în România se vorbeşte prea mult de lockdown, dar se face prea puţin pentru vaccinare. „Tot aud în unele ţări vorbindu-se de lockdown. Da, restricţiile sunt bune din anumite puncte de vedere, dar e dovedit că numai vaccinarea rezolvă problema. Noi am evitat în Israel un lockdown pentru că s-a dovedit că nu rezolvă cu nimic problema şi am pus accentul pe vaccinare. Dacă recurgi la lockdown nu doar că nu rezolvi problema, dar omori şi procesul de vaccinare.
 
Oamenii vor spune: «De ce să mă mai vaccinez dacă oricum mă închid ăştia în casă?». La noi, premierul Naftali Bennett s-a consultat cu experţii şi a spus de la început că va evita un lockdown. La noi, această strategie a fost numită «Să învăţăm să trăim cu COVID». Dar pentru asta populaţia fost responsabilizată să respecte câteva reguli. Atenţie, nu vorbim de restricţii absurde. Nu să închizi oamenii în case şi să nu le dai voie în parcuri şi la locul de muncă”, spune el.
 

A treia doză de vaccin, salutară

 
În Israel, diferenţa a fost făcută de faptul că autorităţile au reacţionat rapid şi s-a trecut la administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Israel a fost chiar prima ţară care a luat această decizie. 
 
„Nu ştiu cum am fi trecut peste acest val 4 fără să apelăm la booster. S-a dovedit că mulţi pacienţi care se vaccinaseră în lunile ianuarie şi februarie, în special vârstnicii, deveniseră vulnerabili pentru că între timp le scăzuseră anticorpii. Deci nu numai că doza trei a scăzut capacitatea de răspândire a virusului la toate categoriile de vârstă, dar a şi oferit protecţie pentru mai mult timp”, concluzionează medicul.
 
În opinia sa, accentul ar trebui să cadă pe vaccinare şi pe respectarea unor principii de bază – purtatul măştii, o igienă corespunzătoare şi evitarea locurilor aglomerate: „E nevoie de o campanie serioasă de vaccinare, iar comunicarea să fie asigurată doar de experţi în comunicare, ajutaţi la rândul lor de experţi în medicină. Plus preoţi, actori, practic oricine ar putea avea impact asupra populaţiei.”
 
Faptul că în plină pandemie România a numit la Ministerul Sănătăţii miniştri fără nicio legătură cu medicina l-a surprins: „Nu ştiu care din ce partid e şi ce algoritmi politici au fost în România, dar am rămas surprins neplăcut. Cum să ai pe timp de pandemie miniştri ai Sănătăţii fără cunoştinţe medicale? Dacă nu ar fi revoltător, ar fi comic.”
 
El a vorbit şi despre suspendarea internărilor pacienţilor cronici şi a intervenţiilor chirurgicale. „E cea mai mare eroare, va costa multe vieţi. Nu poţi să închizi totul din cauza unei boli care are 0,04% mortalitate. Atenţie, nu spun să nu iei măsuri serioase! Poţi şi eşti obligat să iei toate măsurile, dar nu să închizi totul. Vor muri mii de oameni care au alte boli decât COVID-19, iar la zeci de mii, dacă nu la sute de mii, li se vor agrava bolile”, e semnalul de alarmă tras de medicul israelian.
 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Experţii explică de ce avem atâţia morţi de COVID-19. Cum au ajuns medicii să aleagă pe cine să salveze
 
Previziunile unui cunoscut medic despre valul 4. Când se va potoli şi de ce avem atât de multe cazuri grave
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

d4v1de 1sa
18.10.2021, 06:35:34

Observ ca exista "medici" care trec sub tacere (gratuit?) imunitatea naturala, SINGURA imunitatea reala si solida in cazul acestei gripe, pardon, covid... De ce oare?!

-23 (25 voturi)
Utilizator Adevărul
18.10.2021, 10:31:10

Comentariu considerat abuziv.

Andrew Smith
18.10.2021, 10:07:29

Important de retinut: in ultimele sapte zile au murit de covid mai multi romani decat la Revolutia din Decembrie 1989. Romania va ramane in memoria colectiva a umanitatii ca o tara de prosti conspirationisti, antivaccinisti. Si totusi, iata o selectie (probabil incompleta) a minciunilor si dezinformarii antivacciniste postate pe parcursul a 20 de ore, pe 17 Octombrie pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/Minciuni-antivacciniste-17-Octombrie-2021---forumurile-Adevarul-10-17 Citeste si afla ce minciuni te-au determinat sa nu te vaccinezi inca.

+8 (10 voturi)
d4v1de 1sa
18.10.2021, 10:48:13

Baga repede a 4-a doza, sa nu ti-o ia-nainte Floricica Dansatoarea...Pe urma poti sa plangi cat vrei...

-19 (21 voturi)
Modifică Setările