Medic român din New York: „N-am avut niciun caz sever de COVID-19 la persoanele vaccinate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theo Trandafirescu este medic la un important spital din New York şi predă la o universitate din metropolă
Theo Trandafirescu este medic la un important spital din New York şi predă la o universitate din metropolă

Profesor universitar la New York şi doctor la un important spital din metropola americană, Theo Trandafirescu a vorbit cu „Weekend Adevărul” despre situaţia din România şi din întreaga lume, despre sfârşitul pandemiei şi despre ceea ce e de făcut pentru a-i pune capăt cât mai curând.

Românul Theo Trandafirescu este profesor universitar la Facultatea de Medicină a Universităţii Mount Sinai din New York şi doctor la Queens Hospital Center, având triplă specializare – Medicină Internă, Pneumologie şi Terapie Intensivă.

Deşi trăieşte de 25 de ani în Statele Unite, reputatul medic este la curent cu situaţia din România şi este preocupat de problemele din ţară. 

Theo Trandafirescu este mai degrabă rezervat cu privire la momentul în care pandemia va deveni istorie şi spune că numărul cazurilor de COVID-19 este mai ridicat pretutindeni în lume decât apare în cifrele oficiale. Asta pentru că, spune el, nu toţi cei infectaţi se prezintă la testare, iar mulţi dintre ei nici măcar nu vor şti că au trecut prin boală.

Weekend Adevărul: Statele Unite ale Americii au trecut printr-o perioadă grea, la fel ca Europa, însă există speranţa că lucrurile se vor îmbunătăţi. Care este acum situaţia în SUA, în general, şi în New York, în special? 

Theo Trandafirescu: Situaţia este mai puţin tensionată decât în primăvara anului trecut, cu mai puţini pacienţi internaţi la spital. Însă tot avem un volum mare de pacienti cu COVID-19, avem o morbiditate şi mortalitate mare, precum şi cronicitate crescută a acestor pacienţi.

Avem mai multe cazuri decât ştim

În România, medicii se confruntă cu un fenomen ciudat: deşi sunt mai puţine cazuri, la jumătate faţă de luna noiembrie, secţiile de terapie intensivă sunt cel puţin la fel de pline. Care ar putea fi explicaţia?

De vină pentru situaţia din secţiile ATI ar fi, în primul rând, contagiozitatea virusului, faptul că avem deja tulpini mutante mai contagioase, cum ar fi cea britanică sau cea braziliană. Aici aş adăuga şi relaxarea prematură a unora dintre noi. Faptul că avem vaccinuri nu înseamnă că nu mai trebuie să respectăm măsurile sociale. 

Sigur că acum chiar nu-i putem blama pe oameni pentru că nu mai respectă aceste măsuri ca acum un an, dar nu ar trebui să lăsăm garda jos tocmai acum.  

Şi aş atrage atenţia că mulţi pacienţi se prezintă târziu la medic. Unii evită să meargă la medic chiar dacă se simt rău, iar starea li se înrăutăţeşte. Iar atunci când ajung la noi se află deja într-o stare gravă, deşi dacă s-ar fi prezentat mai din timp şi făceau tratament nu ar fi ajuns la o formă atât de severă a bolii. Ar trebui ca oamenii să se testeze mult mai mult şi să fie mai atenţi atunci când au simptome, să nu se trateze singuri şi să anunţe imediat medicul, ca să poată să fie ajutaţi din timp.

S-a spus că numărul celor infectaţi cu acest virus ar fi mult mai mare decât o arată datele oficiale şi că printre noi se află mulţi bolnavi care nici măcar nu ştiu că sunt infectaţi.

Asta aşa este, dar pretutindeni, nu doar în România sau în Statele Unite există această situaţie. Şi nicio ţară nu îi va putea testa pe toţi cei susceptibili să fie bolnavi. În plus, foarte mulţi dintre cei care intră în contact cu virusul sunt asimptomatici, iar aceşti oameni nu au de unde şti, nici măcar nu bănuiesc că au fost infectaţi. Acesta e încă un motiv să respectăm măsurile, adică să purtăm masca, să păstrăm cei doi metri şi să ne spălăm cât mai des pe mâini.

Când vom scăpa defintiv de pandemie

Când crezi că pandemia vom ajunge să închidem această pandemie?

Herd immunity cea atât de asteptată şi dorită de noi toţi, nu cred că este foarte aproape. Din mai multe motive. Peste 100 de ţări nu au început vaccinarea, iar oamenii vor continua să călătorească. Nu există date care să sugereze că vaccinurile previn transmiterea bolii în proporţie de 100%, iar variantele virusului vor continua sa apară. Imunitatea dată de vaccin probabil nu este de lungă durată.

În plus, respectarea strictă a normelor sociale, în special în societăţile occidentale, va rămâne imperfectă şi, de fapt, se poate agrava cu protecţia percepută oferită de vaccinare. Mişcările anti-vaccinare, infodemia şi credinţele false vor persista

Şi când am putea măcar să vedem o schimbare în bine, iar restricţiile să înceapă să fie ridicate?

La noua normalitate sau pseudonormalitate sper să ajungem prin vară sau toamnă, în acest an. De aici şi necesitatea de a ne vaccina mai repede şi de a continua masurile eficiente non medicale. Nu trebuie se disperăm, ci să ne vaccinăm.

Vaccinurile sunt asul din mânecă

Există, totuşi, semne bune care să ne dea speranţă?

Da, eu zic că vaccinurile ne vor ajuta în cele din urmă să ieşim la liman şi să închidem pandemia. E greu de spus exact când se va întâmpla asta, probabil în 2022. Dar din vară lucrurile se vor ameliora simţitor.

Deja sunt ţări, mă gândesc la Israel sau la Marea Britanie, unde încep să se vadă roadele unor campanii reuşite de vaccinare. Şi chiar şi în Statele Unite. Eu pot spune că până acum, de când a început vaccinarea, nu am mai avut niciun pacient vaccinat care să facă boala şi să ajungă în spital, în stare gravă. Iar asta mă bucură şi arată că vaccinurile funcţionează.

S-a spus că vaccinurile ar fi mai puţin eficiente în faţa noilor tulpini ale virusului. Cum ai comenta informaţia asta, de altfel una destul de veche, dar încă destul de controversată?

Aş spune că din ce ştiu, din studiile care au avut loc s-a dovedit că cel puţin vaccinul Pfizer ne-ar proteja împotriva acestor tulpini. Şi cred că şi celelalte vaccinuri previn formele grave ale bolii.

De aici şi necesitatea de a continua şi mai rapid cu procesul de vaccinare. 

Probabil că ai urmărit şi eşti la curent şi tu că la începutul anului au mai existat câteva incendii la spitalele din România. Cum se văd toate aceste lucruri de peste Ocean?

Incendii se pot întâmpla în instituţii medicale şi non-medicale oriunde. Datoria noastră, a societăţii, este să reducem acest risc de incendii şi să reacţionăm prompt şi fără panică. 

Informaţiile evenimentelor petrecute în spital ajută la identificare factorilor şi cauzelor erorilor medicale şi contribuie la îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor şi personalului.

Nu în ultimul rând, va trebui să dăm o mai mare atenţie Sănătăţii şi să facem în aşa fel încât data viitoare dacă va mai exista o pandemie să fim mult mai bine pregătiţi şi să salvăm mai multe vieţi.

Vă mai recomandăm:

De ce avem la fel de mulţi pacienţi la ATI ca atunci când erau zilnic 10.000 de noi cazuri de COVID-19

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş: „Vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu niciodată“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite