Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Medicamentul pentru diabet zaharat asociat cu sănătatea optimă. Ce efecte anti-îmbătrânire are Metformina

2
27 Dec 2019 04:05:26
Autor: Remus Florescu
Un medicament pentru diabet poate asigura o îmbătrânire sănătoasă. FOTO: Pathdoc/Photolia
Un medicament pentru diabet poate asigura o îmbătrânire sănătoasă. FOTO: Pathdoc/Photolia

Metformina este cel mai frecvent prescris medicament pentru diabetul de tip 2, însă oamenii de ştiinţă încă nu ştiu pe deplin cum funcţionează pentru a controla nivelul de zahăr din sânge. Rezultatele de ultimă oră ar putea explica, de asemenea, de ce s-a dovedit că metformina extinde durata de sănătate optimă şi durata de viaţă.

Metformina este cel mai frecvent prescris medicament pentru diabetul de tip 2, însă oamenii de ştiinţă nu cunosc pe deplin mecanismul prin care acesta controlează nivelul de zahăr din sânge. Cercetătorii de la Institutul „Salk”, Institutul „Scripps Research” şi Colegiul Medical „Weill Cornell” au folosit o tehnologie nouă pentru a investiga de ce funcţionează atât de bine acest medicament. Rezultatele, care au identificat un număr surprinzător de „comutatoare” biochimice pentru diferite procese celulare, ar putea explica, de asemenea, de ce s-a dovedit că metformina extinde durata de sănătate optimă şi durata de viaţă conform unor studii recente. Lucrarea a fost publicată în revista Cell Reports, citată de Science Daily. 
 
„Aceste rezultate ne oferă noi modalităţi de a înţelege modul în care metformina funcţionează ca un medicament pentru diabet, împreună cu efectele sale de extindere a sănătăţii”, spune profesorul Reuben Shaw, co-autor corespondent al lucrării şi directorul Centrul pentru studierea cancerului de la Institutul Salk. „Sunt căi pe care nici noi, nici nimeni altcineva, nu ni le-am fi imaginat”, spune el.
 
 

Cum acţionează metformina

 
Anterior, singura cale biochimică despre care se ştia că este activată de metformină a fost calea „AMPK”, despre care Shaw a descoperit că opreşte creşterea celulelor şi modifică metabolismul atunci când nutrienţii sunt puţini, aşa cum se poate întâmpla în cazul cancerului. Dar oamenii de ştiinţă au crezut că pot fi implicate mai multe căi decât AMPK.
Cercetătorii au dezvoltat o nouă platformă de screening pentru a examina kinazele, proteinele care transferă grupările de fosfaţi şi care sunt comutatoare esenţiale de pornire / oprire în celule şi care pot fi rapid declanşate de metformină. Folosind această tehnologie, cercetătorii au reuşit să decodeze sute de evenimente de tip „regulator” care pot afecta îmbătrânirea sănătoasă.
"Fiind mentorat de John Yates, unul dintre cei mai buni investigatori de spectrometrie de masă din lume, şi Reuben Shaw, expert în domeniul metabolismului, mi-a permis să dezvolt şi să aplic o tehnologie nouă la o întrebare biologică importantă: ce procese celulare sunt reglementate prin metformină în ficat?” spune Ben Stein, primul autor şi cercetător asociat postdoctoral la Weill Cornell Medical College.
 
 

Metformina, medicament asigură sănătatea şi prelungeşte viaţa

 
 
Rezultatele au relevat că metformina activează kinaze şi căi neaşteptate, multe independente de AMPK. Două dintre kinazele activate sunt denumite Proteina Kinaza D şi MAPKAPK2. Aceste kinaze sunt puţin cunoscute, dar se ştie că au o oarecare relaţie cu stresul celular, ceea ce le-ar putea asocia cu efectele de stimulare a sănătăţii şi de extindere a duratei de viaţă observate în alte studii. De fapt, metformina este testată în prezent în mai multe studii clinice pe scară largă ca un medicament care extinde durata sănătăţii optime şi durata de viaţă, dar mecanismul prin care metformina ar putea afecta sănătatea şi îmbătrânirea nu a fost clar. Studiul actual indică faptul că Proteina Kinaza D şi MAPKAPK2 pot fi doi actori importanţi în furnizarea acestor efecte terapeutice şi identifică noi ţinte şi procese celulare reglementate de AMPK care pot fi, de asemenea, esenţiale pentru efectele benefice ale metforminei.
 
 

Se cercetează folosirea generală a medicamentului

 
„Nu ne-am imaginat niciodată că aceste două kinaze ar avea vreo legătură cu metformina”, spune Shaw. „Rezultatele ne lărgesc înţelegerea modului în care metformina induce un stres uşor care declanşează senzorii care restabilesc echilibrul metabolic, explicând unele dintre beneficiile raportate anterior, cum ar fi îmbătrânirea sănătoasă în organismele care iau metformină. Marile întrebări sunt acum ce declanşatori ai metforminei pot beneficia sănătăţii tuturor indivizilor, nu doar diabeticilor de tip 2 ".
În continuare, cercetătorii intenţionează să examineze noile căi de semnalizare pe care le-au descoperit mai detaliat pentru a înţelege mai bine efectele benefice ale metforminei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ionel Marcu
27.12.2019, 10:56:47

Un studiu al americanilor arată că șoarecii ce au primit metformină (metformin, cum îi spun ei), au trăit cu 40% mai mult decât lotul de control. Cercetătorii speră că acesta este medicamentul mult căutat pentru prelungirea duratei de viață, la 120 de ani, speră ei. Dar ce te faci dacă, având glicemia normală, metformina o scade la valori prea mici și dai în hipoglicemie (și cazi lat)? Sunt în stare să spună că e un noroc cazul când, având glicemia obișnuit la 160-180, iei dimineața și seara câte o jumătate de metformină, ca să ții glicemia la 90-100?! Culmea, mai e și foarte ieftină metformina asta, chiar gratis la unele farmacii! Dar trebuie să nu ai probleme grave cu stomacul, ficatul și rinichii ca să o poți folosi!

Smeritu Pahomie
27.12.2019, 16:50:06

Trebuie sa ne ferim de "Sfatul Medicului" de azi care e ordonat de OMS sa omoare populatia prin indopare cu pilule. Incepe cu statine pentru colesterol....care-ti induc automat Diabetul zaharat....si uite asa te trimit la cimitir....

+1 (1 vot)
Modifică Setările