Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Medicul care cerea 600 de euro petru o operaţie a fost condamnat. „Mi-a spus direct: «Bănuţii»“

8
12 Jul 2020 17:06:12
Autor: Remus Florescu
Pacienţii medicului ştiau mercurialul mitei şi-l transmiteau mai departe. FOTO: Pixabay
Pacienţii medicului ştiau mercurialul mitei şi-l transmiteau mai departe. FOTO: Pixabay

Doctorul ortoped Florin Mihai Răcăşan, de la Spitalul Clinic de Recuperare (SCR) Cluj-Napoca, a fost condamnat la 2 ani şi 10 luni de închisoare, în urma denunţului unui pacient pentru care doctorul ceruse mită pentru a-l opera. Medicul avea 30 de ani de experienţă.

Doctorul ortoped Florin Mihai Răcăşan, de la Spitalul de Recuperare din Cluj, a fost condamnat de Tribunalul Cluj la 2 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, hotărârea nefiind definitivă. În plus, s-a dispus confiscarea sumei de 5.050 de euro, suma pe care ar fi primit-o mită.

Dosarul a fost realizat de procurori după ce un tânăr din Baia Mare l-a denunţat pe ortoped. Acesta a povestit, într-un interviu pentru „Adevărul”, că în spital se cunoştea faptul că medicul cere mită. „Pacienţii vorbeau între ei în salon, unde se cunoştea întreaga „ofertă”: menisc - 200 de euro, ligamente - 600 de euro, operaţie la gleznă - 500 de euro”, a explicat acesta. Procurorii au reuşit să dovedească că medicul a luat mită de la 9 persoane , circa 5.000 de euro.
 

„A vorbit cu tata: i-a cerut banii fără jenă“

 
Unul dinte denunţători a povestit pentru „Adevărul“ experienţa sa cu doctorul Răcăşan, la începutul anului 2019. „Eu am luat legătura cu dânsul printr-o clinică din Baia Mare, un doctor de acolo mi l-a recomandat. Am mers în control la Spitalul de Recuperare din Cluj şi mi-a spus că am ruptură de ligament şi de menisc”, spune tânărul.
 
Medicul i-a spus că-l contactează când va avea loc liber în salon: „Spre surprinderea mea, m-a sunat repede, după câteva săptămâni. Un alt doctor la care am fost mi-a spus că are loc doar peste 5-6 luni. Mi-a spus să vin pregătit de operaţie”. Pe lângă cele necesare internării, mai era nevoie de ceva. „Am aflat de la oamenii din salon că cere bani. Mi-a spus un domn că trebuie să am 200 de euro pregătiţi, asta era pentru operaţia de menisc”.
 
Apoi, tatăl său a aflat direct de la medic că trebuia să plătească 200 de euro. „A vorbit cu tatăl meu: i-a cerut banii fără jenă. I-a spus că pentru cea de-a doua operaţie, cea la ligamente, trebuie să plătim 600 de euro”, povesteşte denunţătorul.
 
El mai spune că pacienţii vorbeau între ei în salon, unde se cunoştea întreaga „ofertă”: menisc - 200 de euro, ligamente - 600 de euro, operaţie la gleznă - 500 de euro. 
 

„La final, a zis: «Bănuţii»“


Medicul a recunoscut că a luat bani de la pacienţi, dar le-a declarat anchetatorilor că aceştia îi dădeau bani în semn de recunoştinţă, nu pentru că i-ar fi cerut el. De asemenea, apărarea a acreditat ideea că acesta trecea printr-o perioadă dificilă având în vedere că soţia sa fusese operată recent. 
 
La trei zile după cea de-a doua operaţie, în iulie 2019, tânărul a fost invitat în cabinetul medicului. „Am citit că avocaţii lui spun că pacienţii i-au dat banii în semn de recunoştinţă. E fals. Nu m-am trezit eu să dau bani. După operaţie, m-a chemat în cabinet, mi-a explicat ce mi-a făcut la genunchi şi la final a zis: «Bănuţii»”. I-am spus că nu am atâţia bani (600 de euro - nr), pentru că mi-a fost frică să-i iau cu mine. Mi-a răspuns: <Păi, cum ne-am înţeles?>. Pot să spun că a făcut presiuni”, povesteşte tânărul.
 
Acesta a mai răspuns că nu crede că el a fost un caz izolat, având în vedere că toţi cei din salon au fost supuşi aceluiaşi tratament.
 
Medicul Florin Răcăşan are 30 de ani de experienţă în domeniu. 
 
 
Citeşte şi
 
Ortopedul care cerea mită chiar şi după mărirea salariilor medicilor.„Bănuţii!“, spunea la final. Cât lua pentru o operaţie
 
 
Medic clujean arestat la domiciliu pentru că ar fi luat mită 700 de euro de la un pacient
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Vic Hermann
12.07.2020, 17:50:53

Cum zicea ala, felceru? Daca stiu ca azi nu iau 10 000 $ nici nu ma dau jos din pat. Asta e mai ghinionist, o sa se dea jos din pat la 5:00 am, ca altfel or sa-l dea gardienii jos si cu pulane pe spinare. Deh, ghinion!

+2 (2 voturi)
Mihai Popescu
12.07.2020, 19:31:10

Ala nu era felcer ci era un fost primar tot din Cluj. A ajuns Clujul mai de ris decit moldovenii.

Andreas TSA
12.07.2020, 19:03:30

30 de ani de experienta in cerut “banutii”. Si ca el prin minunatele institutii ale statului, oare cati mai sunt?

+1 (1 vot)
Coco Cocos
12.07.2020, 19:49:33

asa primar, asa doctor...niste pitici...

adela popescu
12.07.2020, 20:13:12

Încă o dovada a faptului ca pentru anumite categorii profesionale poți sa urci salariul pana la cer.Este inutil, așa sunt construiți.Au devenit medici pentru mita, nu pentru salarii.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările