Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Medicul care a învins moartea: cum a fost salvată viaţa băieţelului rămas cu jumătate de faţă

0
14 Oct 2012 22:00:00
Autor: Remus Florescu
Andrei Dima
Andrei Dima

Chirurgul clujean Teofil Lungu, şeful echipei de medici care a extirpat o tumoră care acoperea jumătate din faţa micuţului Andrei Dima, salvându-i astfel viaţa, explică pentru „Adevărul" cum şi de ce a ales să facă acestă operaţie, în premieră în lume, în condiţiile în care niciun alt specialist din România nu s-a încumetat s-o realizeze. Băieţelul a fost externat, duminică, şi se simte bine.   

Andrei Dima, băieţelul de 5 ani din Călăraşi, care a fost operat în urmă cu circa o lună de o tumoră care-i acoperea partea stângă a feţei, a fost externat, ieri, din Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo Facială Cluj-Napoca. La începutul lunii septembrie, părinţii băieţelului ajungeau la directorul clinicii, Teofil Lung, după ce medicii de la Spitalul din Fundeni, una dintre cele mai bune instituţii medicale din ţară, dar şi cei de la Facultatea de Stomatologie din Bucureşti, nu i-au mai dat nicio şansă. „Era ultima soluţie. Ceilalţi medici au spus că nu era operabil, nu i-au mai dat nicio şansă. Noi nu ne-am gândit niciodată că putem să-l pierdem. Tot ziceam că mai există o speranţă", a explicat Gheorge Dima, tatăl băieţelului, cel care susţine familia din salariul de 1.000 de lei de angajat la o firmă de pază. Părinţii au aflat de la TV că există la Cluj un doctor care a făcut o operaţie similară şi au venit, sperând că aici se va termina coşmarul în care trăiesc de la începutul anului trecut, când au mers cu băieţelul pentru o biopsie la Facultatea de Stomatologie din Bucureşti. Văzuseră că Andrei avea o mică umflătură la faţă. Atunci tumora avea dimensiuni de 5 pe 6 centimetri. La sfaturile medicilor de la Fundeni au început chimioterapia.

„Chimoterapia a făcut o legumă din el"
„Am făcut 17 şedinţe de la începutul lui septembrie 2011. Tratamentul a fost foarte greu, el era foarte energic, iar chimioterapia a făcut o legumă din el", povesteşte Gheorge. Pe lângă faptul că a îndurat tratamentul dur, băieţelul a fost nevoit să înfrunte o realitate crudă: tumora între timp a crescut foarte tare, cuprinzând ochiul, urechea, gura şi ajungând până la claviculă. „La începutul tratamentului, medicii au spus că are şanse, însă spre sfârşit nu i-au mai dat niciuna. Au spus că nu se poate nici opera", povesteşte tatăl. După o lună petrecută la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo Facială din Cluj-Napoca, băieţelul a plecat fără jumătate de faţă, însă a rămas cu ceva mult mai preţios, cu viaţa. „Andrei s-a născut a doua oară. Îi mulţumim lui Dumnezeu şi dmnului doctor Lung care l-a salvat", a spus, cu lacrimi în ochi, mama Cristina Dima, care a trebuit să renunţe la slujbă pentru a se ocupa de băieţel. „Andrei Dima a trecut examenul supravieţuirii şi este în revenire de formă. De acum înainte va avea o viaţă normală. Copilul vorbeşte, poate să mănânce. În viitor va reveni peste o lună la control, şi lunar va veni timp de un an, apoi la trei luni, până se împlinesc cinci ani de la intervenţia chirurgicală. Operaţia de reconstrucţie facială va avea loc în funcţie de refacerea organismului şi poate fi efectuată peste minimum un an", a explicat medicul Teofil Lung.


Chirurgul Teofil Lung, directorul Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo Facială Cluj-Napoca

Opraţie unică în lume
Operaţia de extirpare a tumorii s-a desfăşurat, în 19 septembrie, intervenţia fiind realizată în premieră mondială de o echipă de cinci medici, coordonată de reputatul chirurg Teofil Lung. „Operaţia  este unicat în mod sigur în România, iar eu la toate congresele pe unde am fost, şi am cam fost în toată lumea, numai în Australia nu am ajuns, nu am văzut un astfel de caz", a declarat medicul. El a explicat în ce a constat unicitatea cazului: „toată jumătatea stângă a feţei, din zona temporală, maxilar, mandibulă, obraz,  inclusiv un muşchi ce mişcă ochiul,  era invadată de cancer. Tumora a ajuns până la baza craniului, până la pieliţa creierului, cum se spune în termeni populari, şi s-a extins până la claviculă.  Numai coloana vertebrală ţine capul, nu există niciun alt element în afară de tegument. Toate elementele anatomice, stucturi osoase, părţi moi, musculatură sunt invadate . Cancerul invadează toate structurile. Din punct de vedere tehnic e aproape imposibil de făcut această operaţie. N-am văzut pe plan mondial pe cineva să facă asemenea intervenţii."  Un alt motiv pentru care medicii se feresc de asemenea operaţii este faptul că pacienţii au urmat chimoterapia, care scade enorm rezistenţa organismului. „Am înfrânt moartea şi am redat viaţa acestui copil, să nu uităm, cu ajutorul lui Dumnezeu. Atâta timp cât îţi lipseşte jumătate din faţă nu poţi fi foarte fericit, dar fericirea are diferite nuanţe şi forme. Vede cu ambii ochi, se poate hrăni, a mers pe picioarele lui acasă, acest copil se va juca cu copii de vârsta lui, va merge la şcoală. A devenit dintr-un muribund sigur, un vieţuitor", a concluzionat medicul.

De ce face astfel de operaţii? „Eu văd medicina altfel"

Întrebat de ce s-a încumetat totuşi să facă aceasă operaţie, pe care colegii săi medici din România au refuzat-o categoric, Teofil Lung a spus: „Eu văd medicina altfel. Obligaţia mea e să prelungesc viaţa tuturor celor care vin spre mine, cât pot. Sigur există deasupra Dumnezeu. Scopul medicinei este să încerce să prelungească măcar cu o zi viaţa aproapelui,  dacă se poate cu mai mult e şi mai bine. Acesta e scopul şi nu altele . N-am văzut în viaţa mea pacient să dorească să moară. Fiecare spune domnule profesor, încercaţi să-mi prelungiţi viaţa. Ei vor să trăiască şi insist că medicii şi lumea trebuie să înţeleagă că aceasta este menirea pentru care intervin eu în aceste cazuri. În  al doilea rând, am obligaţia să încerc să-i scap de durere, pentru că în acest caz de cancer durerile sunt infernale şi viaţa e pentru ei un infern. Toate aceste tumori la faţă se ulcerează. La acest copil tumora a trecut de părţile moi şi evolua în cavitatea bucală, copilul nu putea închide gura. Avea o tumoră care sângera continuu în gură, punându-i viaţa în pericol".

Experienţă în cazurile disperate
Un alt motiv pentru care operează aceste cazuri este experienţa. „Astfel de operaţii nu poţi să le faci dintr-o dată. Eu am o experienţă de 30 de ani de abordare zilnică a cazurilor de cancer. Am avut cazuri extreme care sunt considerate inoperabile şi evoluează foarte bine post operator.  Am pacienţi care vin la controale până la 5 ani. La foarte puţini boala recidivează.  Vin oameni după 10-15 ani să mă vadă şi mă bucur că-şi desfăşoară viaţa normal. Vorbim de cazuri de cancer în stadii avansate pentru că în cancerul de stadiul 1 rata de succes e de 90%."
Medicul a explicat cum abordeză aceste cazuri. „Înainte de a face operaţia stau de vorbă cu pacientul , împreună cu familia, şi discut de posibilităţile de tratament pe plan mondial. Eu explic ce se poate face pe plan mondial, în România şi ce pot face eu, să fie în cunoştinţă de cauză.  Atunci când nu am o siguranţă nu vând iluzii. Le zic: << încerc să rezolv>>."

Incredibil: boala a evoluat sub ochii medicilor!
El a mai spus că este inadmisibil ca starea de sănătate a lui Andrei să se fi deteriorat aşa de mult chiar sub ochii medicilor. „Petru mine astfel de cazuri sunt normale, nu e normal că vin în stadiul acesta, e o anormalitaate, că trăim în secolul acesta şi sub ochii doctorilor aceste cazuri evoluează fără să ne punem întrebarea ce s-a întâmplat. E o chestiune de morală - chiar dacă nu ştiu ce trebuie să fac în anumite situaţii, am obligaţia, ca medic, să mă interesez ce se poate face în ţară sau afară. Atunci rolul celui care poartă haina asta albă e imens, mai ales când pacientul e la începuturi. Rolul meu e de căpătâi, pentru că s-ar putea ca eu îndrumându-l corect să-l scap de moarte."Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările