Mesajul unui judecător pentru tinerii de la Electric Castle şi Untold: „Eu şi colegii mei avem un job pe care ni-l vom face indiferent cât vei plânge în faţa noastră!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Organizatorii Electric Castle au avertizat tinerii participanţi la festival să nu consuma droguri. FOTO: EC
Organizatorii Electric Castle au avertizat tinerii participanţi la festival să nu consuma droguri. FOTO: EC

Judecătorul Cristian Danileţ, care soluţionează anual zeci de cazuri cu tineri prinşi cu droguri şi etnobotanice, a transmis pe pagina sa de Facebook un avertisment pentru participanţii la cele mai mari festivaluri din România.

„Te pregăteşti de Electric Castle şi apoi de Untold? Şi noi, oamenii legii!

Să iţi spun mai întâi ce ai tu: ai posibilitatea de a decide să cumperi, să vinzi, să dăruieşti, să deţii etnobotanice şi/sau droguri. După cum ai posibilitatea să nu faci nimic din toate astea şi să fii liber să te distrezi.

Să îţi spun acum ce avem noi: avem paznici, poliţişti, jandarmi care sunt pregătiţi să te descopere. Avem colaboratori şi informatori printre cei care participă la astfel de evenimente. Avem câini dresaţi să identifice substanţe nelegale. Avem forţe speciale şi magistraţi specializaţi în astfel de cauze.

Să îţi spun apoi ce urmează să se întâmple: când eşti descoperit manipulând astfel de substanţe, imediat eşti ridicat, dus la poliţie, se anunţă avocatul şi eşti audiat. In 24 de ore se decide dacă eşti arestat preventiv. Se fac analize la substanţele găsite, se fac percheziţii acasă la tine, sunt audiaţi martori.

Să îţi spun cum se termină totul: la cazurile mai simple se fac acorduri cu procurorii şi scapi poate cu amenda penală, poate cu închisoare cu suspendare, dar sigur cu muncă gratuită în folosul comunităţii: o să mături gunoaiele din oraş fiind supravegheat de cineva de la Primărie sau poate vei curăţa geamurile şi wc-urile de la tribunal sau vreo altă instituţie.

La cazurile complexe procurorii fac rechizitorii, după care judecătorii te citează la ei, apoi te audiază în sala de judecată cu publicul de faţă, dau pedeapsa dacă eşti găsit vinovat, hotărârea se publică pe net, după care se întocmeşte cazierul. Cel aflat la prima întâlnire cu judecătorul, dacă recunoaşte fapta şi a manipulat o mică cantitate de substanţe nelegale poate spera să primească închisoarea doar cu suspendare. Însă, ceilalţi riscă să ajungă în penitenciar pentru câţiva ani.

Aşadar, ascultă pe cineva care soluţionează anual zeci de cazuri cu tineri prinşi cu droguri şi etnobotanice asupra lor, în maşină ori în casă, chiar dacă sunt pentru consum propriu: eu zic că la festivaluri de acest gen e mai bine să asculţi muzică, să te distrezi cu prietenii şi să ajungi cu bine acasă, iar la anul să o iei de la capăt. Bucură-te că nu ne vom vedea şi nu îţi face tu griji pentru mine, căci sigur nu voi rămâne şomer! Dar dacă vrei să rişti a nu-ţi mai vedea câţiva ani părinţii, iubitul/-a şi prietenii, doar gândeşte-te la faptul că eu şi colegii mei avem un job pe care ni-l vom face indiferent al cui eşti, ce vârstă ai şi cât vei plânge în faţa noastră! Noi nu iertăm, căci nu suntem preoţi”, a scris Cristi Danileţ pe Facebook. 

Toleranţă zero pentru droguri

Organizatorii demarează de anul acesta campania „Zero Toleranţă” care îşi doreşte să transforme festivalul în loc un „în care libertatea de a te distra nu este îngrădită de comportamente violente şi ilegale.”

Începând cu prima zi de festival, 18 iulie, toţi participanţii vor avea la dispoziţie o linie telefonică specială prin care pot sesiza eventuale incidente neplăcute ale căror martori sau victime sunt, fie că e vorba despre agresiune fizică, hărţuire sexuală, exces de consum de alcool sau consum de droguri. 

„Vreau să pun accentul pe două chestiuni: fără droguri, fără alcool în exces. Ştiu că participarea la un festiva pare a fi un bun prilej de experimente, dar nu e de fapt. N-avem probleme în mod deosebit şi avem ajutorul unor echipe speciale. Lumea trebuie să ştie că sunt echipe de la antidrog care nu vin îmbrăcate în uniforme, dar sunt acolo şi asta ne linişteşte şi pe noi. N-am avut situaţii deosebite în acest sens, dar e tentaţia foarte mare. E zona în care te aşteptaţi că nu va observa nimeni”, a susţinut Renate Roca Rozenberg, PR-ul festivalului.

Ea a precizat că şi astfel de situaţii de persoane care consumă droguri sau care au băut în exces pot fi sesizată de numărul special al campaniei „Zero toleranţă”, iar personalul calificat va gestiona fiecare situaţie în parte.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite