Meşterul popular care „sculptează“ în sticlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Sin a început să înveţe cum se modelează sticla în urmă cu 35 de ani. Deşi a făcut o şcoală de profil pentru a deprinde acest meşteşug, el spune că „a furat“ meseria mai mult de la colegii săi de la Sticla Turda, unde a muncit 20 de ani. Acum Sin are un atelier particular în care face obiecte unicat.

„Erau oameni bine pregătiţi atunci, la «Sticla». Am avut noroc de un colectiv valoros. Pe vremea aceea lucram foarte mult pentru export“, povesteşte Mircea Sin despre cum a început să înveţe meseria cu adevărat. Însă mediul toxic în care lucra la fabrică i-a cam şubrezit sănătatea, astfel că medicul i-a recomandat să îşi schimbe locul de muncă.

Locul în care visele se întrupează în sticlă

A ieşit în pensie de boală, dar asta nu a însemnat că se lasă cu totul de meserie. De şase ani realizează, pe cont propriu, în atelierul de acasă, obiecte unicat din sticlă. Aerul ieşit din plămânii săi dau viaţă celor mai inedite forme din sticlă. „Am şi un moto: «Ce visaţi voi noaptea, execut eu ziua»“, spune Mircea Sin despre varietatea de obiecte pe care le poate face: pahare cu pai de sticlă inclus, toate semnele din zodiac, flori de sticlă, suporturi de lumânări.
De fapt, poate realiza din sticlă aproape orice, după o schiţă dată. Cele mai vândute obiecte făcute de el sunt, însă, paharele speciale, cu pai de sticlă, pe care doritorii le pot colecţiona (fiind unicate), dărui sau folosi la ocazii speciale, cum ar fi nunţi şi botezuri. Mircea Sin realizează aceste obiecte din tuburi de sticlă termorezistentă, pe care le încălzeşte la 1.600 de grade, apoi suflă în ele, le răsuceşte, le dă formă şi,uneori, pune adaosuri de materiale şi culori.

Ar merge mai bine în străinătate

Obiectele sale unicat au ajuns şi în Belgia, unde a trimis mostre din fiecare fel de articol din sticlă pe care ştie să îl facă. „În timp ce aici vând paharele, de exemplu, cu 9 lei, acolo mi-au oferit 9 euro pe bucată“, spune turdeanul despre modul în care ar fi apreciat în stăinătate, dacă şi-ar vinde marfa acolo.
Pentru că nu are magazinul său propriu de desfacere, Mircea Sin participă la toate expoziţiile şi târgurile la care este invitat. În aceste zile, el poate fi găsit la Târgul meşterilor Populari, organizat în faţa Casei Matia. Însă în restul timpului, îşi aşteaptă clienţii doritori de obiecte de sticlă unicat în faţa magazinului central, unde meşterii populari clujeni pot fi găsiţi la târgul orgenizat permanent acolo, fie vară, fie iarnă.

Profil
Născut:
20 decembrie 1957, Turda
Studii: Liceul Industrial de Chimie nr.3, Şcoala Profesională de Sticlărie
Familie: Căsătorit, are patru copii

Ce-i place

Meşterului sticlar îi plac sportul, muzica, drumeţiile, spectacolele de muzică şi de dans popular.

Ce nu-i place

Îi displac frigul, aglomeraţia, agitaţia din oraşele mari, dar şi unele sporturi mai dure, extreme.

Întrebare şi răspunsuns
Băieţii dumneavoastră v-au călcat pe urme?
M.S.: Din păcate, nu. Niciunul nu s-a arătat interesat de a învăţa meseria de la mine. Ei şi-au ales altă cale în viaţă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite