Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Mihai Şora, despre ura de pe reţelele sociale: „Suntem în democraţie“ şi avem „datoria“ de a-i accepta şi pe nefericiţii agramaţi care ne insultă?

25
18 Aug 2021 12:28:10
Autor: Remus Florescu
Filosoful Mihai Şora se plânge de ura care se manifestă pe reţelele sociale. FOTO: Arhivă personală
Filosoful Mihai Şora se plânge de ura care se manifestă pe reţelele sociale. FOTO: Arhivă personală

Filosoful Mihai Şora vorbeşte despre ura din societatea noastră care se manifestă pe reţelele sociale. „Nu am soluţii magice, ecuaţii care să îmblânzească încrâncenarea omenească, să-i facă pe tinerii români cutezători să gândească înainte de a scrijeli, negru pe alb, o insultă”, spune acesta.

Redăm postarea de pe Facebook a filosofului Mihai Şora: 

„Mă întristează nespus să văd atâţia români în care s-a aşezat şi huzureşte ura. 
Ura aceasta nu este o abstracţie despre care scrii cărţi cu ample note de subsol, teoretizări abile, suport pentru analize sociologice. Este un sentiment mai adânc, mai complex, ale cărui rădăcini ar trebui căutate în altă parte decât în biografia urâtorilor, deşi nu poţi să nu te întrebi de unde vin asemenea oameni, din ce familii, cine i-a format, cum de au crescut atât de strâmb. Şi cum de simt nevoia să-şi afişeze pe piept care un portret de dac, care tricolorul, o propoziţie din Petre Ţuţea sau din Octavian Paler, icoane ori trandafiri.
 
Ştim că facebook’ul – instrument de comunicare (tot mai rar de comuniune) – este o cutie de rezonanţă, iar a-ţi cultiva mica grădină (când, în orice ceas al zilei şi al nopţii, ea este sălbatic cotropită de obscenităţi, de rânjete, de insulte şi – în ce mă priveşte – de Pauker, Paucăr, Paucher) devine tot mai cronofag, laborios. Pliveşti buruienile, le dai la o parte o vreme, dar ele apar şi apar, de niciunde. Am studiat fenomenul trollilor, am citit studii despre fabricile intoxicării, i-am ascultat pe cei ce ne explicau savant că „suntem în democraţie“ şi avem „datoria“ de a-i accepta şi pe nefericiţii agramaţi care ne insultă.
 
Dar impasul în faţa urii a rămas acelaşi, ca un pumnal în creier.
 
Nu am soluţii magice, ecuaţii care să îmblânzească încrâncenarea omenească, să-i facă pe tinerii români cutezători să gândească înainte de a scrijeli, negru pe alb, o insultă. 
Atât cât voi putea – ore, zile, săptămâni – voi continua să spun aici ce cred, ce mă frământă, ce citesc şi învăţ.
Îi mulţumesc Luizei pentru că face ca gândul meu să devină public.
Mihai Şora”
 
Vă mai recomandăm 
 
Mihai Şora: „Un copilaş este un mănunchi de viaţă şi lumină, nu un boţ de carne pe care să-l învârteşti până socoteşti tu că ţi-ai îndeplinit «sarcina»“
 
Mihai Şora, despre România: „După atâţia ani de la căderea comunismului, monstrul rămâne la fel de mătăhălos“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Stefan din Nord
18.08.2021, 12:39:41

Pauker ,Paucher Paucar ,Pauker ,Paucher Paucar ,Pauker ,Paucher Paucar . Asta meriti dinozaurule Apropo URA voi ati introdus-o in societate ,va apartine in totalitate . Sa ne amintim doar de un singur caz emblematic Placuta suedeza

-10 (20 voturi)
ioan munteanu
18.08.2021, 12:50:32

Aproape ca nu exista diferenta intre tatuarea epidermica si postarea facebookista, intre sofatul ignar, agresiv si insidiile reptiliene moto, intre frustrarile aprehensive si emisiile onomatopeice de pe carosabil sau de prin parcuri. Urbanul haladuie ruralul, iar ruralul invaluie urbanul. Iar leaderii aplauda anamnetic orice demers vertebrat de tipul "Haideti sa haidem!". Toata lumea are timp! Si nimeni nu mai vrea sa se plictiseasca! De aceea, pe oriunde apuca, in orice decor, o face pe corul antic, imediat ce este ridicata cortina. Vae nobis!

Lucifer
18.08.2021, 12:51:42

Relicvele bolşevismului( acest Şora, Ilici Iliescu, etc) au vârste matusalemice, poate sunt chiar eterne. Măi, de ce bolşevismul nu este pedepsit de Dumnezeu?

+2 (16 voturi)
Paiangan Cezar
18.08.2021, 12:55:44

Degeaba va numiti filosof, domnu' Sora, nu ati inteles un lucru simplu: ceea ce dvs numiti ura este de fapt trollaj. Nimeni nu uraste niste persoane anonime pe care nu le cunoaste, dar foarte multi se distreaza atacand in stanga si in dreapta pentru amuzament. Adevarul este ca foarte multi oameni sunt foarte naivi si se iau foarte in serios in online, ceea ce nu este cazul. In viata reala e mai complicat un pic, ca ai sanse sa ti-o iei pe coaja, dar pe internet, la adapostul anonimatului, toti sunt tari in gura.

+9 (15 voturi)
Infractorul Burci
18.08.2021, 14:14:30

Acest rahat fosilizat vorbește de ură? Fosta lui stăpână, Ana Pauker, sunt sigur că propovăduia prietenia și iubirea între oameni.

-8 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările