Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

„Miliţia Spirituală”, explicaţia ciudată a profesorului din Cluj care susţine că Kovesi a plagiat, fără a-i studia teza: „Nu am cerut-o de la Universitatea de Vest”

83
28 Sep 2016 18:53:49
Autor: Florina Pop
Dorin Isoc, profesor universitar în Cluj   FOTO Florina Pop
Dorin Isoc, profesor universitar în Cluj   FOTO Florina Pop

O asociaţie din Cluj formată din patru profesori universitari a făcut vâlvă, marţi, în spaţiul public, după ce a transmis un comunicat de presă în care se susţinea că teza de doctorat a şefei DNA este un plagiat. Comunicatul Asociaţiei, venit la doar câteva ore după autodenunţul lui Sebastian Ghiţă, este, însă, destul de controversat.

Reporterii „Adevărul” au stat de vorbă, de două ori, cu liderul Asociaţiei, acesta spunând că deşi e convins de plagiat, nu a studiat niciodată integral lucrarea de doctorat a şefei DNA, nu a încercat să o obţină de la Universitatea de Vest, ci s-a bazat doar pe nişte pasaje din lucrare găsite în diverse surse neoficiale, pe internet.

Un site denumit www.militiaspirituala.ro, pe care, în 2012, a fost publicat un text semnat Grupul de Investigaţii Politice şi Miliţia Spirituală, în care se făceau menţiuni referitoare la faptul că Laura Kovesi si-ar fi plagiat teza de doctorat, a stat la baza unui cercetări controversate făcute pe aceeaşi temă, ulterior, de o asociaţie din Cluj.

„Confirmăm plagiatul procuroarei Laura Codruţa Kovesi“, aşa era denumit comunicatul dat publicităţii, marţi seara, de Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), alcătuit din patru universitari. Preşedintele Asociaţiei este Dorin Isoc, cadru didactic la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, însă numele celorlalţi trei profesori sunt păstrate secrete, aşa cum susţine liderul organizaţiei. Contactat telefonic, marţi seara, de reporterul „Adevărul“, acesta ne-a confirmat că Asociaţia din care face parte a semnat respectivul comunicat:

„Confirm că plagiatul procuroarei Laura Codruţa Kovesi este lucrarea curentă a noastră, verificată pe baza probelor oferite de presă şi confirmată ca plagiat multiplu, cel puţin din cele trei opere, dar sunt mult mai multe“.

Tot marţi seara, Isoc ne-a mai spus că, în cercetarea sa, a plecat de la articolul semnat, în urmă cu patru ani, de Grupul de Investigaţii Politice şi Miliţia Spirituală, pe site-ul amintit. Dorin Isoc recunoaşte, însă, că deşi s-a pronunţat asupra teze de doctorat a şefei DNA, prin comunicatul transmis de Asociaţia sa imediat după autodenunţul făcut de Sebastian Ghiţă la Parchetul General, nu a citit niciodată integral lucrarea lui Kovesi, ci doar pasaje din ea.

Potrivit lui Dorin Isoc, publicarea comunicatului nu are nicio legătură cu autodenunţul lui Sebastian Ghiţă (omul de afaceri le-a spus procurorilor Parchetului General că, în 2012, ca membru într-o Comisie a Consiliului Naţional de Etică, a falsificat un raport care arăta că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat - n.r.), că nu a vorbit cu acesta şi că, în cursul lunii octombrie, era planificată publicarea pe site-ul www.plagiate.ro, aparţinând Asociaţiei sale, mai multe informaţii legate de doctoratul lui Kovesi.

„Noi justificăm de ce e plagiat. E plagiat pentru că a preluat fără ghilimele şi nu a prelucrat în mod personal - asta dă gravitate foarte mare plagiatului“, a afirmat Dorin Isoc despre teza de doctorat a lui Kovesi.

Declaraţii contradictorii

Miercuri, 28 septembrie, jurnaliştii „Adevărul” s-au întâlnit cu profesorul universitar Dorin Isoc, pentru a purta o discuţie mai amănunţită referitoare la cercetarea sa privind doctoratul şefei DNA. Acesta ne-a spus că din 2012 are suspiciuni privind un eventual plagiat în acest caz, că a găsit articolul semnat de Grupul de Investigaţii Politice şi Miliţia Spirituală, că l-a citit cu atenţie, concluzionând că probele stau în picioare.

Profesorul clujean susţine că nu a reuşit să intre în posesia tezei de doctorat a lui Kovesi „din cauza faptului că Universitatea de Vest a blocat mişcarea tezelor“ şi că „de fiecare dată a trebuit să lăsăm puţin mai târziu pentru că am încercat să ajungem la teză. Noi avem extrase din teză, consistente şi sugestive, dar am vrut să ajungem la teză, pentru că aşa lucrăm de obicei“. Pe de altă parte, jurnaliştii „Adevărul” au reuşit, miercuri, 28 septembrie, în doar 30 de minute, să primească integral de la Universitatea de Vest copia tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

Isoc mai spune că, în 2012, a cerut de la diverse biblioteci din ţară să i se trimită mai multe teze de doctorat, dar că, după ce a apărut articolulul pe site-ul www.militiaspirituala.ro, „universităţile şi bibliotecile au început să pună bariere nelegale la accesul la teze“. Prin „bariere nelegale“, ne explică Isoc, se înţelege că universităţile şi bibliotecile nu au vrut să îi trimită tezele de doctorat şi prin motivele invocate s-ar număra şi că „aşa a vrut directorul“.

„Nu am început cu a lui Kovesi (teza de doctorat - n.r.). Noi avem informaţii că s-au blocat tezele ei – sunt mai multe exemplare“, afirmă universitarul clujean. Interesant este că, deşi s-a pronunţat public asupra faptului că teza de doctorat a lui Kovesi e plagiată, Isoc nu doar că nu a citit-o integral, dar recunoaşte şi că nu a făcut niciun demers oficial către Universitatea de Vest, pentru a avea acces la această lucrare: „Nu am cerut teza la Universitatea de Vest. Nu am trimis nicio adresă la Universitatea de Vest. (...) Pur şi simplu, am luat materialul (cel publicat în 2012 – n.r.) şi l-am verificat“. Această declaraţie a lui Dorin Isoc le-a fost dată, miercuri, 28 septembrie, jurnaliştilor „Adevărul”, universitarul clujean contrazicându-şi, de fapt, propria declaraţie făcută în timpul aceleiaşi discuţii, cu doar câteva minute înainte, când susţinea că a „vrut să ajungă la teză”, dar că „Universitatea de Vest a blocat mişcarea tezelor”.

Reporterii „Adevărul” l-au mai întrebat, miercuri, pe Dorin Isoc de ce nu a încercat, totuşi, în mod oficial, să obţină teza de doctorat a lui Kovesi, pentru a o studia, însă acesta susţine că „în Universitate acest nume nu e voie să fie pomenit. Atunci, am început cu alte nume, ca prin instanţă să obţinem decizii şi, în consecinţă, să putem obţine teza (lucrarea de doctorat a Codruţei Kovesi - n.r.) după primele decizii ale instanţei“.

Isoc susţine că, acum, nu va mai trimite nicio adresă la Universitatea de Vest, pentru că poziţia exprimată în comunicat este suficientă: „În acest moment, noi avem poziţia publică suficientă de tare ca, prin comunicatul de presă pe care l-am dat, noi să dovedim că avem o atitudine fermă“.

În ce ar consta plagiatul

Potrivit universitarului din Cluj, plagiatul ar consta în faptul că Laura Codruţa Kovesi ar fi preluat pasaje din alte opere, fără să le pună între ghilimele şi fără să le citeze.

„În primul rând, sunt preluate pasaje, nu sunt delimitate (cu ghilimele – n.r.) şi nu poartă sursa. Şi doi, nu sunt procesate. Asta înseamnă că nu au o notă personală“, declară Dorin Isoc.

Acesta mai subliniază că, în teză, şefa DNA „nu spune ce e al ei şi ce e al autorilor respectivi“, că nu se distinge clar a cui e proprietatea ideilor expuse în lucrare. Universitarul a folosit metoda comparaţiei dintre textul lui Kovesi – pe care îl avea sub formă de extrase - şi paginile din care se susţine că ar fi plagiat. „Metoda e una singură, a comparaţiei“, adaugă Isoc.

Despre la reacţia de marţi a Asociaţiei clujene referitoare la plagiatul lui Kovesi, venită la doar câteva ore după ce omul de afaceri şi deputatul Sebastian Ghiţă, cercetat în mai multe dosare penale instrumentate de DNA, a făcut autodenunţul la Parchetul General,  Isoc susţine că între cele două lucruri nu este nicio legătură:

„Declaraţia lui Ghiţă este un eveniment foarte important, care confirmă că demnitarii şi parlamentarii fac legi prin care vor să scoată România în afara lumii civilizate. Ghiţă nu a spus nimic despre palgiat. El a spus numai despre intervenţia lui, iar noi am confirmat că este un plagiat. Deci, declaraţia lui Ghiţă are la bază o faptă nelegală“.

Pe de altă parte, DNA a transmis, marţi seară, după autodenunţul făcut de Sebastian Ghiţă, un comunicat din partea Laurei Codruţa Kovesi, în care şefa DNA precizează despre doctoratul ei că „este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat”.

Mai puteţi citi:

Deputatul Sebastian Ghiţă susţine că a falsificat un raport privind teza de doctorat a şefei DNA, Codruţa Kovesi. Reacţia lui Iohannis şi a lui Kovesi

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

83 Comentarii

Schnauzer Berger
28.09.2016, 19:15:56

Mos profu le stie pe dinafara pe toate. Nu este unul mai de incredere decit Ghita in Romania, dar ziarele au nevoie de rindurile zilnice care le dau de mincare. La profi s-o terminat meditatiile? Sau stau si cujert si cujet si li s-o facut foame?

+13 (21 voturi)
Eddy Popa
28.09.2016, 19:17:33

Profesorul Dorin Isoc este inginer, absolvent al facultatii de Automatica si Calculatoare. Cum a putut el sa evalueze o teza de doctorat in drept? Asta e ca si cum as scrie eu un articol despre un subiect din domeniul IT si ar veni un avocat sa-mi spuna ca am plagiat. Fara sa citeasca integral articolul. De unde apar oamenii astia?

+10 (18 voturi)
L--- Lara
28.09.2016, 19:28:38

Popa "Asta e ca si cum as scrie eu un articol despre un subiect din domeniul IT si ar veni un avocat sa-mi spuna ca am plagiat." Exista plagiat si plagiat. Daca pui mai multe articole alaturi si gasesti pasage identice, fara citari sau alte mentiuni, atunci e plagiat clar, genul Ponta. Nu trebuie sa fii in domeniu, doar sa stii ce inseamna un articol stiintific, o lucrare de doctorat. Exista si plagiat mai " smecher", furtul unei/unor idei pusa/puse in alt ambalaj; pentru asta intr-adevar trebuie sa cunosti domeniul respectiv. Greseala celor de la GRAUR e ca au emis o ipoteza (" Kovesi a plagiat") fara ca macar sa compare lucrarea originala cu articolele din care se spune ca s-a plagiat. Asa ceva nu se face, este superficial. Din pacate, si-au pierdut orice credibilitate cu faza asta; e pacat, pentru ca sunt convinsa ca au gasit in decursul timpului multe plagiate adevarate care-si au locul pe site-ul lor.

+16 (16 voturi)
ro-lari
28.09.2016, 19:28:44

Miniciunica aveti ceva pe constiinta de sariti asa ca arsi ? Sau cultura si expertiza voastra este atat de limitata ca nu puteti intelege ca dintr-un singur oscior cu tehnici speciale se deduc multe de cei cu creier? Tot asa din cateva fraze si la plagiat! Asa ca dna voleibalista / baschetbalista - nu conteaza - dati-va demisia de onoare! Am ajuns din anticomunist sa apar elemente din comunism. Tot asa din aparator al justitiei contra coruptilor - carora le doresc sa ramana in strada goi pusca - am ajuns sa fiu intrigat de moul inchizitorial si gafele / abuzuruile procurorilor! Nu suntem o tara de rahat !

-12 (22 voturi)
G M
28.09.2016, 19:51:20

Deci, n-a citit lucrarea, dar a semnat că e plagiată și e convins de asta, pe baza unor articole apărute în presă ? Și e profesor universitar ?

+14 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (83)

Modifică Setările