VIDEO Mihnea Costoiu: „Vom continua finanţarea proiectului sângelui artificial. Anul acesta vom aloca 400.000 de lei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a susţinut la Cluj că va continua finanţarea proiectului sângelui artificial. Anul acesta se vor aloca 400.000 de lei. Ministrul a precizat că se va stabili şi un grafic de verificare a rezultatelor cercetării.

Ministrul Costoiu a arătat că în luna aprilie se vor aloca 400.000 de lei, iar finanţarea va continua. Coordonatorul cercetării, Radu Silaghi-Dumitrescu a susţinut că pentru a se obţine rezultatele urmărite mai e nevoie de circa 2 ani şi de o finanţare de 2 milioane de lei. 

„Voi anunţa continuarea finanţării printr-un proiect integrator, finanţarea venind prin UBB şi prin cele două institute de cercetare implicate. Am solicitat domnului profesor şi un calendar al proiectului astfel încât să avem o previzionare a investiţiilor, dar şi a rezultatelor, pentru ca în momentul în care există rezultate acestea să poată să fie verificate de către comunitate ştinţifică şi asta pentru că e un proiect extrem de important şi merită să fie susţinut de întreaga comunitate ştiinţitifcă”, a susţinut Costoiu. 

"A primit toţi banii pe care i-a solicitat"

În luna februarie, cercetătorul clujean Radu Silaghi-Dumitrescu declara că de aproape trei luni, echipa condusă de el a rămas fără niciun leu pentru proiectul sângelui artificial. Ministrul Educţiei şi Cercetării, Mihnea Costoiu, a susţinut astăzi că se va continua finanţarea proiectului. El se va întâlni astăzi cu cercetătorul clujean Radu Silaghi-Dumitrescu. „Între 2010 şi 2013, la proiect s-a lucrat fără niciun ban alocat direct. Domnul Silaghi-Dumitrescu a cercetat aducându-şi bani din alte proiecte, sprijinit fie prin proiecte europene sau de la Universitatea Babeş-Bolyai, nevând bani speciali. Bani a reprimit în 2013 după ce i-am aprobat această solicitare. Ultima tranşă, de 200.000 de lei, am alocat-o pentru diferite echipamente şi materiale. El a primit toţi banii pe care i-a solicitat”, a susţinut ministrul. 

Probleme cu finanţarea 

„Din luna ianuarie nu am primit niciun ban pentru proiect, nici pentru salarii, nici pentru reactivii necesari pentru experimente. Acelaşi lucrul se întâmplă în fiecare an, din 2007, de când am demarat acest proiect, cu excepţia dacă nu mă înşel, a anului 2011. Astfel, din ianuarie şi până în aprilie, uneori chiar şi mai mult, nu se primeşte niciun ban. A devenit o cutumă. Eu am salariul de cadrul didactic, dar cercetătorii cu care lucrez rămân fără niciun ban. Au fost situaţii în care banii au întârziat şi 6 luni”, a precizat, în luna februarie, pentru Adevărul, Radu Silaghi Dumitrescu, coordonatorul proiectului revoluţionar de realizare a sângelui artificial.

Pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV „Sângele artificial”, proiectul de Nobel al cercetătorilor clujeni, pus sub semnul întrebării de şeful Autorităţii Naţionale pentru Cercetare

„Daily Mail“, despre invenţia de Nobel a clujenilor: „Sângele artificial, care va putea fi folosit pe oameni, fără efecte secundare, a fost creat în România“

VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare

Sângele artificial creat la Cluj, pe masa lui Barrosso. Traian Băsescu: „Voi solicita finanţare europeană pentru proiectul Cluj Innovation City“

Cum a ratat un român premiul Nobel? Povestea lui Gheorghe Benga

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite