Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Justiţiei: „Medierea poate fi o soluţie dacă este bine explicată“

1
29 Oct 2013 18:45:40
Autor: Florina Pop
Medierea este o soluţie, afirmă ministrul Justiţiei, Robert Cauzanciuc FOTO:informatia-zilei.ro
Medierea este o soluţie, afirmă ministrul Justiţiei, Robert Cauzanciuc FOTO:informatia-zilei.ro

Profesia de mediator nu este încă foarte cunoscută în ţara noatră şi nu are prea mulţi adepţi. Despre mediere ca soluţie a vorbit azi, la Cluj, ministrul Justiţiei. Acesta consideră că medierea poate fi o soluţie dacă este bine explicată de cei care o practică şi aceasta ar degreva o mare parte din cauzele care ajung în instanţe.

Medierea este o soluţie prin care doi oameni care au o neînţelegere pot să ajungă la un numitor comun şi prin gestul lor pot micşora numărul dosarelor pe rol din instanţe. Aceasta a fost una dintre ideile enunţate de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, venit pentru prima dată la Cluj în calitate oficială.

„Medierea trebuie să ajute cetăţeanul, să scurteze durata soluţionării unui litigiu. Medierea mai are încă multe de făcut pentru a se face cunoscută ca instrument de soluţionare a unor litigii. Nu cred că noi trebuie să impunem medierea. Ea trebuie să se impună în conştiinţa oamenilor ca formă de soluţionare a unor litigii. Medierea poate fi o soluţie dacă este bine explicată de cei care o exercită“, a afirmat Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a precizat că lucrurile care se pot rezolva prin dialog nu ar mai trebui să ajungă în faţa instanţei.

„Noi putem să avem într-un act normativ prevederi referitoare la mediere sau la arbitraj sau la diverse proceduri făcute de avocaţi ca mecanisme de degrevare, dar dacă noi nu avem încredere că ele pot contribui cu adevărat la degrevare sau la soluţionarea diferendelor dintre oameni, nu vor fi soluţii“, susţine ministrul.

O opinie similară a avut şi secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Florin Moţiu, venit şi el la Cluj, la o conferinţă despre eficientizarea justiţiei. Acesta a afirmat că oamenii trebuie convinşi că medierea le e de folos.

Moţiu a dat exemplul Germaniei: „Multe soluţii se pot rezolva prin mediere. În Germania, 80% dintre cazuri se soluţionează înainte de a ajunge în instanţă“.

Ministrul şi secretarul de stat au participat, la Cluj, la o conferinţă despre eficientizarea şi degrevarea actului de justiţie.

Mai puteţi citi:

Ministrul Justiţiei spune că noile coduri penale ar intra în vigoare din 1 februarie 2014

Cum văd copiii justiţia: „Procurorii sunt cei care sperie oamenii“. Judecători şi procurori vor preda educaţie civică în şcoli

VIDEO Ministrul Justiţiei la Cluj: „Nu facem justiţie fiindcă ne spune MCV-ul, ci pentru că avem tradiţie“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
12.12.2013, 19:45:55

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările