Minunăţiile ascunse ale Transilvaniei. Articol elegios publicat în „The Guardian“ despre sălbăticiunile Carpaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peisja din Transilvania  FOTO: Alex Robciuc
Peisja din Transilvania  FOTO: Alex Robciuc

Un articol publicat în prestigiosul cotidian britanic „The Guardian“ tratează subiectulcelor mai mari populaţii de sălbăticiuni din Europa existente în Finlanda, Polonia, Grecia, Portugalia şi România.

„Or fi vampirii cele mai infame creaturi din Transilvania, dar populaţia de lupi câştigă teren“, aşa încep jurnaliştii de la The Guardian prezentarea sălbăticiunilor din România, într-un articol despre cinci ţări europene unde pot fi întâlnite sălbăticiuni de talie mare, publicat pe 7 octombrie.

Prima ţară amintită este Finlanda unde în Pădurea Kainuu pot fi zăriţi urşi bruni, lupi, lyncşi şi elani, apoi regiunea Białowieża care este sit UNESCO şi casă pentru zeci de specii. Al treilea stat amintit este Grecia cu minunăţiile din Munţii Pindului unde cele 11 sanctuare găzduiesc circa 4.000 de specii de animale şi plante protejate precum: lupi, şacali, vidre, căprioare roşii, egrete etc.

O altă zonă recomandată cu sălbăticiuni este Biosfera Meseta Ibérica din Portugalia, parte a patrimoniului UNESCO. În special, Valea Côa, cunoscută pentru păsările care se înmulţesc pe stânci - berze negre, numeroase specii de vulturi. Tot în Portugalia se află Reserva da Faia Brava, o rezervaţie naturală de 850 de hectare, unde vieţuiesc cai sălbatici, lupi iberici, căpriori şi cerbi.

A patra regiune amintită în articol este Transilvania pentru populaţia de lupi. „Acest colţ sudic al Carpaţilor - un arc de munţi, pajişti şi canioane care se ridică din centrul ţării - oferă unele dintre cele mai accesibile posibilităţi de a vedea fauna sălbatică din Europa“, se mai arată în The Guardian.

Pe lângă şansa de a vedea sălbăticiunile din Carpaţi, turiştii pot vizita bisericile fortificate, Castelul Bran „al lui Dracula“ - scrie The Guardian - , dar numeroase specii de vulturi.

Carpaţii româneşti sunt casă pentru unele dintre cele mai mari populaţii de lupi, râşi şi urşi în Europa, dar şi de capre negre, pisici sălbatice, căprioare roşii şi mistreţi. Britanicii mai scriu că în România sunt „peste un milion de hectare de teren protejat“ şi că au fost reintroduse câteva exemplare de bizon.

Pentru amatorii de vânat urşi, jurnaliştii englezi amintesc de „o iarbă înaltă“, „râuri adânci, răcoroase“, dar şi de „drumeţii zilnice ghidate îmbină excursiile culturale cu activităţile din natură“. Sunt făcute şi câteva recomandări, inclusiv preţuri – pornesc de la 900 de lire sterline şi includ zborurile, cazarea, masa. Un alt loc recomandat este Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac.

Mai puteţi citi:

Superba fotografie din Apuseni publicată de National Geographic. „Recunoaşterea editorilor înseamnă mult pentru mine“

Pentru Alex Robciuc, un fotograf îndrăgostit de România, căutarea unghiului perfect e obişnuinţă. Cel mai recent proiect al său a primit o recunoaştere cum nu se aştepta: faimoasa revistă National Geographi i-a publicat una dintre imaginile suprinse de el în ţinutul Apusenilor.

Ardealul, cel mai interesant loc din lume care trebuie vizitat în 2016. Verdictul, dat în „Lonely Planet“, unul cele mai citite ghiduri turistice de pe mapamond

Transilvania a fost plasată pe primul loc în secţiunea „Regiuni“ a topului „Lonely Planet Best in Travel 2016“, unul dintre cele mai apreciate şi influente ghiduri turistice din lume.

Transilvania, în topul destinaţiilor şi în 2017. Ghidul popular care invită turiştii lumii în Ardeal: „Este fabulos de ieftin

Transilvania este şi anul acesta în topul destinaţiilor recomandate de cele mai importante ghiduri turistice. „Rough Guides” plasează Ardealul în topul 3 al destinaţiilor pentru călătorii cu buget redus în 2017.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite