Minunile credinţei de la Nicula, între poveste şi realitate. Cazuri de oameni care s-au vindecat şi cazuri care aşteaptă soluţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula   FOTO: Florina Pop
Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula   FOTO: Florina Pop

Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj este cel mai cunoscut loc de pelerinaj ortodox din Ardeal şi atrage în fiecare an mii de credincioşi. Oamenii vin să se închine icoanei făcătoate de minuni a Fecioarei Maria. Despre icoană se spune că a lăcrimat aproape o lună, între 15 februarie până pe 12 martie 1699.

Icoanei miraculoase de la Nicula reprezentând-o pe Maica Domnului cu Pruncul i se închină în fiecare an mii de oameni veniţi din toate colţurile ţării. Ei cred că Maica Sfântă îi vindecă de boli şi griji şi le arată calea în viaţă. Unii care au fost la Mănăstirea Nicula vorbesc de minuni, iar alţii continuă să meargă în pelerinaj cu speranţa că icoana făcătoare de minuni îi va ajuta.

„Printre minunile despre care am aflat de la stareţul mănăstirii se numără cea a unei fetiţe din Cluj. Copila avea la încheietura mâinii o umflătură, care n-a dispărut nici după numeroase intervenţii chirurgicale. În 1993, împreună cu părinţii, a mers la Mănăstirea Nicula şi a atins icoana făcătoare de minuni cu mâna bolnavă. Stareţul, care a văzut miracolul, povesteşte cum, dintr-odată, umflătura a dispărut şi fata s-a vindecat.

Doi ani mai târziu, în 1995, o femeie din Braşov a venit la sfântul lăcaş, înainte de Paşte, deoarece suferea de cancer în fază avansată, iar medicii îi spuseseră că mai are de trăit doar câteva luni. Disperată, femeia s-a rugat, participând la toate sfintele slujbe ale mănăstirii şi, în vara aceluiaşi an, a venit la stareţ să-i spună că s-a vindecat. De atunci, ea vine în fiecare an să îi mulţu­mească Maicii Domnului, care a făcut această minune.

Ajuns la sfânta mănăstire, în vara anului 1996, după cum povestesc martorii oculari, un bărbat posedat de diavol, căruia i s-au făcut slujbe timp de câteva săptămîni, a fost vindecat. Au existat momente în care se chinuia îngrozitor, dar, în clipa vindecării, sute de pelerini, împreună cu preoţii, se rugau pentru el. Omul vine şi acum la mănăstire, pentru a se împărtăşi,este liniştit şi duce o viaţă normală.

Tot aici şi-a găsit alinarea suferinţelor un bărbat paralizat, în iulie 1997. Când a realizat că îşi poate mişca picioarele, el a plâns de bucurie, sărutând neîncetat icoana făcătoare de minuni. «Chiar eu l-am văzut cum a intrat în biserică, în căruciorul cu rotile, şi cum s-a întors pe picioarele lui, ca şi cum nu ar fi fost niciodată ţintuit în acel scaun. Minunile pe care le înfăptuia Preacurata făceau ca mii de suflete să primească mîngîiere şi vindecare de la ea», spune stareţul Andrei Coroianu“, este mărturia unei cercetătoare la Arhivele Bisericii Ortodoxe, potrivit lumeamisterelor.com.

20.000 de sarmale s-au dat pelerinilor la Mănăstirea Nicula

Alţii credincioşi se roagă Maicii Domnului să le împlinească dorinţele. Două femei din localitatea mureşeană Luduş, două femei, mamă şi fiică, ambele cu numele Maria, vecine pe deasupra, se închină, de ani buni, icoanei. Pe mamă o cheamă Maria Nistor, are 61/62 de ani şi 11 copii, iar pe fiică, Măriuţa Fişcă şi are 41/42 de ani.

Maria Nistor a avut un infarct pe 20 martie 2012. Prin iulie, copiii ei din ţară şi din străinătate au sunat-o insistent să-i zică să nu vină la Nicula de teamă să nu păţească ceva pe drum. „Cum să-i ascult? Trebuia să vin să-i mulţumesc Fecioarei. Şi am venit. Mi-am luat plasa de medicamente şi am venit. Nu mi s-a întâmplat nimic“, povestea femeia, în august 2013.

Foarte credincioasă, Maria Nistor (foto dreapta) e convinsă că prin post şi rugăciune toate se rezolvă, inclusiv problemele de sănătate şi venirea pe lume a unui copil.

pelerinaj nicula cluj

„Nădejdea nu trebuie să o pierzi niciodată. Am venit să ne rugăm pentru ca fata mea, Măriuţa, să aibă un copil chiar dacă ea are 40 de ani. Noi sperăm şi ne rugăm. Prin credinţă se rezolvă orice“, zicea, în august 2013, femeia.

Fata femeii povesteşte că avea 3 ori 4 ani când mama ei a adus-o prima dată la Nicula. „Sus, pe deal, erau nişte grajduri, acolo dormeam. Ţin minte că ne-a prins şi ploaia într-un an, dar e frumos aici. Sunt ca la mine acasă. Am venit să mă rog Maicii Domnului să-mi dea un copil. Până acum nu a fost să fie“, mărturiseşte Măriuţa Fişcă, de profesie vânzătoare.

Ea a fost cu mama ei la mai multe mănăstiri din judeţul Mureş şi e optimistă în privinţa urmaşilor ei. „Un preot din judeţul Mureş mi-a spus să am răbdare pentru că voi avea doi copii“, spune calmă femeia, care este căsătorită şi nu ştie să aibă vreo problemă medicală.

Un an mai târziu, în august 2014, cele două femei erau la Nicula. Se rugau. Bebeluşul încă nu venise.

image

Mai puteţi citi:

Marii credincioşi versus marii atei ai României. Ceauşescu conducea „imperiul lui Satana”. Arsenie Papacioc, duhovnic pentru o lume întreagă

FOTO VIDEO Nicula îşi aşteaptă pelerinii. Sute de credincioşi au dormit sub cerul liber pe nylon, saltele şi în corturi

15 august sau 8 septembrie: când spun românii „La mulţi ani!“ de Sfânta Maria?

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite