Pelerinaj în Transilvania la moaştele lui Vladimir Ghika, prinţ, preot şi martir catolic, torturat de comunişti la Jilava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Ghika, preot romano-catolic şi principe român, născut la Istanbul (Turcia) în ziua de Crăciun, 25 decembrie (1873), a fost ucis de comunişti după luni întregi de tortură la Jilava. A murit la 16 mai 1954.

Relicva Fericitului Vladimir Ghika (un fragment din centura pelviană) a fost adusă în Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, de la Vicariatul greco-catolic din Bucureşti, de către preotul Dan, superiorul Comunităţii călugărilor Congregaţiei "Sf. Ioan Evanghelistul". Acest preot şi-a propus să poarte şi să protejeze preţioasa raclă în Transilvania.

După un scurt popas la Catedrala episcopală din Cluj-Napoca (în 13 martie), urmat de pelerinajul la Sângeorz-Băi, Maieru şi Bistriţa (în 17 martie), moaştele Fericitului Vladimir Ghika vor fi venerate la Cluj-Napoca, în capela „Sf. Iosif” din Catedrala în construcţie a „Martirilor şi Mărturisitorilor sec. XX”, Piaţa Cipariu, marţi 18 martie 2014 (sosirea fiind prevăzută în jurul orei 17.00).
Programul în capelă va începe la 17.30, prin rugăciunea „Calea Crucii” şi va continua cu alte oficii, până miercuri, 19 martie – zi ce coincide şi cu hramul capelei „Sf. Iosif”. Momentul central al programului Sărbătorii „Sf. Iosif”, va fi Sfânta Liturghie Arhierească celebrată, de la ora 9.00, de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla şi preoţii Parohiei „Andrei Mureşanu” afiliată capelei, pr. Mircea Marţian, pr. Titus Sas şi pr. Florin Isac.

În după-masa zilei de 19 martie, racla va pleca spre Beclean, de unde va ajunge la Dej (în 20 martie) şi la Gherla (în 21 martie), revenind la Cluj sâmbătă, 22 martie, de data aceasta în Catedrala „Schimbarea la Faţă” (B-dul Eroilor nr. 10). Pelerinajul cu moaştele Fericitului Vladimir se va încheia luni, 24 martie 2014, ora 11.00, când pr. Dan împreună cu racla purtând moaştele Fericitului Vladimir Ghika, vor porni spre Bucureşti.

Despre moaştele Fericitului Vladimir, episcopul Greco-catolic PS Florentin spune că „este un mare har pentru credincioşii greco-catolici prezenţa spirituală, în parohiile de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, a Fericitului Vladimir Ghika”.

Pentru monseniorul Ghika, beatificat anul trecut, PS Florentin l-a descris drept „un om cu o intuiţie şi o înţelepciune deosebită, cu o memorie extraordinară, care era capabil să-şi amintească dispunerea textelor pe paginile cărţilor, cunoştea circa 20 de limbi şi avea 6 doctorate. Era, de asemenea, capabil ca, mergând pe stradă, să-şi schimbe brusc direcţia, pentru a se îndrepta spre persoana care avea nevoie de el”.

Vladimir Ghika a fost îndrumător spiritual pentru mulţi credincioşi greco-catolici, dinter care amintim  preotul Tertulian Langa.

Beatificare la Romexpo

Circa 10.000 de credincioşi, preoţi şi persoane consacrate au participat, pe 31 august 2013, la Sfânta Liturghie solemnă a beatificării Monseniorului Vladimir Ghika, celebrată la Bucureşti, în Pavilionul Central al Romexpo.

Celebrarea a fost prezidată de Eminenţa Sa Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, trimisul Papei Francisc la Bucureşti, în prezenţa episcopilor romano-catolici şi greco-catolici din România, precum şi a altor numeroşi episcopi din străinătate.

Monseniorul Vladimir Ghika este cel de-al treilea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat Fericit de către Biserica Catolică, după Szilárd Ignác Bogdánffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, şi János Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava. De asemenea, a fost aprobată şi în scurt timp va avea loc beatificarea Episcopului de Iaşi, Anton Durcovici, mort martir la închisoarea din Sighetu Marmaţiei, în 1951.

Pentru credincioşii greco-catolici o intenţie specială şi continuă de rugăciune este finalizarea cauzei de beatificare a grupului de Episcopi greco-catolici martiri: Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu.

Vladimir Ghika, preot romano-catolic şi principe român, născut la Istanbul (Turcia) la 25 decembrie 1873, a fost ucis din ură faţă de credinţă la Bucureşti, la 16 mai 1954. La 18 noiembrie 1952, în plină prigoană a regimului comunist împotriva Bisericii Catolice, a fost arestat pe o stradă din Bucureşti în timp ce ieşea din casa unui bolnav căruia îi administrase Sfintele Taine. După un an de anchete şi torturi, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Avea 80 de ani. Slăbit, a încetat din viaţă în închisoarea din Jilava doi ani mai târziu, la 16 mai 1954.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Primul cardinal al românilor: „Lupta mea s-a sfârşit, a voastră continuă”. Lui Iuliu Hossu i se datorează importanţa pelerinajului de la Nicula

VIDEO Urmaşul lui Horea, prigonit de comunişti, s-a stins la Cluj. Tertulian Langa a fost emisar al Bisericii Greco-Catolice la Parlamentul Europei

Greco-catolicii ardeleni sărbătoresc 160 de ani de existenţă a Episcopiei de Cluj-Gherla

Muzeu dedicat primului cardinal din Transilvania

FOTO Povestea „soldaţilor“ români ai Papei Francisc, de la Mănăstirea iezuită din Cluj-Napoca

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite