Motivele succesului la români al teoriilor conspiraţiei. Psiholog: „Lipsa încrederii şi educaţia precară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfârşitul stării de urgenţă a coincis cu apariţia unui val tot mai mare de revoltaţi care pun orice pe seama unor teorii absurde ale conspiraţiei, de la luarea temperaturii şi purtarea măştii în spaţii publice, până la antenele 5G şi vaccinurile. Psihologul Daniel David explică de ce au succes la români aceste teorii şi cum poate fi rezolvată problema.

„Teoriile conspiraţiei există în toată lumea despre evenimente adesea mai complexe, periculoase, greu de explicat, impredictibile, însă ceea ce diferă de la ţară la ţară este cât de acceptate sunt de populaţie. În România prind destul bine din cauza a doi factori: nivel crescut de neîncredere între oameni respectiv între oameni şi instituţii, plus, nivelul educaţional”, a declarat pentru „Adevărul” psihologul Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai şi autorul volumului „Psihologia poporului român”.
 

„Vor să reducă populaţia globului cu mai mult de 50%. Au creat COVID-ul să împingă lumea spre vaccinarea obligatorie. Îi şi plătim să ne omoare. Vor să ne controleze prin tehnologia G5. Undele G5 favorizează extinderea virusului. Şi asasinarea lui Kennedy intră în acelaşi tablou. (Şi Guvernul Orban) ascultă de Rothschild” – spune, sigur pe el, un protestatar din Piaţa Victoriei. Dacă în centrul Bucureştiului au ieşit o mână de oameni, pe reţelele sociale, promotorii teoriei conspiraţiei câştigă rapid popularitate. 


Situaţia este şi mai gravă cu cât din motive politice sau de altă natură, ideile abracadabrante ajung dintr-un colţ întunecat de internet în „main stream”, promovate fiind de lideri politici (preşedintele PSD, Marcel Ciolacu – care susţine că purtarea măştii de protecţie e un abuz) sau chiar de medici (Medicul estetician Adina Alberts care a ajuns extrem de populară pe internet după ce a ajuns să preia toate teoriile conspiraţiei pe care le asezonează cu jumătăţi de adevăr din care fiecare fan al ei înţelege ce vrea).  

Din străfundurile sulfuroase ale internetului o teorie abracadabrantă de genul - „termoscanerele afecteazä glanda pituitarä (Ajna Chakra). În momentul în care se realizează termoscanarea, mentalul nostru, creierul mai exact va fi afectat prin radiaţiile infraroşii (IR) şi va apărea o stare confuză, debilă chiar, ceea ce duce la scăderea DISCERNĂMÅNTULUI. Astfel, nu vom mai şti ce e bine şi ce nu. În felul acesta e posibil să vă schimbaţi parerea şi să credeţi că minciuna este adevăr şi adevărul minciună. Practic se inversează procesul de gândire” – este fezandată fără ruşine de medicul Adina Alberts şi rezultă: „


„E o prostie să verifici temperatura oamenilor care intră în diverse clădiri/ magazine/ birouri. Şi nu pentru că ar fi nocivă tehnologia minim invazivă bazată pe raze infraroşii (exact ca la telecomandă), deşi eu nu mi-aş lasă niciodată copilul în bătaia telecomenzii... Mă rog, asta este altă discuţie pentru că dacă ţi se ia temperatura în acest mod, de 10 ori pe zi, vreo câteva sute de zile la rând, nu mai e chiar un nimic.”

Aceste mesaje, unul venit în străfundurile întunecate ale internetului,  şi altul, din gura unui medic, se amestecă în mintea multor români până se transformă într-un ghiveci  din care pe creier se lipeşte un singur lucru: „termometrele cu infraroşu sunt lucrul diavolului, fereşte-te de ele”. 

„În Europa se ard vrăjitoare, din nou” – este titlul unui articol apărut în publicaţia Politico, în care se vorbeşte despre faptul că în ţări din Europa precum Olana, Italia, Belgia, Cipru, Marea Britanie au fost incendiate, în total, circa 60 de turnuri de telefonie 5G, pe motiv că ar avea vreun rol în răspândirea COVID-19. 

Protestele din Piaţa Victoriei au scos la iveală multe teorii ale conspiraţiei. FOTO: Mediafax

Imagine indisponibilă

Explicaţia psihologului

Una dintre trăsăturile principale ale poporului român este lipsa încrederii în ceilalţi, dar şi în instituţiile statului, rezultă din volumul monografic „Psihologia poporului român”. Fiind un popor colectivist, românii îşi concentrează încrederea în relaţiile de familiei şi de cunoştinţe, iar ceea ce este în afara acestei sfere este privit cu suspiciune, fie că vorbim despre persoane străine sau de instituţii ale statului.

O diferenţă între un popor colectivist precum sunt românii şi o cultură de persoane autonome – precum există în SUA este că dacă „pentru un român un străin este văzut ca un potenţial pericol, pentru un american acesta poate fi văzut ca o oportunitate de colaborare, din care câştigă amândoi”, a explicat David cu altă ocazie. SUA fiind o cultură de emigranţi, colaborarea între străini a fost esenţială pentru a supravieţui. În cultura românească, faptul că „străinii nu erau asociaţi cu lucruri bune (adesea veneau sa ia ceva, nu să ofere ceva), a contribuit la acest stil psihocultural românesc de azi”.

Lipsa de încredere în oameni este legată de un nivel scăzut de încredere în propria persoană, spune David în „Psihologia poporului român”,  fapt care se traduce fie prin  printr-o stimă de sine scăzută, fie printre-o exagerarea a propriilor merite.
 

„În contextul acestor evenimente mai complexe periculoase, greu de explicat, impredictibile, lipsa de încredere între oameni şi între oameni şi instituţii este un teren propice pentru dezvoltarea teoriei conspiraţiei”, a concluzionat David. 

Imagine indisponibilă

Protestele din Piaţa Victoriei au scos la iveală multe teorii ale conspiraţiei. FOTO: Mediafax

În timp ce educaţia se „prăbuşeşte”, emisiunile despre horoscop au ajuns în main stream

Celălalt element care contribuie la numărul mare de persoane care propagă teoriile conspiraţiei în România are legătură cu educaţia: „când nivelul educaţional nu este unul foarte puternic şi riguros, se dezvoltă aceste teorii ale conspiraţiei. România în comparaţie cu celelalte ţări din UE nu are un număr al celor cu studii superioare raportat la numărul populaţiei generale care să ne avantajeze.”

„Cumulaţi aceşti doi factori – lipsa de încredere şi o educaţie nu foarte puternică şi riguroasă – formează un teren propice pentru proliferarea teoriilor conspiraţiei. Există peste tot acest fenomen, dar contează proporţia populaţiei care crede în aceste teorii, iar la noi aceasta e destul de mare”, concluzionează David. 

Psihologul remarcă faptul că în ultimii ani s-a petrecut un fenomen intresant: „dacă  iniţial emisiunile despre vrăjitorie, ghicitori, horoscop, astrologie erau difuzate pe posturile naţionale în segmente separate, în emisiuni dedicate divertismentului, în ultimii ani, pe măsură ce ne prăbuşim în ceea ce priveşte performanţa educaţională, vedem asta inclusiv la testele PISA, aceste emisiuni prind din ce în ce mai bine şi sunt incluse în programe din main stream, în emisiuni de prognoze economice, de sănătate etc. S-a ajuns ca la emisiuni despre, spre exemplu eclipse, să fie învitaţi mai degrabă astrologi şi nu astronomi. Această situaţie din mass-media contribuie, de asemenea, la formarea acestui teren propice pentru teoria conspiraţiei”, spune psihologul.

Greşeala autorităţilor. De ce a explodat „oala sub presiune” 



David susţine că modul de abordare a „relaxării” gestionat de autorităţi a fost greşit. „Autorităţile ar fi trebuit să ştie că dacă românii au respectat regulile instituite în starea de urgenţă nu au făcut-o pentru că au înţeles că acestea sunt importante pentru sănătatea lor, ci de frică, fie că vorbim despre frica de moarte sau de boală. Oamenii şi-au suprimat vechea rutină fără a dezvolta una nouă. Nu au dezvoltat atitudinea de oameni autonomi care înţeleg de ce sunt necesare anumite măsuri şi să le respecte. Acest comportament de supresie, de blocare a unor atitudini va avea ca efect o întoarcere cu intensitate mai mare a acestor atitudini suprimate atunci când are loc o „relaxare” dintr-o dată. S-a trecut dintr-un blocaj extrem la o libertate totală. E ca o oală sub presiune, se adună aburul treptat şi dacă iei brusc mâna de pe capac acesta va fi aruncat în sus cu putere. Relaxarea trebuia făcută treptat pentru ca oamenii să se adapteze la noile reguli”, a explicat psihologul referindu-se la cele trei zile de „libertate totală” pe care le-au avut românii după 15 mai. 

Întrebat  cum este posibil ca printre cei care promovează aceste teorii ale conspiraţiei să fie şi persoane educate, inclusiv medici, David a explicat: „gradul de neîncredere nu ţine neapărat de diploma pe care o au oamenii, şi să nu uităm că, de multe ori, sistemul educaţional nu este foarte riguros.” 

Populaţia nu are încredere în experţii „coloraţi politic” spune Daniel David. 

Imagine indisponibilă

Cum rezolvăm problema



David susţine că pe lângă dezvoltarea educaţiei, care este un obiectiv pe termen lung, trebuie dezvoltată încrederea oamenilor în autorităţi, care se poate face, relativ, simplu: „Măsurile luate de autorităţi trebuie explicate de oameni de ştiinţă care să nu fie coloraţi politic, să nu fie asociaţi cu partidele.”

Pentru a evita ca populaţia să apeleze la aşa-zişii „influenceri” pentru a le explica ce se întâmplă, David susţine că „aceşti experţi care vor fi scoşi în faţă  de autorităţi trebuie să ştie să vorbească într-un limbaj apropiat celor care li se adresează. De obicei, când oamenii nu înţeleg ce vorbesc experţii, se orientează spre zonele în care pricep câteva ceva”. 

Psihologul susţine că şi mass media are un rol în „însănătoşirea” aceasta prin „delimitarea clară a emisiunilor de promovare a pseudoştiinţei – mă refer la ghicit în stele, astrologie, horoscop etc – de emisiunile informative. Nu spun să le eliminăm de tot, ci să le difuzăm într-un cadru clar de divertisment.”

Un element care a contribuit la neîncrederea oamenilor a fost şi mesajul contradictoriu al autorităţilor, de exemplu, cu privire la purtarea măştii de protecţie. David susţine că politicile se pot schimba, dar foarte important este ca oamenilor să le fie explicate aceste schimbări de  către experţi credibili, necoloraţi politic, într-un limbaj pe care să-l înţeleagă. 

Citeşte şi

Cum să ne schimbăm stilul de viaţă în perioada pandemiei de COVID-19. Ghidul publicat de psihologul Daniel David

Pastile psihologice şi meditaţie în lupta cu coronavirusul. Sfaturile unui psiholog celebru privind COVID-19

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite