Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Motivul neaşteptat pentru care un grup civic strânge 400.000 de euro la Cluj. „E un hidoşag, o ruşine, o să-l dărâmăm”

16
26 Feb 2021 10:25:19
Autor: Ştefan Lică
Clujenii se mobilizează pentru a dărîma hotelul din imagine. Foto Skytrip.ro
Clujenii se mobilizează pentru a dărîma hotelul din imagine. Foto Skytrip.ro

Membrii grupului grupului Clujul Civic au decis să ia atitudine după ce primarul Emil Boc a recunoscut că nu poate face nimic în cazul unui hotel construit ilegal chiar în centrul Clujului.

Invitat la postul de radio Napoca FM, Emil Boc a fost întrebat despre hotelul Cristian, situat chiar în centrul oraşului, în Piaţa Mihai Viteazu şi construit un pe trotuar, cu o autorizaţie de funcţionare gheretă. Boc a parat şi a spus că imobilul a fost ridicat în timpul unuia din mandatele fostului primar Gheorghe Funar, iar în prezent nu se mai poate face nimic pentru a se corecta situaţia sau pentru a se dărâma clădirea.

„Invitaţi-l pe fostul primar să vă spună despre ce este vorba. Construcţia respectivă a fost ridicată în perioada în care el conducea oraşul. S-au epuizat căile de legale de atac. E ridicată pe trotuar pe vremea lui Funar. Acolo a expirat termenul de prescripţie. De aceea spun că juridic nu este cale legală. Nu îi întrebaţi pe cei care nu au făcut asta şi nu au aprobat”, a explicat Boc.
 
Argumentele primarului nu au avut darul de a convinge pe toată lumea. Unul dintre membrii grupului Clujul Civic a venit cu o propunere inedită, iar sute de clujeni au reacţionat pozitiv. Acesta le propune clujenilor să organizeze o chetă pentru a cumpăra hotelul, iar apoi să-l dărâme. 
 
 
CEI CARE VOR SĂ PARTICIPE PA CHETĂ POT INTRA AICI
 
„#anunţadministrativ #mobilizare 1/25.02.2021
Distinşi membri ai Clujului Civic! Distinşi cetăţeni clujeni!
Vă propun să facem o faptă de armă adevărată. Hai să cumpărăm Hotelul Cristian şi să-l donăm Primăriei Cluj-Napoca pentru a fi demolat. Hotelul e un hidoşag, o ruşine, o pată pe obrazul oraşului, şi împiedică re-planificarea zonei la standarde contemporane.
E scos la vânzare pe 400.000 Euro. Ieftin! Hai să-l cumpărăm! Punem 1 euro de căciulă, şi iese lejer - încă ne şi mai rămân bani pentru nişte copaci. Ne băgăm? Facem? Daţi cu comentariul cu DA sau NU, după caz.
Dimineaţa pot pune sus cheta. Haida!”, a scris clujeanul. 
 
Reacţiile nu au întârziat şi au fost toate pozitive. Printre cei care au comentat s-a aflat şi un clujean care a atras atenţia că hotelul a fost ridicat chiar la începutul primului mandat de primar al lui Emil Boc. „Voi realizaţi ca autorizaţia de construcţie a ieşit în martie 2004, iar Boc e primar din iunie 2004. Deci consolidarea construcţiei s-a făcut în totalitate sub mandatele lui Boc. Ca ma gandesc ca nu s-a construit toată hardughia în 3 luni. Poate ca a eliberat Funar autorizaţia dar recepţia a făcut-o Boc”, a scris acesta.
 
Altcineva s-a întrebat dacă nu ar fi o idee bună ca în loc să se dărmâne clădirea să fie transformată într-un hub cultural. „E foarte tentantă si partea cu daramatul. Dar dacă îl zugrăvim dupa ce îl cumpărăm si il transformăm în ceva Hub cultural/ Centru comunitar?”, s-a întrebat o clujeancă.
 

Vă mai recomandăm şi: 

Aterizare de coşmar la Cluj. Un charter a lovit un stol de păsări chiar deasupra oraşului

Septuagenar din România, acuzat de trafic de droguri în Australia. Afacerea era de 50 de milioane de dolari

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Iobag Nerfos
26.02.2021, 10:51:46

Constructiile ilegale se pot demola si inca pe cheltuiala celui care le-au construit. Piticanie, lasa vrajeala, ti-ai luat si tu spaga

-2 (10 voturi)
mihai radu
26.02.2021, 11:32:37

Intrați pe goagăl să vedeți minune,este de noaptea minții,toată construcția stă fix pe lățimea trotuarului,ardelenii lu' pește !

+2 (2 voturi)
Gigel Gigel
26.02.2021, 11:32:43

Lăudabilă iniţiativa de a dărâma construcţia care urâţeşte oraşul! Se poate de asemenea intr-un context de sistematizare acorda o despăgubire şi dărâma construcţia. Poate există o cale de a folosi fonduri publice pentru asta si de a plăti un preţ corect, nu neapărat cât cere proprietarul. Primăria ar putea ridica obiecţii cu privire la funcţionarea ca hotel daca autorizaţia de functionare este şubredă. Poate se găsesc argumente legale pentru ca proprietarul să accepte un preţ mai mic pentru o construcţie care nu trebuia realizată de la bun început.

+2 (2 voturi)
Kyo
26.02.2021, 11:32:51

Nu prea inteleg cum nu exista un cadru legal de demolare cand autorizatia era pentru ceva gherete de fapt - nu s-a respectat autorizatia initiala. Azi cand am trecut pe acolo am trecut cu mult mai mare grija afland acum ca nu are fundatie. E un cosmar sa treci pe acolo: fara trotuar, niste stalpisori inghesuiti pe strada sa poata trece o persoana, o gramada de lume ca doar e langa piata, masini. Mai am obiceiul prost sa trec prin gangul dintre hala si cladire sa intru in piata - ceea ce nu voi mai face de acum incolo. Pe langa ca e dubios, intunecat, murdar (ca nu numai animalele isi fac nevoile acolo), si cladirea poate cadea. Nu mai tin minte cum a aparut ca nu circulam des in zona asta pe atunci dar se pare ca asa e - peste niste gherete au inceput sa apara etajele superioare incet-incet. Zona pietei arata fix ca la inceputul anilor 90. E foarte urata si chiar ar trebui modernizata. Si hala poate fi infrumusetata pastrand ceasul cu ora de la revolutie.

+1 (3 voturi)
Azzumbo Jo
26.02.2021, 12:03:09

Desi nu e cea mai hidoasa constructie din Romania, e suficient de hidoasa incat sa merite demolata fara remuscari.

+9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările