Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Motivul pentru care pisicile trebuie să stea doar în casă. Un studiu recent arată ce pot face micile feline nesupravegheate

23
7 Jun 2020 04:05:29
Autor: Ştefan Lică
Un studiu arată că pisicile scăpate de sub supraveghere pot ucide sute de animale (Foto - Sherlock 💛)
Un studiu arată că pisicile scăpate de sub supraveghere pot ucide sute de animale (Foto - Sherlock 💛)

Pisicile sunt unele dintre cele mai populare animale de companie. Autorii unui studiu recent îi sfătuiesc pe proprietarii pisicilor să nu le lase afară fără supraveghere.

Pisicile sălbatice sau cele sălbăticite reprezintă o problemă uriaşă în multe ţări. Potrivit Science Alert, numai în Australia se estimează că micile feline ucid mai mult de 3 miliarde de animale anual.
 
De altfel, pisicile au jucat un rol principal în extincţia altor specii. Doar în Australia, felinele au avut un rol important în extuncţia multora dintre cele 34 de mamifere dispărute din 1788 şi până în prezent. Acum, specialiştii estimează că cel puţin 123 de alte specii native sunt ameninţate cu extincţia, iar pisicile ar putea să joace din nou un rol negativ şi în acest caz.
 
Iar cei care ar fi tentaţi să creadă că vina o poartă exclusiv pisicile sălbatice se înşală. Potrivit unui studiu, micile animale de companie sunt la fel de sângeroase atunci când au ocazia să-şi exerseze instinctul de vânătoare.
 

O singură pisică poate ucide 186 de animale

   
Potrivit sursei citate, o analiză bazată pe rezultatele mai multor studii arată că, în medie, o singură pisică domestică lăsată afară va ucide 186 de reptile, păsări şi mamifere pe an, majoritatea native continentului australian. În plus, unele pisici reuşesc să se strecoare foarte uşor afară fără ca stăpânii lor să ştie.

De altfel, un studiu realizat în Adelaide relevă că 69 dintre 177 de pisici care au fost urmărite, şi despre care proprietarii credeau că sunt acasă în timpul nopţii, se strecurau afară pentru aventuri nocturne.
În ce priveşte Australia, peste un sfert din gospodării (27 la sută) au pisici, iar în aproximativ jumătate dintre acestea  se află două sau mai multe pisici.
 
Mulţi proprietari cred că animalele lor nu vânează pentru că nu găsesc niciodată rămăşiţe ale animalelor ucise. Însă realitatea este alta. 

Mai multe studii au demonstrat că multe pisici domestice omoară alte animale fără să le aducă acasă. Asta înseamnă că fie le consumă atunci, pe loc, fie le ascund şi se întorc în zonă cu prima ocazie pentru a se hrăni din ele. În medie, conform studiului, o pisică domestică îşi va aduce acasă doar 15% din pradă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Razvann Claudiu
7.06.2020, 10:21:17

,,Doar in Australia pisicile salbaticite ucid 3 miliarde de animale anual?'' Pe bune? Sigur nu ucid 3 miliarde de neuroni din redactia voastra? Cred ca in toata Australia (cu exceptia insectelor) nu traiesc 300 de milioane de animale, ca sa nu vorbim de 3 miliarde. In Australia oricum situatia este diferita din motive pe care neuronii autorului articolului nu le pot pricepe.

+6 (16 voturi)
Sorin Ionascu
7.06.2020, 12:00:01

Nu subestima natura! E foarte posibil ca numarul sa fie corect, dar, ce treaba avem noi cu Australia? Ei pot sa-si gestioneze singuri problemele legate de fauna. Se stie de mult timp ca pisica este unul din cei mai eficienti pradatori din lumea animala si poate cel mai eficient dintre feline. Ea vaneaza animale de tlie mica, in special soareci, sobolani si pasari, dar si reptile, chiar si iepuri. Ele sunt un pericol pentru fauna locala in zone unde nu existau in mod natural, ci au fost aduse de oameni, pentru ca acolo animalele vanate de ele nu aveau dusmani naturali sau erau deja in echilibru cu acestia, iar pisicile au stricat acest echilibru. Lucrurile stau complet diferit in tari cu populatii mari de rozatoare sau alti daunatori de talie mica, pe care pisicile ii pot tine sub control. In unele orase ele controleaza populatiile de porumbei, care altfel ar produce mari stricaciuni. Despre soareci si sobolani nu mai e nevoie sa discutam. Lasate libere, pisicile pot tine sub control speciile respective, care se inmultesc foarte repede si care altfel ar produce adevarate invazii, cu efecte catastrofale. In Australia - daca tot veni vorba - au fost cateva valuri de crestere populationale a sobolanilor, care au facut pagube de miliarde intr-un timp foarte scurt. Oricat ne place noua rolul de jucarie si de companie al pisicii, ea are un rol bine determinat in natura si nu e cazul ca omul sa-l modifice, pentru ca tot el va suporta consecintele.

+4 (8 voturi)
un motan intransigent
7.06.2020, 12:21:25

#Razvan Claudiu, Ai putea sa-i amintesti neuronului autorului ca Australia se afla la antipozi. Asta inseamna , da, ca cei de pe-acolo stau cu picioarele in sus, deci pisicile vaneaza stand intinse pe spate. Cu picioarele in sus. Antipozi... Acolo si neuronul e antineuron. Dracu' mai intelege ceva...

0 (4 voturi)
Un Observator
7.06.2020, 13:27:15

@Claudiu spune drept: Tu ai absolvit scoala? Daca DA dane exemple de animale. La logica, matematica si biologie ai fost corijent.

-2 (4 voturi)
Alfa Omega
7.06.2020, 13:29:28

Si daca vaneaza soareci si sobolani ce are ? Ce probleme aveti voi cu pisicile ,dar in schimb bandele de interlopi se bat in plina strada , iar violurile , rapirile si talharile sunt la ordinea zilei ! Dar noi ne luam dupa studii din Australia despre pisici !

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (23)