Navigaţia interzisă pe lacurile din care clujenii beau apă, Tarniţa şi Beliş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Navigaţia cu ambarcaţiuni poluante a fost interzisă pe lacurile Beliş şi Tarniţa din Cluj, din care clujenii beau apă.Vor fi permise doar bărcile propulsate prin forţă umană, eoliană şi a cele cu motoar electric.

În şedinţa din 31 august a fost aprobată hotărârea ”pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României”. Astfel, pe lacurile Fântânele şi Tarniţa din judeţul Cluj nu va mai fi permisă nagivaţia cu excepţia, ambarcaţiunilor propulsate prin forţă umană, eoliană, precum şi a celor propulsate cu motoare electrice. 

Activitatea de supraveghere şi control va fi organizată de către Consiliul Judeţean Cluj, cu avizul Autorităţii Navale Române.

„Prin astfel de reglementări, Guvernul Ludovic Orban se ţine de cuvânt şi accelerează proiectele de investiţii şi crează cadrul legal pentru problematici de interes pentru cetăţeni”, spune ministrul Mediului Transporturilor, LUcian Bode.

Un an de implicare a clujenilor şi 8.000 de semnături


 

Campania prin care se cerea interzicerea navigaţiei pe Tarniţa şi Beliş a fost demarat vara trecută de deputatul independent Adrian Dohotaru, iniţiativă sprijinită de toţi parlamentarii clujeni, dintre care s-au implicat mai mult Horea Nasra (PSD) şi MIhai Goţiu (USR).  

Petiţia iniţiată de Dohotaru a fost semnată de 8.000 de clujeni. 

„Le mulţumesc celor 8.000 de clujeni care au semnat cea mai mare petiţie a judeţului, iniţiată de Asociaţia Societate Organizată Sustenabil S.O.S, din care fac parte. Le mulţumesc parlamentarilor clujeni, indiferent de culoarea politică, ce s-au alăturat demersului pe care l-am început în vara anului trecut, când am semnalat public nesimţirea cu care lacurile Clujului sunt poluate de deţinătorii de ambarcaţiuni motorizate”, a susţinut Dohotaru. 

„Doar o bătălie câştigată”

„Atenţie, este o victorie de etapă! În continuare, cerem prin petiţie autorităţilor să avem plaje publice, ca să aibă acces la lacuri, nu doar proprietarii, plus demolarea construcţiilor ilegale. Solicităm regulament de navigaţie şi utilizare eco a lacurilor. Propunem o pistă de biciclete din Cluj spre Gilău, via Floreşti până la „marea” clujenilor, la Tarniţa”, a mai spus Dohotaru. 

Vă mai recomandăm 

FOTO Nesimţire revoltătoare la Cluj: lacul din care clujenii beau apă a devenit pistă de aterizare pentru hidroavioane. Petiţie pentru respectarea legii

Deputat propune interzicerea navigaţiei pe Tarniţa, sursa de apă a Clujului: bărci, skyjeturi, hidroavioane poluează lacul. Proprietar: „Sunteţi penali invidioşi!”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite